Tych przypraw nie dodawaj do grzybów. Popsują ich smak i będą do wyrzucenia

Jesień to czas, który cieszy podniebienia miłośników grzybów. Aromatyczne potrawy z leśnymi skarbami na pewno ucieszą każdego smakosza. Aby jednak w pełni cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, warto wiedzieć, jakie przyprawy najlepiej podkreślają ich naturalny aromat, a które warto sobie odpuścić. Nieodpowiednie połączenia mogą całkowicie zepsuć smak naszego dania.

Jak doprawiać grzyby?Jak doprawiać grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zbieranie grzybów to dla wielu osób nie tylko sposób na zdobycie pysznego jedzenia, ale także na relaks na łonie natury. Gdy już wrócimy do domu z pełnym koszem, nasuwa się pytanie: jak najlepiej podkreślić niezwykły smak grzybów? Nawet gdy nasz koszyczek z przyprawami pęka w szwach, a w torebkach i mieszankach można przebierać i wybierać, to nie tak łatwo wybrać połączenie idealne. Grzyby są dość wybredne i nie każda przyprawa będzie do nich pasowała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Najgorsze przyprawy do grzybów

Doprawianie grzybów może być loterią, jednak w tym przypadku lepiej nie ryzykować. Szkoda zmarnować trud włożony w zbieranie i dodawać przyprawy, które zniwelują cały smak.

Grzyby w lesie - Pyszności
Grzyby w lesie - Pyszności © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

Podczas przygotowywania potraw z grzybami warto pamiętać, że ich delikatny smak jest bardzo wrażliwy. Przyprawy takie jak papryka w proszku, chili, pieprz kajeński, curry oraz kurkuma charakteryzują się intensywnym aromatem, który może zdominować subtelne nuty smakowe grzybów, prowadząc do utraty ich charakterystycznych cech. A to przecież grzyby mają grać pierwsze skrzypce.

Grzyboboranie - Pyszności
Grzyboboranie - Pyszności © archiwum prywatne

Do leśnych rarytasów nie pasować będą również przyprawy o słodkiej nucie, jak cynamon. W połączeniu z subtelnymi aromatami grzybów może stworzyć nieprzyjemną dysharmonię smakową.

Jak prawidłowo przyprawiać grzyby?

Najważniejsze to zachować umiar. Nie przesadzaj z ilością przypraw. Grzyby same w sobie mają intensywny smak, który powinien być jedynie delikatnie podkreślony i wydobyty, a nie przyćmiony. Jeśli chcesz podkreślić naturalny smak grzybów, wybierz przyprawy o neutralnym lub ziemistym aromacie. Sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek, majeranek czy pietruszka. Z kolei czarny pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa dodadzą potrawie głębi.

Smażenie grzybów - Pyszności
Smażenie grzybów - Pyszności © Pexels

Pamiętaj, że większość ziół traci swój aromat podczas długiej obróbki termicznej. Dlatego najlepiej dodawać je pod koniec gotowania, aby zachowały jak najwięcej smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇