W dzieciństwie popijaliśmy ze smakiem. Dzisiaj rodzice drżą na samą myśl

Wielu z was wyjadało zapewne słodkie granulki wprost z opakowania, a zalane zimną wodą, najlepiej gazowaną, tworzyły napój, który można było pić litrami. Napoje herbaciane, zwane też herbatkami rozpuszczalnymi, miały swoje pięć minut. Dzisiaj już mało kto odważyłby się je serwować, zwłaszcza dzieciom. Dlaczego?

Herbata rozpuszczalna jest wspomnieniem dzieciństwaHerbata rozpuszczalna jest wspomnieniem dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Pixabay

Przed laty była to jedyna ice tea, na którą mogliśmy sobie pozwolić. Słodkie granulki zalewało się chłodną wodą i popijało całe lato. A kiedy nikt nie patrzył, wyjadało się suche kuleczki prosto z opakowania. Herbaty rozpuszczalne (napoje herbaciane) kiedyś cieszyły się sporą popularnością, jednak dzisiaj – w dobie większej świadomości konsumenckiej – wiele osób unika takich produktów, nie wspominając nawet o tym, by regularnie podawać je dzieciom. Czym jednak jest rozpuszczalna herbata i czy rzeczywiście jest niezdrowa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Czy herbata rozpuszczalna nie jest zdrowa?

Herbaty rozpuszczalne mają niewiele wspólnego z herbatami. Tak naprawdę zwykle zawierają sam ekstrakt herbaciany, przez co napój pozbawiony jest cennych właściwości samych liści herbaty. Ponadto głównym składnikiem granulek jest cukier, w składzie produktu pojawiający się często kilka razy pod różnymi nazwami.

Oto przykładowy skład napoju herbacianego o smaku malinowym: cukier, glukoza, cukier trzcinowy (10%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, ekstrakt herbaty czarnej (0,5%), sok malinowy (0,5%) odtworzony z suszonego soku malinowego, ekstrakt z hibiskusa, aromat, witamina C. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, i to trzy razy, z kolei sama obecność samej herbaty (ekstraktu) czy malin jest znikoma.

To w rzeczywistości puste kalorie (nawet 400 kcal na 100 gramów), napój pozbawiony wartości i smaku herbaty. Zdecydowanie lepiej jest przyrządzić ją od podstaw samodzielnie i wzbogacić smak dowolnymi dodatkami: sokiem cytrynowym, miodem syropem itd.

Herbata rozpuszczalna
Herbata rozpuszczalna © Pixabay

Jak powstaje herbata rozpuszczalna?

Herbatę rozpuszczalną wymyślili Brytyjczycy pod koniec XIX wieku. Odparowali napar herbaciany, czego efektem było powstanie pasty, którą można było rozpuścić w wodzie. Do pasty dodano również odparowane mleko i cukier, by, po zalaniu pasty gorącą wodą, uzyskać typową angielską herbatkę.

Obecne napoje herbaciane rozpuszczalne nie są czystym ekstraktem herbacianym a miksem wielu różnych składników, w tym cukru, aromatów, ulepszaczy smaku. Jak widnieje powyżej, w rozpuszczalnej herbacie znajdziemy zaledwie pół procenta ekstraktu z czarnej herbaty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji