To najostrzejsza papryczka na świecie. Nie wypala gardła, tylko cały organizm

Uważasz, że papryczka jalapeño jest ostra? To pomyśl sobie, że jest to tak naprawdę zwykła igraszka. Inna papryczka, ta, która w 2023 roku zajęła pierwsze miejsce na podium ostrości, jest od niej nawet 1300 razy potężniejsza. Wymiotła ze stanowiska lidera - słynną Carolinę Reaper. Odważyłbyś się jej spróbować?

Pepper X, najostrzejsza papryczka na świeciePepper X, najostrzejsza papryczka na świecie
Źródło zdjęć: © Facebook

Ta papryka to nie zabawka. Skala jej ostrości jest tak potężna, że mało kto byłby w stanie jej spróbować. Co ciekawe, jej wynalazca uparcie twierdzi, że da się w niej wyczuć nutę... cynamonu i czekolady. To niejedyny zaskakujący fakt o aktualnym liderze rankingu najostrzejszych papryk świata — Pepper X.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test słodyczy z PRL, które są obecnie dostępne w sprzedaży

Kreatywność bez granic

Wilbur Lincoln Scoville był żyjącym na przełomie XIX i XX wieku amerykańskim chemikiem, którego test organoleptyczny — znany bardziej pod nazwą "Skalą Scoville'a" pozwolił na mierzenie ostrości różnego rodzaju papryk chilli. Gdyby poczciwy Wilbur mógł dzisiaj zobaczyć, jak mocno jego badania się rozwinęły, prawdopodobnie nie posiadałby się z dumy.

Według wspomnianej skali Scoville'a oceniamy ostrość różnych potraw i przypraw, oczywiście na czele z chilli. Tym sposobem dowiadujemy się, że popularne jalapeño wynosi w indeksie około 2,5 tys. jednostek, habanero - 100 tys., a sławna i potwornie ostra Carolina Reaper (wyhodowana w 2017 roku przez Eda Curri'ego) - nawet 2 miliony jednostek. Aktualnym rekordzistą "Żniwiarz z Caroliny" już jednak nie jest — jego miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa zajęła Pepper X.

Najostrzejsza papryczka świata ma smak cynamonu i czekolady

Twórcą Pepper X jest Ed Currie — ten sam miłośnik ostrości, który wcześniej stworzył Carolinę Reaper. Różnica między wyhodowanymi przez niego papryczkami jest spora. Po pierwsze, dzieli je od 500 tysięcy do kilku milionów jednostek w skali Scovill'a. Po drugie, jak twierdzi Currie, Pepper X nie wypala gardła tak, jak czyni to Carolina Reaper, lecz smakuje słodyczą. Dopiero po chwili czujemy narastające "wypalenie w organizmie". Cytowany przez portal echodnia.eu Currie powiedział o tym następująco:

Można zrobić produkt bardzo ostry, ale jeśli smakuje ohydnie, to nic z nim nie zrobisz. Drugim czynnikiem zawsze jest poszukiwanie smaku. Najpierw pomyśleliśmy o podkręceniu poziomu ostrości, a potem miała smakować
Ed Currie, wynalazca Pepper X, z certyfikatem od Księgi Rekordów Guinnessa
Ed Currie, wynalazca Pepper X, z certyfikatem od Księgi Rekordów Guinnessa © Facebook

W słowach Curriego jest sporo prawdy. W końcu gdyby chodziło o samą ostrość, zamiast papryczek chilli moglibyśmy kosztować na przykład gazu pieprzowego. Nie brzmi zbyt zachęcająco, prawda? A już na pewno nie tak bardzo, jak nuta pikanterii, słodyczy, czekolady i cynamonu w jednym. Mimo wszystko nie spieszymy się jednak z przetestowaniem Pepper X...

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟