W ostatnią Wigilię podałam kutię na pierniku. Kuzynki żałowały, że same na to nie wpadły

Kutia to obowiązkowe danie na wigilijnym stole w moim domu. Chociaż jest smaczna, to często stawałam przed dylematem, jak podać ją w elegancki sposób. Od kiedy poznałam przepis z wykorzystaniem piernika, wszystkie problemy zniknęły.

Tak podana kutia zachwyci gościTak podana kutia zachwyci gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kutia to tradycyjne danie wigilijne, które od wieków gości na naszych stołach w okresie świątecznym. Szczególnie popularna jest na wschodzie Polski, głównie na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie. Jej podstawowymi składnikami jest pszenica lub kasza pęczak, mak, bakalie oraz mleko. To słodkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na wigiliny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Czym jest kutia?

Kutia to nieodłączny element wigilijnych tradycji w Polsce oraz innych krajach Europy Wschodniej. Potrawa ta, serwowana od pokoleń, łączy w sobie elementy symboliki związanej z dostatkiem oraz obfitością.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć domowej kutii
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć domowej kutii © Licencjodawca | Pyszności

Podstawowe składniki kutii to gotowana pszenica i mak, połączone z miodem oraz suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, suszone śliwki czy figi, oraz orzechami włoskimi. Niekiedy dodaje się także śmietankę lub mleko, co nadaje potrawie kremowej konsystencji. Pszenica symbolizuje dostatek, a miód dodaje naturalnej słodyczy i głębi aromatu.

Kutia na pierniku

Chociaż kutia jest bardzo smacznym deserem, to ma jedną wadę - niezbyt elegancko prezentuje się w półmisku. Wystarczy jednak chwycić za okrągłe, duże pierniczki, małą miseczkę lub pierścień cukierniczy, by wyczarować piękny i smaczny deser.

Kutia podana na pierniczku będzie się świetnie prezentowała
Kutia podana na pierniczku będzie się świetnie prezentowała © Adobe Stock | Oleg_Doroshenko

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka miodu,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych,
  • 100 g drobno posiekanych migdałów,
  • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych,
  • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych,
  • 100 g rodzynek,
  • kilka kropel aromatu rumowego.

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • pierniki w czekoladzie,
  • płynny miód,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Polej pszenicę wrzącą wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj ją w świeżej wodzie przez około 3-4 godziny, aż ziarna będą miękkie.
  2. Zagotuj mleko, zalej nim mak i doprowadź całość do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie odcedź mak i zmiel go.
  3. Namocz rodzynki w gorącej wodzie. Delikatnie podgrzej miód, aby stał się płynny. Wymieszaj go z makiem, pszenicą oraz dodaj posiekane bakalie. Na koniec dodaj aromat rumowy.
  4. Na talerzu ułóż piernik i otocz go pierścieniem cukierniczym.
  5. Wypełnij całość przygotowaną kutią, dociskając masę i delikatnie zdejmij pierścień. W przypadku foremki wypełnij ją masą bakaliową, ugniatając ją i wyłóż na piernik tak, jakbyś robił babkę z piasku. W formowaniu możesz pomóc sobie rękami.
  6. Udekoruj całość miodem, orzechami i skórką pomarańczy.

Kutię podawaj w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇