12 rzeczy, które robiłeś źle każdego dnia. Triki i wskazówki, które ułatwiają życie w kuchni
Triki i wskazówki, które ułatwiają życie w kuchni – jak wlewać mleko, żeby nie rozlać, jak obierać mandarynkę, jak szybko schłodzić napój czy sposób na szybkie czyszczenie blendera. Człowiek uczy się całe życie, prawda? Okazuje się, że niektóre rzeczy można robić szybciej, sprawniej lub efektowniej. Triki i wskazówki, które ułatwią Ci życie.
Internet to prawdziwa kopalnia trików i porad. Dziś zebraliśmy dla Ciebie 12 wskazówek, które mają ułatwić nam codzienność. Skorzystasz z nich każdego dnia!
#1 Sposób na szybkie obieranie mandarynki
Podobno wystarczy tylko przekroić skórkę z jednej strony. Jednak tradycyjny sposób wydaje się wygodniejszy.
#2 Najlepszy sposób na podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce
Podczas podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej upewnij się, że w środku jest mały otwór. W ten sposób ciepło rozłoży się równomiernie, a Twój posiłek będzie miał tę samą temperaturę.
#3 Sposób na szybkie czyszczenie blendera
Jak szybko wyczyścić blender? Po zrobieniu koktajlu: wlej do kielicha wodę, dodaj płyn do mycia naczyń i włącz blendowanie. Później wystarczy, że opłuczesz wnętrze. Pamiętaj, żeby dodać maksymalnie dwie kropelki płynu, bo inaczej cała kuchnia zamieni się w morze piany.
#4 Trzymając w ten sposób karton, bez problemu nalejesz sok i mleko bez rozlewania
Jak poprawnie wlewać mleko? Przyznam szczerze: zwykle trzymałam karton odwrotnie, otworem do dołu :)
#5 Chcesz tylko jednego Tic Taca? Nie ma problemu
Wiedziałeś, że w opakowaniu jest taka "funkcja"?
#6 Nie masz już miejsca w koszyku? Nie ma problemu
I nie trzeba układać siatek z zakupami jedna na drugiej!
#7 Jeśli chcesz szybciej schłodzić napoje: zawiń je w mokry ręcznik papierowy i włóż do zamrażarki
Dzięki temu szybciej staną się zimne. Sprawdziliśmy – to działa! Oto jak szybko schłodzić napój.
#8 Dwie porcje podgrzane równocześnie w mikrofalówce? Pobaw się trochę w konstruktora
Trochę jak lego dla dorosłych!
#9 Odpowiednie ładowanie blendera to podstawa
Najpierw płyny: woda, mleko, jogurt. Później twarde elementy: owocowe, płatki, orzechy.
#10 Masło orzechowe przechowuj do góry dnem, czyli jak pozbyć się oleju z masła orzechowego z wierzchu
Dzięki temu warstwa oleju powędruje na dno słoika i po otwarciu nie będziesz musiał się nią martwić.
#11 Miękkie sery możesz pokroić nitką, np. dentystyczną
Oczywiście, alternatywą jest też bardzo ostry nóż ;)
#12 Do czego służy szuflada w piekarniku? Włóż jedzenie do tej szuflady, a dłużej pozostanie ciepłe
Służy nie tylko do przechowywania patelni ;)