U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę

W Polsce dzika róża rośnie pospolicie i najczęściej kończy w formie konfitury. Szwedzi mają jednak jeszcze lepszy sposób na to, jak wykorzystać jesienne owoce.

Skandynawska zupa z dzikiej różySkandynawska zupa z dzikiej róży
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wiele osób nie docenia dzikiej róży zarówno pod kątem smaku, jak i właściwości. Jej jaskrawoczerwone owoce szupinki wiszą na gałęziach aż do zimy, podczas gdy w innych krajach stanowią bazę do wyjątkowych, prozdrowotnych dań. Najlepszym przykładem jest Szwecja, gdzie z dojrzałych owoców róży przygotowuje się nyponsoppę, potrawę będącą symbolem jesieni i zimy.

Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na jesienny deser dla całej rodziny

Szwedzka zupa z dzikiej róży

My zupę owocową jadamy głównie latem, bazując na truskawkach czy wiśniach. W Szwecji króluje ona głównie jesienią i zimą. Nyponsoppa na stołach pojawia się najczęściej jako deser lub podwieczorek. Jej nazwa pochodzi od szwedzkiego słowa nypon, oznaczającego właśnie owoce dzikiej róży.

Dzika róża to jeden z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, której zawiera kilkunastokrotnie więcej niż cytryny czy pomarańcze. Te owoce to także witaminy A, E, K, te z grupy B oraz karotenoidy, flawonoidy i pektyny. Działają one przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.

Składniki:

  • 500 g owoców dzikiej róży,
  • 1 litr wody,
  • 50- 100 g cukru w zależności od kwaśności owoców,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 50 ml zimnej wody do rozmieszania skrobi,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży dokładnie umyj i usuń szypułki oraz resztki zaschniętego kwiatu.
  2. Umieść owoce w garnku i zalej je wodą.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu, aż owoce będą bardzo miękkie. Potrwa to około 30–40 minut.
  4. Ugotowane owoce zblenduj wraz z wodą na gładkie purée.
  5. Przetrzyj purée przez gęste sitko, aby pozbyć się drażniących włosków i pestek.
  6. Przetarty płyn przelej z powrotem do czystego garnka. Dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  7. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj skrobię ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody.
  8. Wlej zawiesinę do gorącej zupy, energicznie mieszając.
  9. Gotuj jeszcze 1–2 minuty, aż zupa zgęstnieje i stanie się aksamitna.

Nyponsoppa jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem śmietany kremówki lub dodatkiem lodów waniliowych oraz chrupiącymi posypkami, takimi jak migdałowe ciasteczka lub prażone płatki migdałów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci