Szparagi mrożę tylko w ten sposób. Zawsze smakują jak świeże

Kiedy tylko na straganach pojawiają się te wiosenne pyszności, często kupuję ich więcej niż jestem w stanie zjeść na bieżąco. Nie wyobrażam sobie, żeby tak cenne warzywa miały się zmarnować! Dlatego wypracowałem swój niezawodny sposób na to, jak mrozić szparagi, by zachowały swój świeży smak i jędrność na długie miesiące.

Szparagi mrożę tylko w ten sposób. Zawsze smakują jak świeżeSzparagi mrożę tylko w ten sposób. Zawsze smakują jak świeże
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Z roku na rok coraz bardziej doceniam sezonowe warzywa – szczególnie szparagi. Gdy tylko pojawiają się na straganach, kupuję ich więcej, niż zdołam zjeść w ciągu kilku dni. Mam na nie sprawdzony sposób – jak mrozić szparagi, żeby nawet po kilku tygodniach były tak samo jędrne i soczyste jak tuż po zerwaniu. I właśnie tymi wskazówkami chcę się z tobą podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Jak mrozić szparagi, żeby nie straciły smaku i jędrności

Zacznę od tego, że mrożenie szparagów to idealny sposób na zatrzymanie ich smaku i wartości odżywczych na dłużej. Wiele osób popełnia jednak błąd już na etapie przygotowania, przez co po rozmrożeniu szparagi są gumowate, włókniste lub zupełnie pozbawione smaku. U mnie to się nie zdarza, bo trzymam się kilku prostych kroków.

  1. Dokładnie je myję pod bieżącą wodą, delikatnie usuwając ziemię i piasek. Zielonych szparagów nie obieram, ale białe – zawsze. Do tego używam zwykłego nożyka do warzyw lub obieraczki. Zaczynam tuż pod główką i kieruję się w dół łodygi.
  2. Następnie odłamuję zdrewniałe końcówki. Szparag sam "powie" gdzie się złamać – wystarczy delikatnie go wygiąć, a pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końcówki po prostu wyrzucam lub odkładam do wywaru.
  3. Tak przygotowane szparagi dokładnie osuszam na czystej ściereczce kuchennej albo ręczniku papierowym. Nadmiar wilgoci nie jest mile widziany przy mrożeniu – może powodować powstawanie kryształków lodu.
  4. Szparagi układam porcjami – zazwyczaj po 6–8 sztuk – i wkładam do woreczków strunowych. Zawsze staram się usunąć jak najwięcej powietrza przed zamknięciem. Dzięki temu nie zbierają się w środku szron ani lód.
  5. Na koniec opakowania opisuję datą mrożenia i wrzucam do zamrażarki. Trzymam je maksymalnie 3 miesiące – wtedy mam pewność, że będą wciąż świeże w smaku.

Jak gotuję mrożone szparagi, żeby były jak świeże

Największy błąd, jaki można popełnić, to rozmrażanie szparagów przed gotowaniem. Robią się wtedy miękkie i tracą jędrność. Ja zawsze gotuję je prosto z zamrażarki – od razu po wyjęciu wrzucam je do wrzątku.

  • zielone szparagi gotuję przez około 12 minut, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.
  • białe szparagi potrzebują około 18 minut, ale to też zależy od ich grubości.

Po ugotowaniu są sprężyste, pełne smaku i idealnie komponują się zarówno z prostym masłem z bułką tartą, jak i z bardziej wyrafinowanymi dodatkami – na przykład w sałatkach, tartach czy makaronach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯