Taka kawa jest popularna w azjatyckim kraju. Dodatek kremowego, gęstego płynu zaskakuje

Co kraj, to obyczaj. Również ten kulinarny i to nawet dotyczący picia kawy. To wcale nie kwestia słodzenia lub niesłodzenia czarnego napoju, tylko dodawania do niego niecodziennych składników. Dowiedz się, jak to robią Wietnamczycy!

Kawa po wietnamsku z nietypowym dodatkiemKawa po wietnamsku z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © canva.com

Uprawiana w Wietnamie robusta to odmiana kawy, która w porównaniu z popularną arabicą jest znacznie bardziej intensywna, gorzka i kwaśna zarazem. Nic więc dziwnego, że Wietnamczycy poszukiwali sposobu na złagodzenie jej smaku. I znaleźli. Mają na to dwa triki — jeden lepszy od drugiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Kawa po wietnamsku

Pamiętamy jeszcze dokładnie, jak niespełna rok temu wielu z was nie mogło nadziwić się opisywanemu przez nas starodawnemu sposobowi serwowania kawy we Szwecji. Dodawanie do czarnego napoju jajek może być dla nas dziwaczne, ale czyż nie wspominaliśmy już, że co kraj to obyczaj?

Również w Wietnamie sposobem na złagodzenie smaku kwaśnej robusty jest dodanie do niej jajka. Jednak Wietnamczycy swoją słynną Ca Phe Trung doprawiają doskonale nam znanym... koglem-moglem. Ucierają dwa żółtka z łyżeczką cukru i miksują ze skondensowanym mlekiem. Taką puszystą mieszankę dodają do kawy. Ma ona stanowić około 1/3 całości napoju.

Innym, nieco bardziej "zachodnim" sposobem na zrobienie kawy po wietnamsku, jest oszczędzenie sobie dodawania do niej jajka i skorzystanie jedynie z samego mleka skondensowanego. Żeby zachować pełen baristyczny profesjonalizm trzeba będzie tu użyć specjalnego zaparzacza do kawy "phin".

Kawa po wietnamsku może być z koglem-moglem lub samym mlekiem skondensowanym
Kawa po wietnamsku może być z koglem-moglem lub samym mlekiem skondensowanym © canva.com

Zrób swoją własną kawę po wietnamsku!

Przygotuj 1/3 szklanki mleka skondensowanego. Na niej ułóż zaparzacz phin — kupisz go za niewielkie pieniądze przez internet. Do niego wsyp 2 łyżeczki ulubionej mielonej kawy i zalej ją niewielką ilością wrzątku. Po chwili, gdy kawa już spęcznieje, dolej resztę. Łącznie około 150 ml.

Teraz wystarczy już tylko poczekać około 5 minut, a na koniec wymieszać kawę. Ciekawie smakuje również na zimno, z dodatkiem kostek lodów. To jednak rozwiązanie dobre na lato, a nie zbliżającą się jesień, prawda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej