Daria Rudny-Dul

Świętokrzyski placek spod kamienia

Ciasto Podkamieniec to regionalny placek z województwa świętokrzyskiego. Marmurkowy wzór w przekroju, delikatna konsystencja i pyszny krem to jego cechy, które kuszą, żeby sięgnąć po kolejny kawałek. Równe blaty ciasta w tym wypieku to zgodnie z tradycją zasługa... kamienia. Jak odtworzyliśmy tę recepturę? Zobacz mój przepis na wideo krok po kroku.

Placek spod kamienia to wyjątkowe ciasto, które od początku XX wieku jest częścią kulinarnej tradycji dawnej parafii Wąchock. Jego nazwa pochodzi od unikalnej metody dojrzewania, która polega na obciążeniu ciasta kamieniem. Ta technika nadaje mu niepowtarzalny smak i konsystencję.

Podkamieniec - historia placka spod kamienia

Według relacji najstarszych mieszkanek regionu, ciasto to, choć proste w przygotowaniu, było uważane za wykwintne. Jego wyjątkowość wynikała z metody dojrzewania, która polegała na 2-3 dniowym leżakowaniu pod obciążeniem. Kamień używany do tego celu musiał być odpowiednio płaski i ciężki, aby równomiernie obciążyć ciasto, nie uszkadzając go.

Placek spod kamienia był tradycyjnym przysmakiem świątecznym, a także wypiekanym na inne ważne uroczystości. W latach 60. i 70., podczas rozkwitu Ośrodków Nowoczesnej Gospodyni, kobiety uczestniczące w kursach gotowania i pieczenia często przygotowywały ten specjał na uroczyste zakończenia kursów.

Co ciekawe, podczas przygotowania blatów jasne ciasto otula kakaowe jak "koperta", a potem całość rozwałkowuje się do rozmiaru foremki. Blaty można też upiec na jednej większej blasze, a potem przyciąć do równych wymiarów – odcięte brzegi świetnie nadają się na chrupiącą posypkę do dekoracji wierzchu.

Przepis na ciasto spod kamienia

Wykonanie krok po kroku zobacz na wideo powyżej, a poniżej znajdziesz dokładne proporcje składników. Do tego przepisu polecam dobrej jakości jajko i kakao, przesianie mąki, a także możliwie swojską śmietanę. Do ubicia nie nadaje się śmietanka UHT, najlepsza będzie świeża śmietanka o zawartości min. 30 proc. tłuszczu.

Składniki:

  • 600 g śmietany 12 proc.,
  • 800 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1,5 łyżeczki kakao.

Krem do przełożenia:

  • 1 l śmietanki 30 proc.,
  • 1 szklanka cukru pudru.


Ciasto piekłam w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut (aż było ładnie zarumienione). Wymiary formy: 28x18 cm. Obciążone kamieniem - lub bardziej praktycznie: dwoma kilogramami mąki - ciasto powinno leżakować w lodówce najlepiej przez całą noc.

Więcej wideo
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składnikówCiasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po krokuMłodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niejGruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Halloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnieHalloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnie
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnikaUdka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacieTort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca okoSchab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy