To najgorszy ser do ciasta. Nie pomoże nawet sprawdzony przepis

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Pojawia się na specjalne okazje, piecze się go na podwieczorek i wizyty gości. Jednak nawet sprawdzony przepis nie da rady, gdy użyjemy do niego kiepskiej jakości sera.

Takiego sera nie wybieraj do ciastaTakiego sera nie wybieraj do ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni dodają do niego rodzynki, inni nie wyobrażają sobie sernika bez kruchego spodu. Przepisów jest cała masa, od tradycyjnego krakowskiego, po nowoczesny dubajski. Podstawą udanego ciasta jest jednak dobry ser. W końcu to on odgrywa kluczową rolę, więc nie można wybrać byle jakiego twarogu w wiaderku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jaki ser do sernika?

Dawniej sprawa była prosta, bo i wybór serów był mocno ograniczony. Dziś w sklepach znaleźć można twarogi w kostkach i gotowe mieszanki w kubełkach. Z jednej strony ułatwia to zadanie, z drugiej pojawiają się dylematy, który z nich sprawdzi się najlepiej.

Najlepszym rozwiązaniem jest wybór zwykłego, tłustego twarogu w kostce. Nie ma co tutaj oszczędzać na kaloriach — ten chudy nie sprawdzi się tak dobrze. Tłusty twaróg zapewnia odpowiednią wilgotność, dzięki czemu sernik jest kremowy i aksamitny. Sam tłuszcz jest też znanym nośnikiem smaku, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Chudy twaróg może sprawić, że sernik będzie kruszył się podczas krojenia, a w środku będzie suchy.

Sernik ze śliwkami
Sernik ze śliwkami © Licencjodawca

Najgorszy twaróg na sernik

Chociaż gotowe twarogi sernikowe w wiaderkach wydają się być kuszącą propozycją, to w rzeczywistości mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Wszystko przez kiepski skład. Często producenci dodają do twarogów w wiaderku zbędne składniki, takie jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię czy zagęstniki, które mogą pogorszyć smak i strukturę wypieku. W rezultacie sernik może być gumowaty i mniej kremowy oraz za słodki.

Nie oznacza to jednak, że każdy ser w wiaderku trzeba omijać szerokim łukiem. Wystarczy zastosować się do zasady, która powinna być zresztą podstawą przy robieniu jakichkolwiek zakupów — zawsze czytaj skład.

Idealny ser do sernika powinien zawierać wyłącznie naturalne składniki:

  • mleko,
  • śmietankę,
  • kultury bakterii mlekowych.

Więcej nie potrzeba, by stworzyć dobry sernik.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese