Sezon trwa w najlepsze. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jesz śliwki

Śliwki dla wielu osób najlepiej smakują w porze jesieni. Ich sezon trwa w najlepsze i mnóstwo kilogramów znajdziemy w sklepach. Oprócz walorów smakowych mają mnóstwo innych zalet. Przede wszystkim posiadają wiele składników odżywczych, za które organizm nam podziękuje.

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Śliwki to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych owoców, które nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. W wielu przydomowych ogródkach i sadach znajdziemy drzewa, co jest dowodem na to, że roślinę tę dość łatwo hodować. Jest ona też odporna na warunki atmosferyczne i nie ma zbyt wielkich wymagań co do gleby. Śliwki cenimy ze względu na smak oraz możliwość przygotowania z nich najróżniejszych przetworów. Co się stanie z organizmem, gdy będziemy spożywać je codziennie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Dlaczego warto jeść śliwki? Oto ich właściwości zdrowotne

W owocach znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. W składzie jest potas, żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. Znajdziemy też witaminy A, B6, C, E, K, a także polifenole (w tym chlorogenowy) oraz błonnik pokarmowy. Jak widzimy, lista składników odżywczych jest dość duża. To nie są jednak jedyne zalety śliwek.

Śliwki
Śliwki © Unplash

Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Oto kilka korzyści, które z tego płyną:

  • wzmocnienie kości - 10 suszonych śliwek dziennie poprawi ich gęstość mineralną w dolnej części kręgosłupa oraz w kości przedramienia,
  • ułatwienie wypróżniania - błonnik pokarmowy poprawia przemianę materii i pracę jelit,
  • pomoc w odchudzaniu - śliwki mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, ale nie powinniśmy przesadzać z ich ilością (jest w nich dużo cukru),
  • ochrona przed nowotworami - działanie antyoksydantów,
  • obniżenie ciśnienia krwi - potas pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed zakrzepami i miażdżycą,
  • lepsza praca mięśni - potas zapewnia prawidłowy skurcz mięśni,
  • dobre nawodnienie skóry - śliwki składają się głównie z wody,
  • wsparcie pracy układu nerwowego - śliwki wspierają nas podczas silnego napięcia i stresu.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥