Tradycyjny bigos staropolski z dużą ilością mięsa. Najlepszy jest gotowany przez 3 dni

Bigos staropolski to danie, które nie potrzebuje dodatków. Jest w nim wszystko – duża ilość mięsa, kiszona kapusta, grzyby leśne, suszona śliwka. Aromat podkręca dodatek czerwonego wina. Aby smaki mogły się w pełni połączyć, nie zostawiaj pracy na ostatnią chwilę. Zaplanuj czas na gotowanie minimum na 3 dni przed świętami.

Bigos staropolski zachwyci cię swoim aromatemBigos staropolski zachwyci cię swoim aromatem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa

Chociaż bigos staropolski wymaga czasu, aby nabrać pełni smaku, wcale nie musisz spędzać długich godzin na kuchenką. Większość pracy wykonasz już pierwszego dnia, a do tego cały bigos przygotujesz w jednym garnku. W kolejne dni trzeba tylko podgrzać danie, ewentualnie dorzucić kilka aromatycznych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska wędlin i serów w formie wieńca bożonarodzeniowego

Jak przygotować bigos staropolski na święta?

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego bigosu z dużą ilością mięsa, kiełbasy i wędzonej szynki. Całość wzbogacają aromatyczne grzyby i odrobina czerwonego wina. Nie musisz się jednak obawiać o procenty – pod wpływem wysokiej temperatury większość z nich wyparuje.

Planujesz świąteczny spacer? Jednogarnkowy bigos doskonale sprawdzi się po powrocie do domu. Skutecznie rozgrzeje ciebie i twoich bliskich od środka, a jego smak z każdym kolejnym odgrzaniem jest coraz lepszy.

Selekcja mięs na tradycyjny bigos

Dawniej przygotowywano bigos z mięs, które pozostały po uczcie w dworku szlacheckim. Im bardziej wystawne przyjęcie, tym więcej resztek do wykorzystania. Z kolei w uboższych domach, bigos miał większy dodatek kapusty.

Jednak na święta Bożego Narodzenia przygotowywano dania z przepychem. Po okresie adwentowego postu, znów można było cieszyć się bardziej konkretnymi kąskami. Zgodnie z tradycją, warto postawić na różne rodzaje mięsa, chociaż nie musisz dokładnie trzymać się zaproponowanych w przepisie proporcji.

Przepis na bigos staropolski gotowany przez 3 dni

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 300 g mięsa wieprzowego (może być łopatka lub szynka),
  • 300 g mięsa wołowego bez kości,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 3 liście laurowe,
  • pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • owoce jałowca,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • sól,
  • mielony pieprz,
  • 125 g suszonych śliwek.

Gotowanie bigosu – 1 dzień

  1. Zacznij od podsmażenia kiełbasy i boczku. Pokrój je w kostkę i wrzuć do dużego garnka. Przykryj pokrywką. Smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, gdy mięso zacznie za bardzo przywierać.
  2. Dodaj wieprzowinę i wołowinę pokrojone w kostkę. Dopraw łyżeczką soli i mielonego pieprzu. Smaż pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj czerwone wino, kilka owoców jałowca i łyżeczkę cukru. Podgrzewaj przez ok 5-10 minut, po czym dodaj odciśniętą kapustę kiszoną. Gotuj bez przykrycia na większej mocy palnika. Wrzuć połamane grzyby suszone, 2-3 liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu i ziele angielskie.
  4. Na koniec dodaj 1 litr gorącej wody. Zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika i podgrzewaj przez 1 godzinę. Odstaw do ostygnięcia i schowaj na noc do lodówki.

Gotowanie bigosu – 2 dzień

Wyjmij bigos z lodówki i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Przemieszaj od czasu do czasu. Ponownie pozostaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki.

Gotowanie bigosu – 3 dzień

Wyjmij garnek i podgrzej do zagotowania. Dodaj suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez godzinę. Po tym czasie może już podać bigos do zjedzenia.

Tradycyjny bigos przygotuj nawet na 2 tygodnie przed świętami

Bez problemu możesz więc ugotować danie nawet na 2 tygodnie przed świętami i zawekować na później. Przełóż bigos do czystych i wyparzonych słoików, a następnie gotuj w garnku z gorącą wodą przez minimum 15 minut.

Jeśli planujesz przechowywać bigos dłużej niż 2 tygodnie, poddaj słoiki tyndalizacji. Trzykrotnie pasteryzuj w piekarniku lub garnku z gotującą się wodą. W ten sposób możesz cieszyć się sycącym i aromatycznym daniem, jak tylko nabierzesz na nie ochotę.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce