U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
W Polsce dzika róża rośnie pospolicie i najczęściej kończy w formie konfitury. Szwedzi mają jednak jeszcze lepszy sposób na to, jak wykorzystać jesienne owoce.
Wiele osób nie docenia dzikiej róży zarówno pod kątem smaku, jak i właściwości. Jej jaskrawoczerwone owoce szupinki wiszą na gałęziach aż do zimy, podczas gdy w innych krajach stanowią bazę do wyjątkowych, prozdrowotnych dań. Najlepszym przykładem jest Szwecja, gdzie z dojrzałych owoców róży przygotowuje się nyponsoppę, potrawę będącą symbolem jesieni i zimy.
Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na jesienny deser dla całej rodziny
Szwedzka zupa z dzikiej róży
My zupę owocową jadamy głównie latem, bazując na truskawkach czy wiśniach. W Szwecji króluje ona głównie jesienią i zimą. Nyponsoppa na stołach pojawia się najczęściej jako deser lub podwieczorek. Jej nazwa pochodzi od szwedzkiego słowa nypon, oznaczającego właśnie owoce dzikiej róży.
Dzika róża to jeden z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, której zawiera kilkunastokrotnie więcej niż cytryny czy pomarańcze. Te owoce to także witaminy A, E, K, te z grupy B oraz karotenoidy, flawonoidy i pektyny. Działają one przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.
Składniki:
- 500 g owoców dzikiej róży,
- 1 litr wody,
- 50- 100 g cukru w zależności od kwaśności owoców,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- 50 ml zimnej wody do rozmieszania skrobi,
- 1-2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce dzikiej róży dokładnie umyj i usuń szypułki oraz resztki zaschniętego kwiatu.
- Umieść owoce w garnku i zalej je wodą.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu, aż owoce będą bardzo miękkie. Potrwa to około 30–40 minut.
- Ugotowane owoce zblenduj wraz z wodą na gładkie purée.
- Przetrzyj purée przez gęste sitko, aby pozbyć się drażniących włosków i pestek.
- Przetarty płyn przelej z powrotem do czystego garnka. Dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj skrobię ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody.
- Wlej zawiesinę do gorącej zupy, energicznie mieszając.
- Gotuj jeszcze 1–2 minuty, aż zupa zgęstnieje i stanie się aksamitna.
Nyponsoppa jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem śmietany kremówki lub dodatkiem lodów waniliowych oraz chrupiącymi posypkami, takimi jak migdałowe ciasteczka lub prażone płatki migdałów. Smacznego!