Ten indyjski chlebek idealnie pasuje do gęstych sosów. Smakuje jak z restauracji

Kuchnia indyjska to nie tylko popularne, aromatyczne sosy pełne przypraw i intensywnych smaków. To także puszysty, ciepły chlebek naan, który doskonale odnajduje się również na polskim talerzu – szczególnie w towarzystwie gęstych sosów.

Indyjski chlebek naanIndyjski chlebek naan
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chlebek naan to coś, co bez problemu zrobisz we własnej kuchni – bez piekarnika i bez skomplikowanych składników. Wystarczy mąka, jajka, drożdże, mleko, odrobina masła, czosnek i natka pietruszki, by usmażyć puszyste, miękkie placki, które smakują jak z dobrej indyjskiej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Domowy chlebek naan

Chlebek naan pochodzi z południowej Azji i od lat gości na stołach w Indiach, Pakistanie czy Nepalu. W przeciwieństwie do dobrze nam znanych chlebów, nie trafia do piekarnika – zamiast tego smaży się go na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu ma elastyczną strukturę i delikatnie przypieczoną skórkę z charakterystycznymi bąblami. Choć cienki, jest miękki i puszysty w środku, dzięki czemu świetnie nabiera sosy z talerza – dokładnie tak, jak ryż czy kasza. Sprawdzi się jako dodatek do curry, gulaszu czy leczo, ale też jako baza do kanapek z hummusem albo warzywami.

Przepis na chlebek naan

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 2 jajka,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 30 ml tłustego mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Natkę pietruszki opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
  3. W małej misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i cukrem, a następnie odstaw na 10 minut – zaczyn powinien lekko spienić się na powierzchni.
  4. Ubij jajka.
  5. W osobnym naczyniu połącz mleko z roztrzepanymi jajkami.
  6. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę.
  7. Wlej drożdże, roztopione masło i mieszankę mleczno-jajeczną.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrób ciasto ręką – do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  9. Uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
  10. Następnie podziel je na sześć równych części i z każdej uformuj kulkę.
  11. Odłóż je pod ściereczką na kolejne 90 minut.
  12. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek.
  13. Patelnię dobrze rozgrzej (możesz posmarować ją cienką warstwą oleju). Smaż chlebki pojedynczo – po około 1,5 minuty z każdej strony, aż pojawią się ciemniejsze bąble, a spód się zrumieni. Podawaj jeszcze ciepłe – świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań na ciepło lub po prostu z masłem i warzywami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta