PoradySzparagi mrożę tylko w ten sposób. Zawsze smakują jak świeże

Szparagi mrożę tylko w ten sposób. Zawsze smakują jak świeże

Kiedy tylko na straganach pojawiają się te wiosenne pyszności, często kupuję ich więcej niż jestem w stanie zjeść na bieżąco. Nie wyobrażam sobie, żeby tak cenne warzywa miały się zmarnować! Dlatego wypracowałem swój niezawodny sposób na to, jak mrozić szparagi, by zachowały swój świeży smak i jędrność na długie miesiące.

Szparagi mrożę tylko w ten sposób. Zawsze smakują jak świeże
Szparagi mrożę tylko w ten sposób. Zawsze smakują jak świeże
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z roku na rok coraz bardziej doceniam sezonowe warzywa – szczególnie szparagi. Gdy tylko pojawiają się na straganach, kupuję ich więcej, niż zdołam zjeść w ciągu kilku dni. Mam na nie sprawdzony sposób – jak mrozić szparagi, żeby nawet po kilku tygodniach były tak samo jędrne i soczyste jak tuż po zerwaniu. I właśnie tymi wskazówkami chcę się z tobą podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Jak mrozić szparagi, żeby nie straciły smaku i jędrności

Zacznę od tego, że mrożenie szparagów to idealny sposób na zatrzymanie ich smaku i wartości odżywczych na dłużej. Wiele osób popełnia jednak błąd już na etapie przygotowania, przez co po rozmrożeniu szparagi są gumowate, włókniste lub zupełnie pozbawione smaku. U mnie to się nie zdarza, bo trzymam się kilku prostych kroków.

  1. Dokładnie je myję pod bieżącą wodą, delikatnie usuwając ziemię i piasek. Zielonych szparagów nie obieram, ale białe – zawsze. Do tego używam zwykłego nożyka do warzyw lub obieraczki. Zaczynam tuż pod główką i kieruję się w dół łodygi.
  2. Następnie odłamuję zdrewniałe końcówki. Szparag sam "powie" gdzie się złamać – wystarczy delikatnie go wygiąć, a pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końcówki po prostu wyrzucam lub odkładam do wywaru.
  3. Tak przygotowane szparagi dokładnie osuszam na czystej ściereczce kuchennej albo ręczniku papierowym. Nadmiar wilgoci nie jest mile widziany przy mrożeniu – może powodować powstawanie kryształków lodu.
  4. Szparagi układam porcjami – zazwyczaj po 6–8 sztuk – i wkładam do woreczków strunowych. Zawsze staram się usunąć jak najwięcej powietrza przed zamknięciem. Dzięki temu nie zbierają się w środku szron ani lód.
  5. Na koniec opakowania opisuję datą mrożenia i wrzucam do zamrażarki. Trzymam je maksymalnie 3 miesiące – wtedy mam pewność, że będą wciąż świeże w smaku.

Jak gotuję mrożone szparagi, żeby były jak świeże

Największy błąd, jaki można popełnić, to rozmrażanie szparagów przed gotowaniem. Robią się wtedy miękkie i tracą jędrność. Ja zawsze gotuję je prosto z zamrażarki – od razu po wyjęciu wrzucam je do wrzątku.

  • zielone szparagi gotuję przez około 12 minut, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.
  • białe szparagi potrzebują około 18 minut, ale to też zależy od ich grubości.

Po ugotowaniu są sprężyste, pełne smaku i idealnie komponują się zarówno z prostym masłem z bułką tartą, jak i z bardziej wyrafinowanymi dodatkami – na przykład w sałatkach, tartach czy makaronach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
szparagiwarzywaporady

Wybrane dla Ciebie