Staropolska nalewka z wiśni. Sprawdzony przepis krok po kroku
Nalewka z wiśni, czyli wiśniówka to jedna z najpopularniejszych polskich nalewek. Jej przygotowanie mimo tego, że na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, wcale nie jest takie trudne. Przedstawiamy przepis na wiśniówkę staropolską!
18.03.2023 20:49
Przepis na wiśniówkę
Nalewka z wiśni otrzymywana jest poprzez dodanie do owoców spirytusu, cukru oraz wódki w odpowiedniej ilości. Przygotowując nalewkę z wiśni, przede wszystkim musisz wiedzieć, jak wybrać dobre wiśnie. Stanowią one klucz do uzyskania pysznej nalewki. Do wiśniówki najlepiej nadadzą się mniejsze wiśnie o ciemnej barwie o kwaśnym smaku i intensywnym zapachu.
Jeżeli nie uda Ci się takich znaleźć, oczywiście do wiśniówki możesz wykorzystać każde wiśnie, jednak to właśnie z opisanych powyżej, napój wyjdzie najlepszy. Poza tym do zrobienia nalewki z wiśni potrzebujesz drylownicy i odpowiedniego słoja.
Nalewka z wiśni na wódce
Składniki:
- 1,5 kg wiśni
- 500 mln spirytusu
- litr wódki
- 400 gram cukru
Sposób przygotowania:
- Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Następnie przełóż je do dużego słoja. Dodaj do nich 500 ml wódki oraz spirytus. Składniki wymieszaj i zamknij naczynie. Słoik odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 4-6 tygodni. W tym czasie pamiętaj, by delikatnie nim potrząsać co jakiś czas.
- Po tym okresie odcedź nalewkę z wiśni na wódce i zostaw w słoiku same owoce. Do naczynia wlej pozostałe 500 ml wódki oraz dodaj ok. 400 gramów cukru. Słoik zakręć i pozostaw go na około 4 dni do momentu aż cukier się rozpuści.
- Po tym czasie sok i wiśnie przecedź przez sitko do słoja, w którym masz wcześniej zlaną nalewkę. Pozostaw słoik na kilka dni w ciepłym miejscu i następnie odcedź go z resztki owoców za pomocą np. gazy. Tak przygotowana nalewka z wiśni powinna jeszcze "odpocząć" przez około miesiąc.
Zobacz także, jakie błędy podczas robienia naleśników popełniamy najczęściej. Więcej podobnych materiałów znajdziesz na naszym kanale na YouTube: