To jest najlepszy moment, by zasiać rzeżuchę. Na Wielkanoc parapet się zazieleni

Marzy ci się zielony parapet, tonący pod zieloną, bujną rzeżuchą? Nic łatwiejszego, bo przecież hodowlą tych lekko pikantnych liści zajmowaliśmy się już w podstawówce. Miej jednak na uwadze, że jeśli chcesz zasiać rzeżuchę tak, by wyrosła w sam raz na Wielkanoc, nie zostało ci wiele czasu.

Kiedy posiać rzeżuchę? Kiedy posiać rzeżuchę?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wielkanoc jest już tuż za rogiem. To idealny moment, aby zacząć planować świąteczne menu, w którym nie może zabraknąć rzeżuchy. Jej uprawa ma długą historię. W medycynie ludowej wykorzystywano ją do leczenia owrzodzeń skóry dzięki jej silnym właściwościom antyoksydacyjnym. Dzisiaj rzeżucha to głównie wielkanocna ozdoba stołu i parapetu oraz wyrazisty dodatek sałatek i past kanapkowych. Kiedy jednak wysiać rzeżuchę, żeby bujnie wyrosła akurat na Wielkanoc?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Kiedy siać rzeżuchę?

Hodowla kiełków rzeżuchy jest naprawdę prosta. Wystarczy, że zaopatrzysz się w nasiona oraz watę lub ligninę. Watę rozłóż na talerzu i umieść na niej nasiona. Następnie obficie spryskaj je wodą i postaw w miejscu dobrze nasłonecznionym, ale nie w pełnym słońcu (optymalna temperatura dla wzrostu rzeżuchy to 22 st. C). Rzeżuchę należy podlewać raz dziennie, używając przy tym niewielkiej ilości wody.

Rzeżucha nadaje się do zbioru już po 7-14 dniach. Tym samym więc to już ostatni dzwonek na posianie rośliny, by zdążyła ozdobić parapet na Wielkanoc. Warto wiedzieć, że rzeżucha kiełkuje i rośnie lepiej, jeśli ma ciepło. Najlepiej ścinać ją nożyczkami, jak najniżej - z pozostawionych korzonków rzeżucha już nie odrośnie.

Rzeżucha  w odpowiednich warunkach może być gotowa już po 7 dniach od zasiania
Rzeżucha w odpowiednich warunkach może być gotowa już po 7 dniach od zasiania © Pixabay

Rzeżucha - do czego ją wykorzystać?

Rzeżucha jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Ta skromna roślina jest bogata w żelazo, fosfor, potas, witaminę A, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Można ją spożywać bez ograniczeń, ponieważ kiełki rzeżuchy są niskokaloryczne - 100 g kiełków to zaledwie 30 kcal.

Rzeżucha, ze swoim słodkim, a zarazem pikantnym smakiem, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Kiełki rzeżuchy sprawdzą się jako dodatek do pasty jajecznej, sałatki jarzynowej czy też jako dodatek do chleba z masłem i solą. Można je również wykorzystać do dekoracji żurku, barszczu białego, jajek czy sałatki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"