Żółty proszek zastąpi nam prawdziwe jedzenie?! Wiele na to wskazuje

Fińska firma Solein szykuje prawdziwą rewolucję. Sztuczne jedzenie ma zastąpić nie tylko mięso, ale również rośliny. Na nasze stoły trafi w przyszłym roku.

Sztuczne jedzenie - Pyszności/ źródło: CanvaSztuczne jedzenie - Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Wegańskie zamienniki

Kolejne firmy prześcigają się w tworzeniu wegańskich zamienników znanych produktów mięsnych. Rewolucja idzie o krok dalej i naukowcy sięgają również po algi, grzyby oraz mikroorganizmy. Duży wpływ na te zmiany wywiera nie tylko rosnąca popularność diety roślinnej, ale również świadomość drastycznych skutków globalnego ocieplenia. Globalna produkcja mięsa generuje więcej CO2 niż transport samochodowy, lotniczy, kolejowy i wodny razem wzięte. Z tego powodu laboratoria nieustannie pracują nad odnalezieniem najlepszej alternatywy nie tylko dla środowiska, ale również dla naszego zdrowia.

Sztuczne jedzenie

Finlandia, podobnie jak pozostałe kraje skandynawskie, od lat znana jest ze swoich innowacji. Fińska firma Solein jest w trakcie budowy nowego zakładu produkcyjnego, w którym powstawać będzie sztuczne białko. Twórcy głośno i odważnie mówią, że zastąpi ono to pochodzące od zwierząt oraz... od roślin! Solein zawiera mikroelementy charakterystyczne dla białka mięsnego oraz roślinnego. Powstaje przy udziale jednokomórkowych organizmów, które są karmione dwutlenkiem węgla i nutrientami. Dzięki temu dochodzi do procesu fermentacji i namnażania się, podobnie jak przy produkcji piwa czy też wina.

Po zakończonym procesie masa podlega suszeniu, w wyniku czego zamienia się w żółty proszek. Nie ma on smaku, jednak po brzegi wypełniony jest wartościami odżywczymi, niezbędnymi dla naszego organizmu. 60-70% proszku to białko, 10-15% błonnik, 5-8% tłuszcze (w większości nienasycone), z kolei mineralne składniki odżywcze (żelazo i witaminy w grupy B) to około 4%.

Koniec z tradycyjnym pokarmem?

Pojawiły się natychmiastowo głosy, że żółty proszek ma zastąpić nam zwykłe jedzenie. Solein jest zbliżony swoją wartością odżywczą do soi i alg i to właśnie te produkty może najłatwiej zastąpić. Produkcja sztucznej paszy, może zredukować wycinkę lasów tropikalnych pod plantacje soi. Do produkcji Solein nie używa się dużej ilości wody, energii i powierzchni roboczej. Do tej pory nietypowe białko przeszło pomyślnie testy jako alternatywne mięso, makaron, a nawet dobrze sprawdziło się jako lody.

Singapur jako pierwszy dopuścił do sprzedaży nietypowego produktu. Komisja Europejska i Wielka Brytania rozważają wprowadzenie tego produktu, a w przyszłości SolarFoods planuje ubiegać się o ocenę statusu GRAS (ang. Generally Recognized As Safe, Ogólnie Rozpoznawane Jako Bezpieczne) w Stanach Zjednoczonych.

Przepis na mini burgery idealne na imprezę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony