To jest najlepszy moment, by zasiać rzeżuchę. Na Wielkanoc parapet się zazieleni

Marzy ci się zielony parapet, tonący pod zieloną, bujną rzeżuchą? Nic łatwiejszego, bo przecież hodowlą tych lekko pikantnych liści zajmowaliśmy się już w podstawówce. Miej jednak na uwadze, że jeśli chcesz zasiać rzeżuchę tak, by wyrosła w sam raz na Wielkanoc, nie zostało ci wiele czasu.

Kiedy posiać rzeżuchę? Kiedy posiać rzeżuchę?
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Wielkanoc jest już tuż za rogiem. To idealny moment, aby zacząć planować świąteczne menu, w którym nie może zabraknąć rzeżuchy. Jej uprawa ma długą historię. W medycynie ludowej wykorzystywano ją do leczenia owrzodzeń skóry dzięki jej silnym właściwościom antyoksydacyjnym. Dzisiaj rzeżucha to głównie wielkanocna ozdoba stołu i parapetu oraz wyrazisty dodatek sałatek i past kanapkowych. Kiedy jednak wysiać rzeżuchę, żeby bujnie wyrosła akurat na Wielkanoc?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kiedy siać rzeżuchę?

Hodowla kiełków rzeżuchy jest naprawdę prosta. Wystarczy, że zaopatrzysz się w nasiona oraz watę lub ligninę. Watę rozłóż na talerzu i umieść na niej nasiona. Następnie obficie spryskaj je wodą i postaw w miejscu dobrze nasłonecznionym, ale nie w pełnym słońcu (optymalna temperatura dla wzrostu rzeżuchy to 22 st. C). Rzeżuchę należy podlewać raz dziennie, używając przy tym niewielkiej ilości wody.

Rzeżucha nadaje się do zbioru już po 7-14 dniach. Tym samym więc to już ostatni dzwonek na posianie rośliny, by zdążyła ozdobić parapet na Wielkanoc. Warto wiedzieć, że rzeżucha kiełkuje i rośnie lepiej, jeśli ma ciepło. Najlepiej ścinać ją nożyczkami, jak najniżej - z pozostawionych korzonków rzeżucha już nie odrośnie.

Rzeżucha  w odpowiednich warunkach może być gotowa już po 7 dniach od zasiania
Rzeżucha w odpowiednich warunkach może być gotowa już po 7 dniach od zasiania © Pixabay

Rzeżucha - do czego ją wykorzystać?

Rzeżucha jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Ta skromna roślina jest bogata w żelazo, fosfor, potas, witaminę A, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Można ją spożywać bez ograniczeń, ponieważ kiełki rzeżuchy są niskokaloryczne - 100 g kiełków to zaledwie 30 kcal.

Rzeżucha, ze swoim słodkim, a zarazem pikantnym smakiem, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Kiełki rzeżuchy sprawdzą się jako dodatek do pasty jajecznej, sałatki jarzynowej czy też jako dodatek do chleba z masłem i solą. Można je również wykorzystać do dekoracji żurku, barszczu białego, jajek czy sałatki.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy