PoradyTak ratuję blady rosół. Wystarczy dodać odrobinę, by zyskał piękny kolor

Tak ratuję blady rosół. Wystarczy dodać odrobinę, by zyskał piękny kolor

Co zrobić, kiedy rosół jest za blady?
Co zrobić, kiedy rosół jest za blady?
Źródło zdjęć: © Canva | macniak

14.09.2024 15:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rozgrzewającego rosołu. Oprócz smaku rosół powinien także dobrze się prezentować. Najlepiej, by miał złocisty kolor, który zachęca do jedzenia. Co jednak zrobić, gdy zupa wyszła blada i bez wyrazu?

Dlaczego rosół jest blady? Najczęściej szkopuł kwi w rzeczy bardzo prozaicznej. Wystarczy, że w zupie jest za dużo wody w stosunku do warzyw i mięsa. To wystarczy, by dodatki nie mogły w pełni wybarwić całej zwartości garnka. Zobacz zatem, co zrobić, kiedy rosół starszy nienaturalną bladością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby rosół nie wyszedł blady?

Mięso odgrywa kluczową rolę w nadawaniu zupie koloru. Na samym początku warto podkreślić, że najlepszym wyborem do gotowania rosołu jest kura wiejska. Warto dodać też nieco wołowiny. To połączenie sprawia, że nasz rosół uzyskuje piękny kolor.

Nie bez znaczenia jest dodatek warzyw. Przykładowo marchew nada zupie lekko pomarańczowego koloru, ale to cebula sprawi, że rosół nabierze pięknej złocistej barwy. Nie od dzisiaj wiadomo, że łupiny cebuli to doskonały naturalny barwnik. Dlatego też poleca się gotować rosół na cebuli nieobranej.

Co zrobić, by rosół był złocisty?
Co zrobić, by rosół był złocisty?© Canva | Mariha-kitchen

Jak uratować blady rosół?

Niekiedy jest tak, że pomimo naszych najlepszych starań, rosół smakuje dobrze, ale nie wygląda idealnie. Brakuje mu złocistego koloru, który sprawia, że staje się bardziej apetyczny. Na szczęście nawet blady rosół można uratować w bardzo prosty sposób.

Kluczem do sukcesu jest niepozorna przyprawa, którą zapewne masz w swojej kuchni. Choć na pierwszy rzut oka nie kojarzy się z gotowaniem rosołu, warto o niej pamiętać. Kurkuma, bo o niej mowa, szybko nadaje nawet bardzo bladej zupie złocisty kolor. Należy jednak pamiętać, że jest to przyprawa bardzo intensywna i trzeba stosować ją ostrożnie. Najlepiej zacząć od połowy płaskiej łyżeczki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także