Tylko najlepsi kucharze dolewają do rosołu. Wiedzą, że podbija smak bardziej niż maggi

Rosół to zupa, którą zajadamy się przez cały rok, ale szczególnymi względami cieszy się, gdy temperatura za oknem spada. Wspaniale rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniami i jesiennymi smutkami. Szefowie kuchni polecają dodać jeden składnik, który znacząco poprawia smak tej zupy, nadając jej restauracyjny charakter.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | gbh007

Ilość sposobów i patentów na gotowanie rosołu jest tak duża jak liczba kucharzy. Każdy z nas ma własne techniki i sekrety. Istotnym dodatkiem, który radzą stosować mistrzowie kulinarni, jest ocet. Chociaż brzmi to co najmniej nietypowo, to ten dodatek naprawdę ma sens. Postaw na produkt dobrej jakości i zobacz, jak odmieni się twoja zupa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Ocet do rosołu

Najczęściej wykorzystywany jest do przetworów lub polewa się nim galaretę, ale sprawdzi się również do rosołu. Ocet ma także rozpuszczania tkanek łącznych i chrzęstnych w mięsie, przez co cały smak trafia do zupy. Sam rosół staje się wtedy bardziej wyrazisty i umamiczny. Nie ma znaczenia, czy wybierzesz jabłkowy, ryżowy czy spirytusowy – każdy z nich, dzięki zawartości kwasu, podkreśli głębię smaku mięsa.

Rosół - Pyszności
Rosół - Pyszności © Canva | valentynsemenov

Warto wlać go na samym początku gotowania wywaru, aby wydobyć więcej smaków z mięsa. Ważne jest, żeby nie przesadzać z ilością, bo nadmiar wszystko zepsuje. Wystarczy jedna łyżka octu na garnek rosołu. Niektórzy obawiają się, że dodatek octu sprawi, że rosół będzie kwaśny. Jednak podczas długiego gotowania kwasowość octu się neutralizuje, a pozostaje jedynie jego pozytywny wpływ na smak i aromat rosołu.

Wegetariański rosół

Ten trik nie sprawdzi się,jednak gdy gotujesz wywar wegetariański. Działanie octu opiera się na uwalnianiu smaku mięsa, przy warzywach nie zrobi on za dużo. Przygotowując bezmięsną zupę, postaw na bardzo dużą ilość warzyw i przypraw. Możesz dorzucić również kilka suszonych grzybków i sos sojowy. Warto dodać też nieco oleju. Tłuszcz pomaga uwolnić smaki zamknięte w warzywach i przyprawach, łącząc je w harmonijną całość.

Klarowny rosół- Pyszności
Klarowny rosół- Pyszności © Canva

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku