Szybki i prosty pomysł na deser dla miłośników Oreo. Mogłabym jeść go non stop

Deser składający się zaledwie z trzech składników przygotujesz na bazie popularnych ciasteczek. Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek.

Ten deser robię bardzo często, moi bliscy są nim zachwyceniTen deser robię bardzo często, moi bliscy są nim zachwyceni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Myślisz, że przygotowanie domowego deseru zawsze zajmuje sporo czasu? Otóż nie, to nie jedyny scenariusz. Co więcej, lista składników też nie musi być bardzo długa. Może składać się na nią zaledwie kilka składników, które stworzą coś niesamowitegociekawego jednocześnie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

A najlepiej świadczy o tym nasz przepis na genialne kuleczki z dodatkiem kultowych ciasteczek Oreo. Wystarczy, że raz ich skosztujesz i od razu zakochasz się w tej niesamowitej kombinacji smakowej. Oprócz znanych łakoci w przepisie możesz liczyć na kremowy serek mascarpone oraz polewę z białej czekolady. Dodatkowym plusem jest fakt, że tym razem obejdziesz się bez piekarnika. Składniki wystarczy ze sobą połączyć i dobrze schłodzić. A potem zostaje już tylko degustacja niezwykłych słodkości domowej roboty przez całą rodzinę. 

3-składnikowy deser na bazie ciasteczek oreo skradnie serce największego niejadka

Składniki:

  • około 30 sztuk ciastek oreo,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g roztopionej białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad szybkim deserem rozpoczynam od zmielenia w robocie kuchennym ciasteczek Oreo. 

W pierwszej kolejności zajmuję się ciasteczkami oreo
W pierwszej kolejności zajmuję się ciasteczkami oreo © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy ciastka są już dobrze pokruszone, do urządzenia dodaję mascarpone. 

W przepisie nie zabraknie również mascarpone
W przepisie nie zabraknie również mascarpone © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z przygotowanej w ten sposób mieszanki tworzę mniejsze kulki. Świetnie do tego zadania sprawdza się zwykła łyżka do lodów. Dzięki niej cały proces przebiega dużo szybciej

Czas uformować kulki
Czas uformować kulki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe kuleczki układam w formie wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wstawiam je do zamrażarki na 30 minut

Przyszłe deserki na tym etapie trafiają do zamrażarki
Przyszłe deserki na tym etapie trafiają do zamrażarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję polewę z białej czekolady. Dwie tabliczki czekolady roztapiam w kąpieli wodnej

Polewa też jest już gotowa
Polewa też jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na każdej kulce rozprowadzam białą czekoladę w płynnej postaci. To jednak nie koniec, bo dodatkowo wszystkie deserki posypuję zmielonymi ciasteczkami oreo. W takim wydaniu wyglądają jeszcze lepiej. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯