To najostrzejsza papryczka na świecie. Nie wypala gardła, tylko cały organizm

Uważasz, że papryczka jalapeño jest ostra? To pomyśl sobie, że jest to tak naprawdę zwykła igraszka. Inna papryczka, ta, która w 2023 roku zajęła pierwsze miejsce na podium ostrości, jest od niej nawet 1300 razy potężniejsza. Wymiotła ze stanowiska lidera - słynną Carolinę Reaper. Odważyłbyś się jej spróbować?

To najostrzejsza papryczka na świecie. Nie wypala gardła, tylko cały organizmPepper X, najostrzejsza papryczka na świecie
Źródło zdjęć: © Facebook
SKOMENTUJ

Ta papryka to nie zabawka. Skala jej ostrości jest tak potężna, że mało kto byłby w stanie jej spróbować. Co ciekawe, jej wynalazca uparcie twierdzi, że da się w niej wyczuć nutę... cynamonu i czekolady. To niejedyny zaskakujący fakt o aktualnym liderze rankingu najostrzejszych papryk świata — Pepper X.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Kreatywność bez granic

Wilbur Lincoln Scoville był żyjącym na przełomie XIX i XX wieku amerykańskim chemikiem, którego test organoleptyczny — znany bardziej pod nazwą "Skalą Scoville'a" pozwolił na mierzenie ostrości różnego rodzaju papryk chilli. Gdyby poczciwy Wilbur mógł dzisiaj zobaczyć, jak mocno jego badania się rozwinęły, prawdopodobnie nie posiadałby się z dumy.

Według wspomnianej skali Scoville'a oceniamy ostrość różnych potraw i przypraw, oczywiście na czele z chilli. Tym sposobem dowiadujemy się, że popularne jalapeño wynosi w indeksie około 2,5 tys. jednostek, habanero - 100 tys., a sławna i potwornie ostra Carolina Reaper (wyhodowana w 2017 roku przez Eda Curri'ego) - nawet 2 miliony jednostek. Aktualnym rekordzistą "Żniwiarz z Caroliny" już jednak nie jest — jego miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa zajęła Pepper X.

Najostrzejsza papryczka świata ma smak cynamonu i czekolady

Twórcą Pepper X jest Ed Currie — ten sam miłośnik ostrości, który wcześniej stworzył Carolinę Reaper. Różnica między wyhodowanymi przez niego papryczkami jest spora. Po pierwsze, dzieli je od 500 tysięcy do kilku milionów jednostek w skali Scovill'a. Po drugie, jak twierdzi Currie, Pepper X nie wypala gardła tak, jak czyni to Carolina Reaper, lecz smakuje słodyczą. Dopiero po chwili czujemy narastające "wypalenie w organizmie". Cytowany przez portal echodnia.eu Currie powiedział o tym następująco:

Można zrobić produkt bardzo ostry, ale jeśli smakuje ohydnie, to nic z nim nie zrobisz. Drugim czynnikiem zawsze jest poszukiwanie smaku. Najpierw pomyśleliśmy o podkręceniu poziomu ostrości, a potem miała smakować
Ed Currie, wynalazca Pepper X, z certyfikatem od Księgi Rekordów Guinnessa
Ed Currie, wynalazca Pepper X, z certyfikatem od Księgi Rekordów Guinnessa © Facebook

W słowach Curriego jest sporo prawdy. W końcu gdyby chodziło o samą ostrość, zamiast papryczek chilli moglibyśmy kosztować na przykład gazu pieprzowego. Nie brzmi zbyt zachęcająco, prawda? A już na pewno nie tak bardzo, jak nuta pikanterii, słodyczy, czekolady i cynamonu w jednym. Mimo wszystko nie spieszymy się jednak z przetestowaniem Pepper X...

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia