Staropolska nalewka z wiśni. Sprawdzony przepis krok po kroku

Nalewka z wiśni, czyli wiśniówka to jedna z najpopularniejszych polskich nalewek. Jej przygotowanie mimo tego, że na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, wcale nie jest takie trudne. Przedstawiamy przepis na wiśniówkę staropolską!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Przepis na wiśniówkę

Nalewka z wiśni otrzymywana jest poprzez dodanie do owoców spirytusu, cukru oraz wódki w odpowiedniej ilości. Przygotowując nalewkę z wiśni, przede wszystkim musisz wiedzieć, jak wybrać dobre wiśnie. Stanowią one klucz do uzyskania pysznej nalewki. Do wiśniówki najlepiej nadadzą się mniejsze wiśnie o ciemnej barwie o kwaśnym smaku i intensywnym zapachu.

Jeżeli nie uda Ci się takich znaleźć, oczywiście do wiśniówki możesz wykorzystać każde wiśnie, jednak to właśnie z opisanych powyżej, napój wyjdzie najlepszy. Poza tym do zrobienia nalewki z wiśni potrzebujesz drylownicy i odpowiedniego słoja.

Nalewka z wiśni na wódce

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
  • 500 mln spirytusu
  • litr wódki
  • 400 gram cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Następnie przełóż je do dużego słoja. Dodaj do nich 500 ml wódki oraz spirytus. Składniki wymieszaj i zamknij naczynie. Słoik odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 4-6 tygodni. W tym czasie pamiętaj, by delikatnie nim potrząsać co jakiś czas.
  2. Po tym okresie odcedź nalewkę z wiśni na wódce i zostaw w słoiku same owoce. Do naczynia wlej pozostałe 500 ml wódki oraz dodaj ok. 400 gramów cukru. Słoik zakręć i pozostaw go na około 4 dni do momentu aż cukier się rozpuści.
  3. Po tym czasie sok i wiśnie przecedź przez sitko do słoja, w którym masz wcześniej zlaną nalewkę. Pozostaw słoik na kilka dni w ciepłym miejscu i następnie odcedź go z resztki owoców za pomocą np. gazy. Tak przygotowana nalewka z wiśni powinna jeszcze "odpocząć" przez około miesiąc.

Zobacz także, jakie błędy podczas robienia naleśników popełniamy najczęściej. Więcej podobnych materiałów znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości