Spróbował diabła morskiego. Gdy go zobaczył pierwszy raz, miał obawy

Pałasz czarny to prawdziwy potwór z głębin, z wyłupiastymi oczami i ostrymi zębami. Nie da się powiedzieć, że ryba ta wygląda apetycznie - a jednak to przysmak, którym chwali się Madera. Espadę (inna nazwa pałasza) podaje się tam panierowaną w towarzystwie smażonych bananów. Jak smakuje ten oceaniczny dziwoląg? To postanowił sprawdzić Kamil Cichocki z kanału "Kamil - In Travel".

ObrazekPałasz czarny to ryba, którą zjemy na Maderze - Pyszności; Fot. YouTube: Kamil In Travel (screenshot)

Pałasz czarny zamieszkuje wody wokół Japonii oraz Madery. To drapieżnik podobny do węgorza, jednak zdecydowanie od niego... brzydszy. Na temat wyglądu espady nie sposób powiedzieć cokolwiek miłego. Ryba ta odstrasza wręcz, ale mówi się, że mimo to, niebiańsko smakuje. Kamil Cichocki z "Kamil - In Travel" sprawdził, czy rzeczywiście potwór z głębin ma drugie, milsze oblicze.

Pałasz czarny. Najdziwniejsza ryba na świecie

W połowie espady specjalizują się rybacy z Madery. Ryby te występują na głębokości powyżej 1000 metrów i łowi się je za pomocą bardzo długich żyłek. Na wyspie mówi się, że nikt nie widział pałasza żywego. To dlatego, że espady umierają przy zmianie ciśnienia, kiedy wyciągane są z głębin. Ryba ma charakterystyczny wygląd: jej skóra jest czarna i zupełnie pozbawiona łusek. Do tego pałąsza posiada wielkie oczy i ostre zęby.

Espada com banana (czyli espada z bananami) to tradycyjne portugalskie danie rybne wywodzące się z Madery. Filety espady są doprawiane solą, pieprzem, oregano i czosnkiem, a następnie panierowane w mące, jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane smaży się na oliwie z oliwek na złoty kolor. Do tego podaje się banany - przekrojone wzdłuż na pół, obtoczone w mące, jajku i bułce tartej oraz smażone na oliwie z oliwek. Do dania zazwyczaj dodaje się ryż lub gotowane ziemniaki.

Obrazek
Pałasz czarny na Maderze najczęściej podaje się z bananmi - Pyszności; Fot. YouTube: Kamil In Travel (screenshot)

Espada z bananmi - turystyczny hit Madery

Podobny specjał zamówił Kamil Cichocki, prowadzący na YouTube kanał "Kamil - In Travel". Podczas wczasów na Maderze postanowił spróbować pałasza czarnego w jednej z restauracji. Jak wspomniał w nagraniu, ryba jest "niesamowicie brzydka". Stwierdził, że kiedy zobaczył ją pierwszy raz na targu rybnym, zrobiła na nim mocno odpychające wrażenie. Liczył jednak, że potwierdzi się to, co słyszał od wielu osób - że pałasz czarny jest naprawdę smaczny.

- Nie bardzo wiem, co powiedzieć, bo spodziewałem się, że będę czuł rybę. A smaku ryby nie czuć. Tutaj bardziej czuć konsystencję ryby (...) Kompletnie nie czuć ryby, ale jest to smaczne (...) Całkowicie rozumiem, dlaczego ta ryba jest podawana z bananem. Bez tego banana za bardzo nie ma smaku, jest taka, taka nijaka (...) Sama ryba nie jest niczym specjalnym, ani niczym szałowym, natomiast jej połączenie z bananem faktycznie dopiero wtedy robi robotę - komentuje Kamil Cichocki.

Mężczyzna za danie zapłacił 14,5 euro. Dodał też, że restauracje na Maderze espadę najczęściej serwują się w połączeniu z bananem, natomiast są miejsca, gdzie dostaniemy pałasza z miąższem z marakui lub w skórce z limonki. Turyści bez problemu espadę kupią w portach. Tam ryba kosztować ma - według relacji Cichockiego - ok. 6 euro za kilogram. Jako ciekawostkę dodał, że młodzi mieszkańcy Madery po imprezach nie pałaszują kebabów, a właśnie sprzedawane na ulicach bułki z espadami.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm