Żółty proszek zastąpi nam prawdziwe jedzenie?! Wiele na to wskazuje

Fińska firma Solein szykuje prawdziwą rewolucję. Sztuczne jedzenie ma zastąpić nie tylko mięso, ale również rośliny. Na nasze stoły trafi w przyszłym roku.

Sztuczne jedzenie - Pyszności/ źródło: CanvaSztuczne jedzenie - Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Wegańskie zamienniki

Kolejne firmy prześcigają się w tworzeniu wegańskich zamienników znanych produktów mięsnych. Rewolucja idzie o krok dalej i naukowcy sięgają również po algi, grzyby oraz mikroorganizmy. Duży wpływ na te zmiany wywiera nie tylko rosnąca popularność diety roślinnej, ale również świadomość drastycznych skutków globalnego ocieplenia. Globalna produkcja mięsa generuje więcej CO2 niż transport samochodowy, lotniczy, kolejowy i wodny razem wzięte. Z tego powodu laboratoria nieustannie pracują nad odnalezieniem najlepszej alternatywy nie tylko dla środowiska, ale również dla naszego zdrowia.

Sztuczne jedzenie

Finlandia, podobnie jak pozostałe kraje skandynawskie, od lat znana jest ze swoich innowacji. Fińska firma Solein jest w trakcie budowy nowego zakładu produkcyjnego, w którym powstawać będzie sztuczne białko. Twórcy głośno i odważnie mówią, że zastąpi ono to pochodzące od zwierząt oraz... od roślin! Solein zawiera mikroelementy charakterystyczne dla białka mięsnego oraz roślinnego. Powstaje przy udziale jednokomórkowych organizmów, które są karmione dwutlenkiem węgla i nutrientami. Dzięki temu dochodzi do procesu fermentacji i namnażania się, podobnie jak przy produkcji piwa czy też wina.

Po zakończonym procesie masa podlega suszeniu, w wyniku czego zamienia się w żółty proszek. Nie ma on smaku, jednak po brzegi wypełniony jest wartościami odżywczymi, niezbędnymi dla naszego organizmu. 60-70% proszku to białko, 10-15% błonnik, 5-8% tłuszcze (w większości nienasycone), z kolei mineralne składniki odżywcze (żelazo i witaminy w grupy B) to około 4%.

Koniec z tradycyjnym pokarmem?

Pojawiły się natychmiastowo głosy, że żółty proszek ma zastąpić nam zwykłe jedzenie. Solein jest zbliżony swoją wartością odżywczą do soi i alg i to właśnie te produkty może najłatwiej zastąpić. Produkcja sztucznej paszy, może zredukować wycinkę lasów tropikalnych pod plantacje soi. Do produkcji Solein nie używa się dużej ilości wody, energii i powierzchni roboczej. Do tej pory nietypowe białko przeszło pomyślnie testy jako alternatywne mięso, makaron, a nawet dobrze sprawdziło się jako lody.

Singapur jako pierwszy dopuścił do sprzedaży nietypowego produktu. Komisja Europejska i Wielka Brytania rozważają wprowadzenie tego produktu, a w przyszłości SolarFoods planuje ubiegać się o ocenę statusu GRAS (ang. Generally Recognized As Safe, Ogólnie Rozpoznawane Jako Bezpieczne) w Stanach Zjednoczonych.

Przepis na mini burgery idealne na imprezę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀