Uchodzi za najzdrowszą rybę na świecie. Polacy prawie jej nie jedzą

Rybami najczęściej zajadamy się od święta, ale zdecydowanie częściej powinny gościć w naszej diecie. Zamiast jednak znów kupować filety z dorsza czy łososia, postaw na inny gatunek.

To jedna z najzdrowszych rybTo jedna z najzdrowszych ryb
Źródło zdjęć: © Pyszności | CASANOVAS Olivia
Ewa Malinowska

Chociaż nazwa okoń nie brzmi dla nikogo tajemniczo, to mało osób miało okazję spróbować tej ryby. To jednak błąd, który warto szybko naprawić. Jest nie tylko smaczną, ale przede wszystkim bardzo zdrową propozycją na obiad. Gdy tylko dostrzeżesz ją w sklepie, bez wahania włóż do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka na cydrze z niespodzianką w środku. Przepis warty grzechu

Okoń - zapomniana polska ryba

Okoń znany jest także pod nazwą garbus i znaleźć go można w wielu miejscach. Poławia się go od mazurskich jezior, przez Morze Śródziemne aż po afrykańskie wody słodkie. Charakterystycznym zachowaniem okonia jest głęboki sen nocny, podczas którego ryba przyjmuje charakterystyczną pozycję, zwijając płetwę grzbietową. Mimo nocnej aktywności okoń jest popularną rybą łowną i cenionym składnikiem wielu dań. Warto dać mu szansę, bo skrywa w sobie wiele zdrowotnych właściwości.

Okoń morski świetnie smakuje w wersji grillowanej
Okoń morski świetnie smakuje w wersji grillowanej © Pyszności | VALENTYN VOLKOV

Okoń jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Białko z okonia zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Mięso okonia zawiera nie tylko białko, ale również witaminy z grupy B oraz witaminę D, która wspomaga przyswajanie wapnia i jest niezwykle ważna dla układu kostnego. Ponadto witaminy te regulują funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Okoń jest również źródłem selenu - pierwiastka działającego jako przeciwutleniacz. Przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się organizmu i wykazują działanie przeciwzapalne.

Kwasy tłuszczowe w rybie

Okoń dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla zdrowia serca oraz układu nerwowego. Obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, arytmii i innych chorób układu krążenia.

Okoń nilowy w grillowym wydaniu
Okoń nilowy w grillowym wydaniu © Adobe Stock | ExQuisine

Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Wpływają na poprawę pamięci, koncentracji i zdolności uczenia się.

Jak podać okonia?

Mięso okonia jest delikatne, soczyste i smaczne. Można przygotować go na parze, upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni z klarowanym masłem lub olejem. Warto również wykorzystać go do przygotowania galarety.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku