Sezon trwa w najlepsze. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jesz śliwki

Śliwki dla wielu osób najlepiej smakują w porze jesieni. Ich sezon trwa w najlepsze i mnóstwo kilogramów znajdziemy w sklepach. Oprócz walorów smakowych mają mnóstwo innych zalet. Przede wszystkim posiadają wiele składników odżywczych, za które organizm nam podziękuje.

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Śliwki to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych owoców, które nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. W wielu przydomowych ogródkach i sadach znajdziemy drzewa, co jest dowodem na to, że roślinę tę dość łatwo hodować. Jest ona też odporna na warunki atmosferyczne i nie ma zbyt wielkich wymagań co do gleby. Śliwki cenimy ze względu na smak oraz możliwość przygotowania z nich najróżniejszych przetworów. Co się stanie z organizmem, gdy będziemy spożywać je codziennie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Dlaczego warto jeść śliwki? Oto ich właściwości zdrowotne

W owocach znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. W składzie jest potas, żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. Znajdziemy też witaminy A, B6, C, E, K, a także polifenole (w tym chlorogenowy) oraz błonnik pokarmowy. Jak widzimy, lista składników odżywczych jest dość duża. To nie są jednak jedyne zalety śliwek.

Śliwki
Śliwki © Unplash

Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Oto kilka korzyści, które z tego płyną:

  • wzmocnienie kości - 10 suszonych śliwek dziennie poprawi ich gęstość mineralną w dolnej części kręgosłupa oraz w kości przedramienia,
  • ułatwienie wypróżniania - błonnik pokarmowy poprawia przemianę materii i pracę jelit,
  • pomoc w odchudzaniu - śliwki mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, ale nie powinniśmy przesadzać z ich ilością (jest w nich dużo cukru),
  • ochrona przed nowotworami - działanie antyoksydantów,
  • obniżenie ciśnienia krwi - potas pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed zakrzepami i miażdżycą,
  • lepsza praca mięśni - potas zapewnia prawidłowy skurcz mięśni,
  • dobre nawodnienie skóry - śliwki składają się głównie z wody,
  • wsparcie pracy układu nerwowego - śliwki wspierają nas podczas silnego napięcia i stresu.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy