Rzucamy się na niego podczas świąt, a potem pojawia się ból. Niektórzy powinni omijać z daleka

Chrzan jest nieodłącznym elementem wielkanocnych potraw. Często jest dodawany do różnych dań, takich jak żurek czy jajka, a sos chrzanowy doskonale komponuje się ze smakiem domowych mięs i wędlin. Niemniej nie każdy może pozwolić sobie na spożywanie chrzanu.

Kto nie powinien jeść chrzanu?Kto nie powinien jeść chrzanu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrzan jest jednym z produktów, które są powszechnie polecane. Jego popularność wynika nie tylko z unikalnego smaku i szerokiego zastosowania w kuchni, ale także z korzystnych właściwości zdrowotnych. Mimo to, istnieją pewne przeciwwskazania co do spożywania tego korzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Nie wszyscy mogą korzystać z prozdrowotnych właściwości chrzanu. W szczególności cierpiący na choroby nerek i układu pokarmowego powinni zachować szczególną ostrożność. To dotyczy przede wszystkim osób z niewydolnością wątroby, nieżytem żołądka oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka. Przeciwwskazaniem do spożywania chrzanu jest również refluks. Dieta osób cierpiących na tę przypadłość powinna składać się głównie z produktów o łagodnym działaniu, które nie będą podrażniać układu pokarmowego.

Warto również zauważyć, że spożycie chrzanu w nadmiernych ilościach nie jest zalecane dla wszystkich, nie tylko dla osób cierpiących na powyższe dolegliwości. Może to prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak wymioty, biegunka czy intensywne pocenie się.

Chrzan nie jest również zalecany dla osób cierpiących na choroby jelit. Może nasilać objawy u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wrzody dwunastnicy i żołądka również są przeciwwskazaniem do spożywania chrzanu.

Te osoby powinny zrezygnować z chrzanu?
Te osoby powinny zrezygnować z chrzanu? © Canva | Orest Lyzhechka

Chrzan - czy można go jeść przy dnie moczanowej?

Istnieją też pewne mity na temat chrzanu. Wielu ludzi uważa, że nie powinno się go spożywać przy dnie moczanowej i reumatoidalnym zapaleniu stawów. W rzeczywistości zawartość puryn w chrzanie wynosi ok. 13 mg/100 g, co oznacza, że korzeń ten należy do produktów o niskiej zawartości puryn. Co więcej, chrzan może działać przeciwzapalnie dzięki obecności antyoksydantów, co jest bardzo pożądane przy chorobach stawów.

Chrzan nie szkodzi również w zespole jelita drażliwego (IBS), o ile jest spożywany z umiarem i nie wywołuje przykrych reakcji. Generalnie chrzan może być częścią diety low FODMAP.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają