Żółty proszek zastąpi nam prawdziwe jedzenie?! Wiele na to wskazuje

Fińska firma Solein szykuje prawdziwą rewolucję. Sztuczne jedzenie ma zastąpić nie tylko mięso, ale również rośliny. Na nasze stoły trafi w przyszłym roku.

Sztuczne jedzenie - Pyszności/ źródło: CanvaSztuczne jedzenie - Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Wegańskie zamienniki

Kolejne firmy prześcigają się w tworzeniu wegańskich zamienników znanych produktów mięsnych. Rewolucja idzie o krok dalej i naukowcy sięgają również po algi, grzyby oraz mikroorganizmy. Duży wpływ na te zmiany wywiera nie tylko rosnąca popularność diety roślinnej, ale również świadomość drastycznych skutków globalnego ocieplenia. Globalna produkcja mięsa generuje więcej CO2 niż transport samochodowy, lotniczy, kolejowy i wodny razem wzięte. Z tego powodu laboratoria nieustannie pracują nad odnalezieniem najlepszej alternatywy nie tylko dla środowiska, ale również dla naszego zdrowia.

Sztuczne jedzenie

Finlandia, podobnie jak pozostałe kraje skandynawskie, od lat znana jest ze swoich innowacji. Fińska firma Solein jest w trakcie budowy nowego zakładu produkcyjnego, w którym powstawać będzie sztuczne białko. Twórcy głośno i odważnie mówią, że zastąpi ono to pochodzące od zwierząt oraz... od roślin! Solein zawiera mikroelementy charakterystyczne dla białka mięsnego oraz roślinnego. Powstaje przy udziale jednokomórkowych organizmów, które są karmione dwutlenkiem węgla i nutrientami. Dzięki temu dochodzi do procesu fermentacji i namnażania się, podobnie jak przy produkcji piwa czy też wina.

Po zakończonym procesie masa podlega suszeniu, w wyniku czego zamienia się w żółty proszek. Nie ma on smaku, jednak po brzegi wypełniony jest wartościami odżywczymi, niezbędnymi dla naszego organizmu. 60-70% proszku to białko, 10-15% błonnik, 5-8% tłuszcze (w większości nienasycone), z kolei mineralne składniki odżywcze (żelazo i witaminy w grupy B) to około 4%.

Koniec z tradycyjnym pokarmem?

Pojawiły się natychmiastowo głosy, że żółty proszek ma zastąpić nam zwykłe jedzenie. Solein jest zbliżony swoją wartością odżywczą do soi i alg i to właśnie te produkty może najłatwiej zastąpić. Produkcja sztucznej paszy, może zredukować wycinkę lasów tropikalnych pod plantacje soi. Do produkcji Solein nie używa się dużej ilości wody, energii i powierzchni roboczej. Do tej pory nietypowe białko przeszło pomyślnie testy jako alternatywne mięso, makaron, a nawet dobrze sprawdziło się jako lody.

Singapur jako pierwszy dopuścił do sprzedaży nietypowego produktu. Komisja Europejska i Wielka Brytania rozważają wprowadzenie tego produktu, a w przyszłości SolarFoods planuje ubiegać się o ocenę statusu GRAS (ang. Generally Recognized As Safe, Ogólnie Rozpoznawane Jako Bezpieczne) w Stanach Zjednoczonych.

Przepis na mini burgery idealne na imprezę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia