Rzucamy się na niego podczas świąt, a potem pojawia się ból. Niektórzy powinni omijać z daleka

Chrzan jest nieodłącznym elementem wielkanocnych potraw. Często jest dodawany do różnych dań, takich jak żurek czy jajka, a sos chrzanowy doskonale komponuje się ze smakiem domowych mięs i wędlin. Niemniej nie każdy może pozwolić sobie na spożywanie chrzanu.

Kto nie powinien jeść chrzanu?Kto nie powinien jeść chrzanu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrzan jest jednym z produktów, które są powszechnie polecane. Jego popularność wynika nie tylko z unikalnego smaku i szerokiego zastosowania w kuchni, ale także z korzystnych właściwości zdrowotnych. Mimo to, istnieją pewne przeciwwskazania co do spożywania tego korzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Nie wszyscy mogą korzystać z prozdrowotnych właściwości chrzanu. W szczególności cierpiący na choroby nerek i układu pokarmowego powinni zachować szczególną ostrożność. To dotyczy przede wszystkim osób z niewydolnością wątroby, nieżytem żołądka oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka. Przeciwwskazaniem do spożywania chrzanu jest również refluks. Dieta osób cierpiących na tę przypadłość powinna składać się głównie z produktów o łagodnym działaniu, które nie będą podrażniać układu pokarmowego.

Warto również zauważyć, że spożycie chrzanu w nadmiernych ilościach nie jest zalecane dla wszystkich, nie tylko dla osób cierpiących na powyższe dolegliwości. Może to prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak wymioty, biegunka czy intensywne pocenie się.

Chrzan nie jest również zalecany dla osób cierpiących na choroby jelit. Może nasilać objawy u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wrzody dwunastnicy i żołądka również są przeciwwskazaniem do spożywania chrzanu.

Te osoby powinny zrezygnować z chrzanu?
Te osoby powinny zrezygnować z chrzanu? © Canva | Orest Lyzhechka

Chrzan - czy można go jeść przy dnie moczanowej?

Istnieją też pewne mity na temat chrzanu. Wielu ludzi uważa, że nie powinno się go spożywać przy dnie moczanowej i reumatoidalnym zapaleniu stawów. W rzeczywistości zawartość puryn w chrzanie wynosi ok. 13 mg/100 g, co oznacza, że korzeń ten należy do produktów o niskiej zawartości puryn. Co więcej, chrzan może działać przeciwzapalnie dzięki obecności antyoksydantów, co jest bardzo pożądane przy chorobach stawów.

Chrzan nie szkodzi również w zespole jelita drażliwego (IBS), o ile jest spożywany z umiarem i nie wywołuje przykrych reakcji. Generalnie chrzan może być częścią diety low FODMAP.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku