Tych przypraw nie dodawaj do grzybów. Popsują ich smak i będą do wyrzucenia

Jesień to czas, który cieszy podniebienia miłośników grzybów. Aromatyczne potrawy z leśnymi skarbami na pewno ucieszą każdego smakosza. Aby jednak w pełni cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, warto wiedzieć, jakie przyprawy najlepiej podkreślają ich naturalny aromat, a które warto sobie odpuścić. Nieodpowiednie połączenia mogą całkowicie zepsuć smak naszego dania.

Jak doprawiać grzyby?Jak doprawiać grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zbieranie grzybów to dla wielu osób nie tylko sposób na zdobycie pysznego jedzenia, ale także na relaks na łonie natury. Gdy już wrócimy do domu z pełnym koszem, nasuwa się pytanie: jak najlepiej podkreślić niezwykły smak grzybów? Nawet gdy nasz koszyczek z przyprawami pęka w szwach, a w torebkach i mieszankach można przebierać i wybierać, to nie tak łatwo wybrać połączenie idealne. Grzyby są dość wybredne i nie każda przyprawa będzie do nich pasowała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Najgorsze przyprawy do grzybów

Doprawianie grzybów może być loterią, jednak w tym przypadku lepiej nie ryzykować. Szkoda zmarnować trud włożony w zbieranie i dodawać przyprawy, które zniwelują cały smak.

Grzyby w lesie - Pyszności
Grzyby w lesie - Pyszności © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

Podczas przygotowywania potraw z grzybami warto pamiętać, że ich delikatny smak jest bardzo wrażliwy. Przyprawy takie jak papryka w proszku, chili, pieprz kajeński, curry oraz kurkuma charakteryzują się intensywnym aromatem, który może zdominować subtelne nuty smakowe grzybów, prowadząc do utraty ich charakterystycznych cech. A to przecież grzyby mają grać pierwsze skrzypce.

Grzyboboranie - Pyszności
Grzyboboranie - Pyszności © archiwum prywatne

Do leśnych rarytasów nie pasować będą również przyprawy o słodkiej nucie, jak cynamon. W połączeniu z subtelnymi aromatami grzybów może stworzyć nieprzyjemną dysharmonię smakową.

Jak prawidłowo przyprawiać grzyby?

Najważniejsze to zachować umiar. Nie przesadzaj z ilością przypraw. Grzyby same w sobie mają intensywny smak, który powinien być jedynie delikatnie podkreślony i wydobyty, a nie przyćmiony. Jeśli chcesz podkreślić naturalny smak grzybów, wybierz przyprawy o neutralnym lub ziemistym aromacie. Sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek, majeranek czy pietruszka. Z kolei czarny pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa dodadzą potrawie głębi.

Smażenie grzybów - Pyszności
Smażenie grzybów - Pyszności © Pexels

Pamiętaj, że większość ziół traci swój aromat podczas długiej obróbki termicznej. Dlatego najlepiej dodawać je pod koniec gotowania, aby zachowały jak najwięcej smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach