Uchodzi za najzdrowszą rybę na świecie. Polacy prawie jej nie jedzą
Rybami najczęściej zajadamy się od święta, ale zdecydowanie częściej powinny gościć w naszej diecie. Zamiast jednak znów kupować filety z dorsza czy łososia, postaw na inny gatunek.
Chociaż nazwa okoń nie brzmi dla nikogo tajemniczo, to mało osób miało okazję spróbować tej ryby. To jednak błąd, który warto szybko naprawić. Jest nie tylko smaczną, ale przede wszystkim bardzo zdrową propozycją na obiad. Gdy tylko dostrzeżesz ją w sklepie, bez wahania włóż do koszyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka na cydrze z niespodzianką w środku. Przepis warty grzechu
Okoń - zapomniana polska ryba
Okoń znany jest także pod nazwą garbus i znaleźć go można w wielu miejscach. Poławia się go od mazurskich jezior, przez Morze Śródziemne aż po afrykańskie wody słodkie. Charakterystycznym zachowaniem okonia jest głęboki sen nocny, podczas którego ryba przyjmuje charakterystyczną pozycję, zwijając płetwę grzbietową. Mimo nocnej aktywności okoń jest popularną rybą łowną i cenionym składnikiem wielu dań. Warto dać mu szansę, bo skrywa w sobie wiele zdrowotnych właściwości.
Okoń jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Białko z okonia zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
Mięso okonia zawiera nie tylko białko, ale również witaminy z grupy B oraz witaminę D, która wspomaga przyswajanie wapnia i jest niezwykle ważna dla układu kostnego. Ponadto witaminy te regulują funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Okoń jest również źródłem selenu - pierwiastka działającego jako przeciwutleniacz. Przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się organizmu i wykazują działanie przeciwzapalne.
Kwasy tłuszczowe w rybie
Okoń dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla zdrowia serca oraz układu nerwowego. Obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, arytmii i innych chorób układu krążenia.
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Wpływają na poprawę pamięci, koncentracji i zdolności uczenia się.
Jak podać okonia?
Mięso okonia jest delikatne, soczyste i smaczne. Można przygotować go na parze, upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni z klarowanym masłem lub olejem. Warto również wykorzystać go do przygotowania galarety.