Sezon trwa w najlepsze. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jesz śliwki

Śliwki dla wielu osób najlepiej smakują w porze jesieni. Ich sezon trwa w najlepsze i mnóstwo kilogramów znajdziemy w sklepach. Oprócz walorów smakowych mają mnóstwo innych zalet. Przede wszystkim posiadają wiele składników odżywczych, za które organizm nam podziękuje.

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Śliwki to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych owoców, które nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. W wielu przydomowych ogródkach i sadach znajdziemy drzewa, co jest dowodem na to, że roślinę tę dość łatwo hodować. Jest ona też odporna na warunki atmosferyczne i nie ma zbyt wielkich wymagań co do gleby. Śliwki cenimy ze względu na smak oraz możliwość przygotowania z nich najróżniejszych przetworów. Co się stanie z organizmem, gdy będziemy spożywać je codziennie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Dlaczego warto jeść śliwki? Oto ich właściwości zdrowotne

W owocach znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. W składzie jest potas, żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. Znajdziemy też witaminy A, B6, C, E, K, a także polifenole (w tym chlorogenowy) oraz błonnik pokarmowy. Jak widzimy, lista składników odżywczych jest dość duża. To nie są jednak jedyne zalety śliwek.

Śliwki
Śliwki © Unplash

Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Oto kilka korzyści, które z tego płyną:

  • wzmocnienie kości - 10 suszonych śliwek dziennie poprawi ich gęstość mineralną w dolnej części kręgosłupa oraz w kości przedramienia,
  • ułatwienie wypróżniania - błonnik pokarmowy poprawia przemianę materii i pracę jelit,
  • pomoc w odchudzaniu - śliwki mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, ale nie powinniśmy przesadzać z ich ilością (jest w nich dużo cukru),
  • ochrona przed nowotworami - działanie antyoksydantów,
  • obniżenie ciśnienia krwi - potas pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed zakrzepami i miażdżycą,
  • lepsza praca mięśni - potas zapewnia prawidłowy skurcz mięśni,
  • dobre nawodnienie skóry - śliwki składają się głównie z wody,
  • wsparcie pracy układu nerwowego - śliwki wspierają nas podczas silnego napięcia i stresu.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo