Tylko tyle możesz trzymać mięso w zamrażarce. Później możesz się nim zatruć

Zamrażarkę traktujesz jak spiżarnię? Pamiętaj o systematycznym wyjadaniu z niej zapasów. Warto wiedzieć, jak długo można przechowywać w niej konkretne gatunki mięsa. Inaczej ich spożycie może być niebezpieczne.

Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? OdpowiadamyJak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Odpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paulus N. Rusyanto

Mrożenie mięsa to popularna metoda przedłużania jego świeżości. W ten sposób też znacznie ograniczamy marnowanie żywności. W zamrażarce można przechowywać różnorodne produkty – od surowego mięsa po gotowe potrawy. Ważne jest jednak, jak długo to robimy, aby zachowały swój smak i jakość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce?

Zamrażanie skutecznie zatrzymuje procesy psucia się żywności, ale nawet w niskich temperaturach zachodzą zmiany, które trzeba uwzględnić. Mięso z czasem traci swoje walory smakowe, teksturę i wartości odżywcze, dlatego warto znać maksymalne okresy jego przechowywania.

  • Wołowina i cielęcina – do 8 miesięcy. Mięso czerwone, zwłaszcza chude, dobrze znosi długie przechowywanie w niskiej temperaturze.
  • Wieprzowina – do 6 miesięcy. Zarówno kotlety, jak i kawałki na gulasz zachowują smak i konsystencję przez pół roku.
  • Drób – do 3 miesięcy. Ze względu na wyższą zawartość wody, mięso drobiowe szybciej traci swoje właściwości.
  • Mięso mielone – do 2 miesięcy. Z powodu większej powierzchni kontaktu z powietrzem wymaga szybkiego zużycia.
  • Ryby – od 3 do 4 miesięcy, w zależności od gatunku. Ryby tłuste, jak łosoś, powinny być mrożone krócej niż chude, np. dorsz.

Długotrwałe mrożenie wpływa na strukturę mięsa. Kryształki lodu, które tworzą się w tkankach, mogą uszkodzić włókna mięśniowe, co prowadzi do zmiany konsystencji i smaku mięsa po rozmrożeniu. Dodatkowo im dłużej mięso jest przechowywane, tym więcej wartości odżywczych, takich jak witaminy i minerały, zostaje utraconych.

Jak mrozić mięso?

  1. Podziel mięso na mniejsze porcje przed zamrożeniem, aby później rozmrozić tylko tyle, ile potrzebujesz.
  2. Używaj odpowiednich opakowań, które ochronią mięso przed wysychaniem i przenikaniem zapachów.
  3. Oznacz każdą porcję datą zamrożenia, aby kontrolować czas przechowywania.
  4. Im większy kawałek mięsa, tym dłużej trwa jego mrożenie, co może wpłynąć na równomierne zachowanie jakości.

Jak rozmrażać mięso?

Właściwe rozmrażanie mięsa jest równie ważne jak jego mrożenie. Najbezpieczniejszym sposobem jest powolne rozmrażanie w lodówce, które minimalizuje ryzyko rozwoju bakterii i utraty wartości odżywczych. Nigdy nie rozmrażaj mięsa w temperaturze pokojowej, ponieważ sprzyja to namnażaniu drobnoustrojów.

Pamiętaj również, że mięso, które zostało rozmrożone, nie powinno być ponownie zamrażane, chyba że zostało ugotowane. Drób czy wołowina przechowywane zbyt długo w zamrażarce mogą mieć białawy nalot spowodowany wysuszeniem powierzchni. Nie oznacza to, że są niebezpieczne do spożycia, ale ich jakość może być obniżona.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀