Takie mięso wybieram na kotlety. Wychodzą soczyste i delikatne w smaku

Chociaż kotlet schabowy z kością to pozycja coraz rzadziej uwzględniana w domowych jadłospisach Polaków, warto czasami postawić właśnie na nią. Dlaczego to właśnie taka wersja schabowych jest moja ulubiona? I jak ją przygotować? Już wszystko tłumaczę!

Pyszny i chrupiący kotlet schabowyPyszny i chrupiący kotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Ten artykuł warto rozpocząć od uczciwego stwierdzenia, że kotlet schabowy z kością to wersja trudniejsza od tego samego dania, ale bez kości. Dlaczego? Jeśli chociaż raz zdarzyło ci się przygotowywać tę potrawę, być może zauważyłeś, że kotlet schabowy, który smażymy wraz z kością, często nie ścina się równomiernie. Nie ma w tym żadnej głębszej filozofii – taki już po prostu jego urok. To dlatego podczas smażenia tego mięsa należy zastosować pewien trik, do którego powrócę w przepisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Kotlet idealnie chrupiący z zewnątrz, a delikatny i soczysty w środku

Kotlet schabowy z kością ma też swoje zalety. Jest z oczywistych względów tańszy, a według wielu fanów tej potrawy, jego smak po prostu góruje nad "zwykłym schabowym". Przyczyną takiego wrażenia jest naturalnie obecność kości, a dokładniej rzecz ujmując: zawartego w niej szpiku. Część znanych mi kucharzy uparcie twierdzi, że ten element jest bardzo ważny, bo stanowi nośnik smaku dla całej potrawy. Muszę przyznać, że i ja przychylam się do tego osądu.

Oczywiście poza samą kością, podczas wybierania mięsa na schabowe zawsze sprawdzam, czy interesujący mnie produkt ma inne niezbędne cechy. Poza zapachem, który powinien być delikatny, wręcz neutralny, zawsze zwracam uwagę na barwę schabu. Najlepsze mięso będzie różowawe, lekko błyszczące. Nigdy nie wybieram schabu, który sprawia wrażenie matowego. Nie sięgam również po takie mięso, którego żyłki tłuszczu przestały być białe, a nabrały żółtej lub szarej barwy.

Kotlet schabowy z kością – jak to zrobić?

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością (każdy kotlet powinien ważyć około 160 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z kotletów wykrajam ewentualne ścięgna, pozbywam się też większych kawałków tłuszczu, mniejsze – zostawiam.
  2. Mięso przy kości nacinam w kilku miejscach: to mój sposób na to, by usmażyło się równomiernie do pozostałej części schabu.
  3. Teraz kotlet schabowy ląduje pod tłuczkiem.
  4. Tak przygotowane mięso doprawiam solą i pieprzem, a następnie panieruję w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smażę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed zdjęciem kotletów z patelni nakłuwam mięso przy kości. Jeśli nie wylatuje z niego sok, oznacza to, że danie jest już gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu