Tania polska kasza, o której mało kto pamięta. Podaj do kotleta zamiast ziemniaków, a wymiecie wszystkie złogi z jelit
Kasza, choć często niedoceniana i traktowana jako produkt gorszej jakości, może być wartościowym składnikiem diety. Kasza jest bogata w wiele składników odżywczych i wykazuje wszechstronne zastosowanie w kuchni. A do tego kosztuje niewiele.
13.08.2024 14:09
Kasza pęczak powstaje z łuskanych i prażonych ziaren jęczmienia i jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Może kojarzyć się niektórym jako tani dodatek do obiadu czy gorszej jakości produkt kryzysowy, w rzeczywistości jednak spośród kasz jęczmiennych pęczak zawiera najwięcej wartości odżywczych. Zobacz, dlaczego powinna częściej lądować na naszych talerzach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kasza jęczmienna pęczak jest zdrowa?
Kasza pęczak to odmiana kaszy jęczmiennej, a produkowana jest z całych, nierozdrobnionych ziaren jęczmienia. Tym samym należy do najmniej przetworzonych kasz jęczmiennych. Stanowi ona prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a wśród nich znajdują się witaminy i minerały, takie jak witamina B1, znana również jako tiamina, witamina B3, czyli niacyna, a także żelazo, magnez, fosfor, cynk i miedź.
Kasza pęczak na diecie odchudzającej
Jęczmień, z którego produkowana jest kasza pęczak, jest naturalnym źródłem związków antyoksydacyjnych, takich jak polifenole. Substancje te odgrywają istotną rolę w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, które są jednym z głównych czynników przyspieszających proces starzenia się. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że kasza pęczak ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Co więcej, 100 g suchej kaszy pęczak zawiera około 350 kcal, ale po ugotowaniu kaloryczność ta spada niemal o połowę. Osoby na dietach niskokalorycznych powinny uwzględnić ją w swojej diecie.
Kasza jęczmienna pęczak dla zdrowia jelit
Kasza pęczak jest również bogata w błonnik pokarmowy, który ma wiele korzyści dla układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Dodatkowo, dzięki obecności błonnika i niskiemu indeksowi glikemicznemu, kasza pęczak daje uczucie sytości na dłużej, co może pomóc w ograniczeniu podjadania.
Pęczak a cholesterol
Jeśli chodzi o cholesterol, to kasza pęczak ma pozytywny wpływ na utrzymanie go na prawidłowym poziomie. Jest to zasługa zawartego w niej błonnika, a konkretniej frakcji o nazwie beta-glukan. Badania naukowe wykazały, że codzienne dostarczanie 3 gramów tego związku z jęczmienia obniża poziom cholesterolu LDL o 19-24 proc. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm wchłania mniej tłuszczu i cholesterolu z pożywienia, a następnie szybciej wydala je z organizmu wraz z kwasami żółciowymi.