Takie mięso wybieram na kotlety. Wychodzą soczyste i delikatne w smaku

Chociaż kotlet schabowy z kością to pozycja coraz rzadziej uwzględniana w domowych jadłospisach Polaków, warto czasami postawić właśnie na nią. Dlaczego to właśnie taka wersja schabowych jest moja ulubiona? I jak ją przygotować? Już wszystko tłumaczę!

Pyszny i chrupiący kotlet schabowyPyszny i chrupiący kotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Ten artykuł warto rozpocząć od uczciwego stwierdzenia, że kotlet schabowy z kością to wersja trudniejsza od tego samego dania, ale bez kości. Dlaczego? Jeśli chociaż raz zdarzyło ci się przygotowywać tę potrawę, być może zauważyłeś, że kotlet schabowy, który smażymy wraz z kością, często nie ścina się równomiernie. Nie ma w tym żadnej głębszej filozofii – taki już po prostu jego urok. To dlatego podczas smażenia tego mięsa należy zastosować pewien trik, do którego powrócę w przepisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Kotlet idealnie chrupiący z zewnątrz, a delikatny i soczysty w środku

Kotlet schabowy z kością ma też swoje zalety. Jest z oczywistych względów tańszy, a według wielu fanów tej potrawy, jego smak po prostu góruje nad "zwykłym schabowym". Przyczyną takiego wrażenia jest naturalnie obecność kości, a dokładniej rzecz ujmując: zawartego w niej szpiku. Część znanych mi kucharzy uparcie twierdzi, że ten element jest bardzo ważny, bo stanowi nośnik smaku dla całej potrawy. Muszę przyznać, że i ja przychylam się do tego osądu.

Oczywiście poza samą kością, podczas wybierania mięsa na schabowe zawsze sprawdzam, czy interesujący mnie produkt ma inne niezbędne cechy. Poza zapachem, który powinien być delikatny, wręcz neutralny, zawsze zwracam uwagę na barwę schabu. Najlepsze mięso będzie różowawe, lekko błyszczące. Nigdy nie wybieram schabu, który sprawia wrażenie matowego. Nie sięgam również po takie mięso, którego żyłki tłuszczu przestały być białe, a nabrały żółtej lub szarej barwy.

Kotlet schabowy z kością – jak to zrobić?

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością (każdy kotlet powinien ważyć około 160 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z kotletów wykrajam ewentualne ścięgna, pozbywam się też większych kawałków tłuszczu, mniejsze – zostawiam.
  2. Mięso przy kości nacinam w kilku miejscach: to mój sposób na to, by usmażyło się równomiernie do pozostałej części schabu.
  3. Teraz kotlet schabowy ląduje pod tłuczkiem.
  4. Tak przygotowane mięso doprawiam solą i pieprzem, a następnie panieruję w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smażę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed zdjęciem kotletów z patelni nakłuwam mięso przy kości. Jeśli nie wylatuje z niego sok, oznacza to, że danie jest już gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀