Strzelczyk pokazał różnicę między dorszem a czarniakiem. Wiele osób wciąż nie wie, jak spora jest

Znany twórca internetowy, Tomasz Strzelczyk, przygląda się praktykom właścicieli nadmorskich smażalni, obnażając nieuczciwe manipulacje. Tym razem pod lupę wziął dorsza i czarniaka.

Strzelczyk wskazał różnice między dwoma gatunkamiStrzelczyk wskazał różnice między dwoma gatunkami
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Wakacje nad polskim morzem nierozerwalnie związane są z wizytą w jednej z nadmorski smażalni. Nad Bałtyk zawitał także Tomasz Strzelczyk, znany kucharz i twórca internetowy. Gdy zobaczył, jak restauratorzy nabijają w butelkę swoich klientów, nie mógł przejść obojętnie.

– Wpadłem na rybę, a dostałem coś innego. Zamówiłem drugi raz, nagrałem i wrzuciłem. Później zacząłem sprawdzać dalej, żeby zweryfikować, czy to przypadek, czy niepokojący trend. Wydaje mi się, że grubo ponad połowa smażalni podmienia ryby. W menu dorsz, a dostajesz czarniaka lub inną rybę - powiedział Tomek Strzelczyk w wywiadzie z Pyszności.pl

Każda kolejna wizyta Tomasza Strzelczyka wywoływała w sieci lawinę komentarzy. Wiele osób stwierdziło, że nie zdawało sobie do tej pory sprawy z tego, jakimi metodami manipulują nimi sprzedawcy. Jedna z większych dyskusji rozgrzała się wokół czarniaka, sprzedawanego pod hasłem "dorsz". Chociaż sam smak ryby był w porządku, to dorszem ona zdecydowanie nie była.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Tomasz Strzelczyk tłumaczy różnicę

Dorsz atlantycki (Gadus morhua) i czarniak (Pollachius virens) to dwa odrębne gatunki ryb, choć oba należą do tej samej rodziny dorszowatych. Z tego powodu czarniak bywa potocznie nazywany "czarnym dorszem", co często wprowadza w błąd. Warto wiedzieć, że czarniak jest też znacznie tańszy w hurcie niż dorsz atlantycki.

Znany twórca internetowy Tomasz Strzelczyk postanowił pokazać, jaka jest różnica między dorszem a czarniakiem pod kątem kulinarnym. Filet z czarniaka jest ciemniejszy i smuklejszy, z cienkim ogonkiem podczas gdy filet z dorsza jest jasny, o grubym, śnieżnobiałym mięsie. Tomasz Strzelczyk porównał również polędwicę z dorsza do polędwicy z morszczuka. Filety z morszczuka są bardziej miękkie i mają różowawe zabarwienie, co odróżnia je od grubszych i bielszych filetów z dorsza.

Smażony dorsz - Pyszności
Smażony dorsz - Pyszności © Pixabay

Tomasz Strzelczyk zabrał się też za smażenie, by porównać, jak mięso zachowuje się w panierce i wskazać, jak można zobaczyć, czy restaurator nie nabił nas w butelkę. Na pierwszy rzut oka wyglądają praktycznie identycznie. Jednak czarniak ma ciemne, szarawe mięso z czarnymi żyłkami. Mięso się rozwarstwia i listkuje. Dorsz ma delikatne, rozpadające się i śnieżnobiałe mięso.

Rozwiązanie dla restauratorów jest proste. Czarniaka wcale nie trzeba wykreślić z menu, wystarczy po prostu poprawnie go nazywać, bez wprowadzania w błąd. Klientów zdecydowanie nie zabraknie.

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby