Tak ratuję blady rosół. Wystarczy dodać odrobinę, by zyskał piękny kolor

Wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rozgrzewającego rosołu. Oprócz smaku rosół powinien także dobrze się prezentować. Najlepiej, by miał złocisty kolor, który zachęca do jedzenia. Co jednak zrobić, gdy zupa wyszła blada i bez wyrazu?

Co zrobić, kiedy rosół jest za blady?Co zrobić, kiedy rosół jest za blady?
Źródło zdjęć: © Canva | macniak

Dlaczego rosół jest blady? Najczęściej szkopuł kwi w rzeczy bardzo prozaicznej. Wystarczy, że w zupie jest za dużo wody w stosunku do warzyw i mięsa. To wystarczy, by dodatki nie mogły w pełni wybarwić całej zwartości garnka. Zobacz zatem, co zrobić, kiedy rosół starszy nienaturalną bladością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Co zrobić, żeby rosół nie wyszedł blady?

Mięso odgrywa kluczową rolę w nadawaniu zupie koloru. Na samym początku warto podkreślić, że najlepszym wyborem do gotowania rosołu jest kura wiejska. Warto dodać też nieco wołowiny. To połączenie sprawia, że nasz rosół uzyskuje piękny kolor.

Nie bez znaczenia jest dodatek warzyw. Przykładowo marchew nada zupie lekko pomarańczowego koloru, ale to cebula sprawi, że rosół nabierze pięknej złocistej barwy. Nie od dzisiaj wiadomo, że łupiny cebuli to doskonały naturalny barwnik. Dlatego też poleca się gotować rosół na cebuli nieobranej.

Co zrobić, by rosół był złocisty?
Co zrobić, by rosół był złocisty? © Canva | Mariha-kitchen

Jak uratować blady rosół?

Niekiedy jest tak, że pomimo naszych najlepszych starań, rosół smakuje dobrze, ale nie wygląda idealnie. Brakuje mu złocistego koloru, który sprawia, że staje się bardziej apetyczny. Na szczęście nawet blady rosół można uratować w bardzo prosty sposób.

Kluczem do sukcesu jest niepozorna przyprawa, którą zapewne masz w swojej kuchni. Choć na pierwszy rzut oka nie kojarzy się z gotowaniem rosołu, warto o niej pamiętać. Kurkuma, bo o niej mowa, szybko nadaje nawet bardzo bladej zupie złocisty kolor. Należy jednak pamiętać, że jest to przyprawa bardzo intensywna i trzeba stosować ją ostrożnie. Najlepiej zacząć od połowy płaskiej łyżeczki.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji