Sezon trwa w najlepsze. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jesz śliwki
Śliwki dla wielu osób najlepiej smakują w porze jesieni. Ich sezon trwa w najlepsze i mnóstwo kilogramów znajdziemy w sklepach. Oprócz walorów smakowych mają mnóstwo innych zalet. Przede wszystkim posiadają wiele składników odżywczych, za które organizm nam podziękuje.
03.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 19:11
Śliwki to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych owoców, które nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. W wielu przydomowych ogródkach i sadach znajdziemy drzewa, co jest dowodem na to, że roślinę tę dość łatwo hodować. Jest ona też odporna na warunki atmosferyczne i nie ma zbyt wielkich wymagań co do gleby. Śliwki cenimy ze względu na smak oraz możliwość przygotowania z nich najróżniejszych przetworów. Co się stanie z organizmem, gdy będziemy spożywać je codziennie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść śliwki? Oto ich właściwości zdrowotne
W owocach znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. W składzie jest potas, żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. Znajdziemy też witaminy A, B6, C, E, K, a także polifenole (w tym chlorogenowy) oraz błonnik pokarmowy. Jak widzimy, lista składników odżywczych jest dość duża. To nie są jednak jedyne zalety śliwek.
Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Oto kilka korzyści, które z tego płyną:
- wzmocnienie kości - 10 suszonych śliwek dziennie poprawi ich gęstość mineralną w dolnej części kręgosłupa oraz w kości przedramienia,
- ułatwienie wypróżniania - błonnik pokarmowy poprawia przemianę materii i pracę jelit,
- pomoc w odchudzaniu - śliwki mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, ale nie powinniśmy przesadzać z ich ilością (jest w nich dużo cukru),
- ochrona przed nowotworami - działanie antyoksydantów,
- obniżenie ciśnienia krwi - potas pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed zakrzepami i miażdżycą,
- lepsza praca mięśni - potas zapewnia prawidłowy skurcz mięśni,
- dobre nawodnienie skóry - śliwki składają się głównie z wody,
- wsparcie pracy układu nerwowego - śliwki wspierają nas podczas silnego napięcia i stresu.