Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Tureckie słodkości kojarzą się głównie z lokum i chałwą. Ten deser jest jednak równie smaczny, a przy tym nieco lżejszy niż inne słodkości tej kuchni.
Güllaç (w uproszczeniu gullac) tradycyjnie podaje się na zakończenie ramadanu. Pojawia się podczas wieczornego posiłku nazywanego iftar, który kończy całodzienny post. Przez to jest dość lekki, w przeciwieństwie do innych, ociekających syropem cukrowym deserów. To pyszny sposób na to, by poznać kulinarną kulturę Turcji i zachwycić się mlecznym, warstwowym deserem z chrupiącymi orzechami w środku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut
Turecki gullac na mleku
Gullac może przypominać nieco lasagne za sprawą płatów ciasta, ale oczywiście to dwa zupełnie inne dania. Placki do gullac wytwarzane są ze skrobi kukurydzianej i mąki pszennej. Namacza się je w ciepłym, słodzonym mleku, wzbogaconym często o nutkę wanilii oraz wodę różaną. Między arkusze trafia z kolei warstwa posiekanych drobno orzechów włoskich, a całość dla przełamania smaku i dodania kwaśności posypuje się pestkami granatu.
To deser prosty w przygotowaniu, ale znalezienie składników może być pewnym wyzwaniem. Z pomocą przychodzą jednak zakupy w sieci. Dobrym pomysłem jest również przywiezienie wody różanej czy płatów gullac w formie pamiątki z wakacji. Gullac to deser lekki i orzeźwiający, w przeciwieństwie do ciężkich i syropowych słodyczy, takich jak baklava. Jego mleczna, delikatna konsystencja sprawia, że świetnie sprawdzi się w ciepłe dni.
Składniki:
- 6-8 płatów ciasta gullac,
- 1 litr tłustego mleka,
- 150 g cukru,
- 1 laska wanilii,
- 1-2 łyżki wody różanej,
- 150-200 g orzechów włoskich,
- pestki granatu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka przelej mleko, dodaj cukier, wydrążone ziarenka wanilii wraz z laską i podgrzej, aż się rozpuści. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Zdejmij mleko z palnika, dodaj wodę różaną i wymieszaj.
- Wyjmij laskę wanilii.
- Orzechy laskowe drobno posiekaj. Możesz użyć też migdałów, orzechów laskowych lub pistacji.
- Na dno prostokątnej lub okrągłej formy wlej kilka łyżek mleka.
- Ułóż pierwszą warstwę płatów ciasta i polej je porcją ciepłego mleka tak, aby zmiękły i dobrze nasiąkły.
- Posyp obficie orzechami.
- Kontynuuj układanie warstw płatów i polewanie mlekiem, przekładając orzechami.
- Ostatnią warstwę płatów obficie polej resztą mleka, upewniając się, że wszystkie płaty są dobrze nasączone. Delikatnie dociśnij brzegi, aby płaty dobrze nasiąkły płynem.
- Wstaw deser do lodówki na minimum 2-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi, tym lepiej płaty nasiąkną i deser będzie miał idealną konsystencję.
Gotowy deser pokrój w kwadraty lub romby i udekoruj granatem. Smacznego!