Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy

Tureckie słodkości kojarzą się głównie z lokum i chałwą. Ten deser jest jednak równie smaczny, a przy tym nieco lżejszy niż inne słodkości tej kuchni.

Turecki deser mlecznyTurecki deser mleczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Güllaç (w uproszczeniu gullac) tradycyjnie podaje się na zakończenie ramadanu. Pojawia się podczas wieczornego posiłku nazywanego iftar, który kończy całodzienny post. Przez to jest dość lekki, w przeciwieństwie do innych, ociekających syropem cukrowym deserów. To pyszny sposób na to, by poznać kulinarną kulturę Turcji i zachwycić się mlecznym, warstwowym deserem z chrupiącymi orzechami w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Turecki gullac na mleku

Gullac może przypominać nieco lasagne za sprawą płatów ciasta, ale oczywiście to dwa zupełnie inne dania. Placki do gullac wytwarzane są ze skrobi kukurydzianej i mąki pszennej. Namacza się je w ciepłym, słodzonym mleku, wzbogaconym często o nutkę wanilii oraz wodę różaną. Między arkusze trafia z kolei warstwa posiekanych drobno orzechów włoskich, a całość dla przełamania smaku i dodania kwaśności posypuje się pestkami granatu.

Turecki gullac
Turecki gullac © Adobe Stock

To deser prosty w przygotowaniu, ale znalezienie składników może być pewnym wyzwaniem. Z pomocą przychodzą jednak zakupy w sieci. Dobrym pomysłem jest również przywiezienie wody różanej czy płatów gullac w formie pamiątki z wakacji. Gullac to deser lekki i orzeźwiający, w przeciwieństwie do ciężkich i syropowych słodyczy, takich jak baklava. Jego mleczna, delikatna konsystencja sprawia, że świetnie sprawdzi się w ciepłe dni.

Składniki:

  • 6-8 płatów ciasta gullac,
  • 1 litr tłustego mleka,
  • 150 g cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 1-2 łyżki wody różanej,
  • 150-200 g orzechów włoskich,
  • pestki granatu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka przelej mleko, dodaj cukier, wydrążone ziarenka wanilii wraz z laską i podgrzej, aż się rozpuści. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. Zdejmij mleko z palnika, dodaj wodę różaną i wymieszaj.
  3. Wyjmij laskę wanilii.
  4. Orzechy laskowe drobno posiekaj. Możesz użyć też migdałów, orzechów laskowych lub pistacji.
  5. Na dno prostokątnej lub okrągłej formy wlej kilka łyżek mleka.
  6. Ułóż pierwszą warstwę płatów ciasta i polej je porcją ciepłego mleka tak, aby zmiękły i dobrze nasiąkły.
  7. Posyp obficie orzechami.
  8. Kontynuuj układanie warstw płatów i polewanie mlekiem, przekładając orzechami.
  9. Ostatnią warstwę płatów obficie polej resztą mleka, upewniając się, że wszystkie płaty są dobrze nasączone. Delikatnie dociśnij brzegi, aby płaty dobrze nasiąkły płynem.
  10. Wstaw deser do lodówki na minimum 2-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi, tym lepiej płaty nasiąkną i deser będzie miał idealną konsystencję.

Gotowy deser pokrój w kwadraty lub romby i udekoruj granatem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy