PoradyUrządzenia kuchenne - co skraca ich żywotność

Urządzenia kuchenne - co skraca ich żywotność

Urządzenia kuchenne - co skraca ich żywotność
Frania
05.05.2019 11:24, aktualizacja: 04.06.2019 11:36

Urządzenia kuchenne to niezbędny element każdej kuchni. Dlatego też należy im się szczególna opieka. I właśnie o tym będzie dzisiejszy wpis.

Już za chwilę dowiesz się, jakie czynniki skracają żywotność sprzętów AGD. Dzięki czemu będziesz wiedzieć, czego lepiej unikać.

#1 Lodówka

pixabay.com‎
pixabay.com‎
    Prawidłowa konserwacja lodówki powinna rozpocząć się jeszcze przed dostawą urządzenia kuchennego do naszego domu. I w tym przypadku należy upewnić się, że lodówka jest na pewno transportowana w pozycji pionowej. Co więcej, nie jest przechylona o więcej niż 40 stopni. W innym przypadku może wyciec olej sprężarkowy z urządzenia i uszkodzić cały system.
  • Kiedy już lodówka znajdzie się w naszym domu, nie powinniśmy uruchamiać jej od razu. To również może spowodować wyciek oleju. Jeśli nie masz pewności, że lodówka nie była przechylona podczas transportu, lepiej odczekać ok. 16 godzin.
  • W lodówce nie powinniśmy również umieszczać gorących posiłków
  • Przy regularnym sprzątaniu tego typu sprzętu kuchennego, należy pamiętać także o czyszczeniu tylnej części. Z biegiem czasu może zgromadzić się tam sporo kurzu. I oczywiście pamiętaj, że przed każdym czyszczeniem, należy odłączyć urządzenie kuchenne od zasilania.
  • #2 Zmywarka

    pixabay.com‎
    pixabay.com‎
    • Przed włożeniem garnków do sprzętu czyszczącego, pozbądź się resztek jedzenia. Nie zapomnij również usunąć wszystkich etykiet i naklejek, które mogą z biegiem czasu zatkać filtry w urządzeniu.
    • Umieszczone w zmywarce naczynia należy wkładać dnem do góry. Co więcej, powinniśmy ułożyć je w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Nie mogą również utrudniać pracy zraszaczom zamontowanym w sprzęcie kuchennym.
    • Używając zmywarki, stosuj produkty, które są do tego przeznaczone - tabletki i proszek. Użycie innych detergentów może uszkodzić sprzęt.
    • Korzystając ze zmywarki, nie zapomnij o specjalnej soli, która wydłuża żywotność kuchennego sprzętu.

    #3 Mikrofalówka

    pixabay.com‎
    pixabay.com‎
    • Przy podgrzewaniu suchych produktów, dobrze umieścić w urządzeniu szklankę z wodą. Dzięki temu zabiegowi, woda pochłonie część energii.
    • Na mikrofalówce nie należy umieszczać innych przedmiotów
    • Nie należy uruchamiać pustej mikrofalówki, ponieważ możesz ją uszkodzić w ten sposób.
    • Nie powinniśmy także przeciążać urządzenia, dlatego nie można wkładać do środka zbyt ciężkich produktów.
    • W mikrofalówce można umieszczać jedynie naczynia, które się do tego nadają. Te m.in. ze złotymi elementami, nigdy nie powinny się w niej znaleźć.

    #4 Blender

    pinterest.com‎
    pinterest.com‎
    • Blendera nie można używać przy zbyt gorących produktach. Muszą mieć one temperaturę co najmniej 70 stopni Celsjusza.
    • Należy także uważać podczas czyszczenia tego rodzaju sprzętu. Nie myj go pod bieżącą wodą, aby woda oraz płyn do mycia naczyń nie dostały się do wnętrza obudowy silnika. Lepiej postaw na wilgotną ściereczkę.
    • Nie używaj zbyt długo blendera, aby silnik się nie przegrzał, a co za tym idzie uległ awarii.

    #5 Toster

    pixabay.com‎
    pixabay.com‎
    • Toster pod żadnym pozorem nie powinien mieć kontaktu z wodą. Lepiej trzymać go również z dala od łatwopalnych przedmiotów.
    • Przynajmniej raz w tygodniu wyczyść dokładnie sprzęt kuchenny. Przed całym zabiegiem, odłącz toster od zasilania.
    • Ten rodzaj sprzętu nadaje się do użycia przy suchym pieczywie. W tosterze nie można umieszczać bułek z lukrem czy polewą.

    I to wszystko! Już wiesz jak dbać o urządzenia kuchenne w 100%

    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także