Te ziemniaczane wieżyczki dosłownie rozpływają się w ustach. Ślinka cieknie od samego patrzenia
Masz ochotę na smaczną przekąskę na ciepło, ale brakuje ci konkretnego pomysłu? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Skąd to wiem? Sama często ją robię i za każdym razem wszyscy są zachwyceni!
02.12.2023 | aktual.: 02.12.2023 10:51
Na pewno zgodzisz się ze mną, że ziemniaki to niezastąpiony element w naszej kuchni. I choć zazwyczaj warzywa te kojarzą się nam z obiadowym wydaniem, dziś chciałabym zaproponować ci coś zupełnie innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co powiesz na niesamowitą przekąskę w kremowym wydaniu? Ziemniaki z serowym akcentem podane w genialnej formie to prawdziwy strzał w 10! A, że dzisiejszą przekąskę przygotujesz na ciepło, świetnie sprawdzi się ona również w zimowym menu. Po prostu palce lizać!
Oryginalna przekąska w wydaniu na ciepło skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
- 10 ugotowanych ziemniaków,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 6 łyżek masła,
- 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki tartego parmezanu,
- natka pietruszki do dekoracji.
- tarty parmezan do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i ugotowania ziemniaków. Kiedy są już idealnie miękkie, rozbijam je przy pomocy tłuczka.
Krok 2. Na palniku ustawiam drugi garnek. Przerzucam do niego kawałki masła oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki mieszam przy pomocy drewnianej łyżki przez kilka minut.
Krok 3. Zdejmuję garnek z palnika, po czym wlewam do środka mleko. Powstałą mieszankę doprawiam do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu. Na koniec jeszcze raz mieszam dokładnie zawartość garnka.
Krok 4. Powstały miks przelewam do garnka z ziemniakami i dokładnie łącze produkty. Kiedy już powstanie jednolita kombinacja, dodaję do środka starty na małych oczkach parmezan.
Krok 5. Kremową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego, aby nadać wieżyczkom ciekawych kształtów. Następnie wyciskam ziemniaczaną mieszankę na formę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc jednocześnie mini wieżyczki.
Krok 6. Każdą wieżyczkę posypuję dodatkową porcją parmezanu. Dopiero teraz mogę wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Krok 7. Gotowe wieżyczki podaję z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w szybki i prosty sposób przygotować smaczną przekąskę na ciepło, która dodatkowo pięknie się prezentuje. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dzisiejsze wieżyczki wykorzystać również do obiadu. Wystarczy podać je z mięsem oraz kolorową sałatką. Lepiej być nie może!