Kulinarna Stolica PolskiTuryści ustawiają się po niego w ogromnych kolejkach. Hitowy produkt z roku na rok jest droższy

Turyści ustawiają się po niego w ogromnych kolejkach. Hitowy produkt z roku na rok jest droższy

Kogutek z Kazimierza Dolnego
Kogutek z Kazimierza Dolnego
Źródło zdjęć: © Pyszności

17.08.2024 12:09, aktual.: 17.08.2024 12:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polska to piękny kraj, który warto odkrywać na nowo w czasie mniejszych lub większych podróży. Nasza ojczyzna jest też skarbnicą smaków ukrytych w różnych jej zakątkach. Każdy region ma przecież swoją wyjątkową historię, która przeplata się z jego kuchnią. Tym razem zatrzymamy się w Kazimierzu Dolnym.

Jeśli Zakopane słynie z oscypków, a Kraków z obwarzanków, to Kazimierz Dolny ma swoje własne, wyjątkowe przysmaki – przepyszne koguty prosto z pieca. To wieloletnia tradycja, która na dobre zakorzeniła się w mieście nad Wisłą. Jak smakują i ile trzeba za nie zapłacić?

Święto Pieroga w Szczerbinie. Relacja z konkursu na najlepsze pierogi

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Legenda o kazimierskim kogucie

Legenda o kazimierskim kogucie wciąż jest żywa wśród mieszkańców, którzy chętnie przekazują ją kolejnym pokoleniom, a przy tym wykorzystują do budowania lokalnej tożsamości. Pozwala to również zaciekawić turystów i zatrzymać ich uwagę na dłużej.

Pewnego razu do pięknego Kazimierza zawitał głodny diabeł, który zakochał się w tutejszych kogutach. Zajął się polowaniem na nie, a szczególnie upodobał sobie czarne okazy. Jeden sprytny kogut ukrył się, a zakonnicy przepędzili diabła święconą wodą. Od tej pory kogut stał się symbolem Kazimierza, a mieszkańcy upamiętnili tę historię, wypiekając słodkie koguty z ciasta.

Tradycja wypiekania

Dawniej występowały w wielu różnych odmianach i każdy przygotowywał je nieco inaczej. Aby zachować tradycję i jednocześnie zapewnić wysoką jakość produktu, wprowadzono w 2015 roku patenty na dwa charakterystyczne wzory. Produkcją tych ważnych symboli Kazimierza Dolnego zajmuje się lokalne stowarzyszenie, które dba o zachowanie tradycji i wysokiej jakości produktu.

Piekarnia jest dumna ze swoich wypieków
Piekarnia jest dumna ze swoich wypieków© archiwum prywatne

Historia słynnych kazimierskich kogutów rozpoczęła się w Piekarni Sarzyński, rodzinnym biznesie z wieloletnią tradycją. To właśnie tam, przy ulicy Nadrzecznej 6, Cezary Sarzyński rozpoczął ich produkcję. Dzięki jego pasji koguty podbiły serca turystów z całej Europy.

Inflacja nie oszczędziła koguta

Piekarnia dumnie mówi o tym, że do przygotowania wypieku wykorzystują tylko najlepszej jakości składniki. Na opakowaniu widnieje informacja, że w składzie jest prawdziwe masło, świeże mleko oraz jaja.

Wypiek wygląda naprawdę apetycznie. Jest rumiany i świeży. Ciasto jest lekko słodkie i przypomina nieco chałkę bez kruszonki. Może być nieco za suche, więc warto podać je w towarzystwie kawy lub mleka oraz dżemu.

Kogutek z Kazimierza
Kogutek z Kazimierza© archiwum prywatne

Cena? 18,90 zł. Porcja wystarczy dla dwóch osób i może być smaczną pamiątką z wakacji, jednak jak na słodką bułkę to dość sporo. Warto jednak pamięć, że do ceny doliczona jest też historia, która powstała wokół tego wypieku oraz wieloletnia tradycja. Okazuje się jednak, że wcześniej było znacznie taniej, a kultowa przekąska z roku na rok staje się coraz droższa. Rok temu kosztowała 17 zł, a dwa lata temu zaledwie 13 zł. Mimo to po przysmak ten wciąż ustawiają się ogromne kolejki, a wiele osób wychodzi z uśmiechem, dumnie dzierżąc w dłoni kazimierskie koguty.

Paragon z ceną kogutka z Kazimierza
Paragon z ceną kogutka z Kazimierza© Pyszności

Nawet jeśli cena nieco zniechęca, warto spróbować lokalnych specjałów. To nie tylko smak, ale też kawałek historii i kultury.

Ewa Malinowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także