Tego grzyba nie było w Polsce ponad 100 lat. Znów się pojawił, a kosztuje 9 tys. zł za kilogram

Gąska sosnowa to najdroższy, obok m.in. trufli białej, grzyb świata. Gatunek ten jest szczególnie ceniony w Azji, jednak zapaleni grzybiarze od lat próbują wytropić go w polskich lasach. Spektakularnego znaleziska dokonała pani Beata, która natknęła się na cenionego grzyba w Beskidach. To pierwszy od 1921 r. udokumentowany przypadek wystąpienia gąski sosnowej w Polsce. Do tej pory gatunek uznawano za wymarły.

Gąska sosnowa w polskich lasach. Pierwsze takie znalezisko po 100 latachGąska sosnowa w polskich lasach. Pierwsze takie znalezisko po 100 latach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Gąska sosnowa znana jest jako Święty Graal grzybiarzy. To jedna z najdroższych odmian grzybów na świecie, ale jednocześnie zagrożona wyginięciem. Zbieranie gąski sosnowej jest trudnym zadaniem, co sprawia, że osiąga ona astronomiczne ceny sięgające tysięcy złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Gąska sosnowa jak Święty Graal. Jeden z najdroższych grzybów świata

Gąska sosnowa ma wiele innych nazw, takich jak opieńka sosnowa, prośnianka sosnowa, matsutake, opieńka matsutake oraz Święty Graal grzybiarzy. To gatunek, który jest szczególnie ceniony w Azji, głównie ze względu na przypisywane mu właściwości lecznicze: wzmacnianie odporności oraz działanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.

Rzadkość i brak możliwości hodowli przyczynia się do bardzo wysokich cen gąski sosnowej, sięgających nawet 500 dolarów za kilogram w Stanach Zjednoczonych i od 4 do 9 tys. złotych w Japonii. Jest to jeden z najdroższych grzybów na świecie, obok trufli białej, maczużnika chińskiego i smardza.

Niezwykłe znalezisko w Polsce. Pierwsza gąska sosnowa po 100 latach

Gąski sosnowe zbiera się głównie w Azji, jednak zapaleni grzybiarze od lat próbują wytropić ten cenny gatunek w polskich lasach. Co ciekawe, ostatni raz widziano ją w Gdańsku w 1921 roku, gatunek więc uznano za wymarły. Jednak po 100 latach gąska sosnowa pojawiła się ponownie w Beskidach. Spektakularnego znaleziska udało się dokonać pani Beacie z województwa małopolskiego we wrześniu 2021 roku.

Warto podkreślić, że rozpoznanie gąski sosnowej wymaga doświadczenia, ponieważ można ją pomylić z trującymi gatunkami, takimi jak muchomor Smitha (Amanita smithiana). Aby rozpoznać gąskę sosnową, warto zwrócić uwagę na jej cechy charakterystyczne. Młode grzyby mają gładki i nagi kapelusz o brązowym kolorze, który przyjmuje stożkowaty kształt z brzegami skierowanymi ku trzonowi. Nóżka jest bulwiasta, brązowo-biała i sprężysta, a miąższ jędrny. Co ciekawe, ten grzyb wydziela silny aromat cynamonu, który nie znika nawet po długotrwałej obróbce termicznej.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył