Sezon trwa w najlepsze. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jesz śliwki

Sezon trwa w najlepsze. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jesz śliwki

Śliwki
Śliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
03.10.2023 08:31, aktualizacja: 17.01.2024 19:11

Śliwki dla wielu osób najlepiej smakują w porze jesieni. Ich sezon trwa w najlepsze i mnóstwo kilogramów znajdziemy w sklepach. Oprócz walorów smakowych mają mnóstwo innych zalet. Przede wszystkim posiadają wiele składników odżywczych, za które organizm nam podziękuje.

Śliwki to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych owoców, które nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. W wielu przydomowych ogródkach i sadach znajdziemy drzewa, co jest dowodem na to, że roślinę tę dość łatwo hodować. Jest ona też odporna na warunki atmosferyczne i nie ma zbyt wielkich wymagań co do gleby. Śliwki cenimy ze względu na smak oraz możliwość przygotowania z nich najróżniejszych przetworów. Co się stanie z organizmem, gdy będziemy spożywać je codziennie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść śliwki? Oto ich właściwości zdrowotne

W owocach znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. W składzie jest potas, żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. Znajdziemy też witaminy A, B6, C, E, K, a także polifenole (w tym chlorogenowy) oraz błonnik pokarmowy. Jak widzimy, lista składników odżywczych jest dość duża. To nie są jednak jedyne zalety śliwek.

Śliwki
Śliwki© Unplash

Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Oto kilka korzyści, które z tego płyną:

  • wzmocnienie kości - 10 suszonych śliwek dziennie poprawi ich gęstość mineralną w dolnej części kręgosłupa oraz w kości przedramienia,
  • ułatwienie wypróżniania - błonnik pokarmowy poprawia przemianę materii i pracę jelit,
  • pomoc w odchudzaniu - śliwki mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, ale nie powinniśmy przesadzać z ich ilością (jest w nich dużo cukru),
  • ochrona przed nowotworami - działanie antyoksydantów,
  • obniżenie ciśnienia krwi - potas pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed zakrzepami i miażdżycą,
  • lepsza praca mięśni - potas zapewnia prawidłowy skurcz mięśni,
  • dobre nawodnienie skóry - śliwki składają się głównie z wody,
  • wsparcie pracy układu nerwowego - śliwki wspierają nas podczas silnego napięcia i stresu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także