W Polsce niestety mało popularna lub uważana za chwast. Zjedz, a pomoże zasnąć i wyciszyć się

Portulaka warzywna dla jednych jest chwastem, dla kolejnych wartościowym ziołem. Już w czasach starożytnego Egiptu spożywano napar z liści portulaki. Dzisiaj wiemy, że roślina ta pod względem zawartości kwasów omega-3 nie ustępuje nawet rybom. Z wyglądu przypomina roszponkę, a w smaku zalatuje czymś pomiędzy szparagami a młodą botwinką. Mało kto o niej pamięta, dlatego warto przypomnieć co nieco na temat portulaki warzywnej.

Kanapki z portulakąKanapki z portulaką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Portulaka pospolita (zwana warzywną) rośnie na całej kuli ziemskiej oprócz Antarktydy. Bez problemu można uprawiać ją w domu w doniczce na balkonie czy na parapecie lub w ogrodzie. Jest rośliną jadalną, dodawaną do sałatek lub potraw na ciepło (np. zup czy stir-fry). Z liści wyciskać można soki, nadają się też do duszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Na co jest dobra portulaka pospolita?

Portulaka warzywna jest szczególnie ceniona w Grecji. Na Krecie liście dusi się jak szpinak, a łodygi gotuje jak szparagi. Również tam na określenie tej rośliny używa się słowa glistrída (γλιστρίδα), co oznacza "śliski". Nazwa ta nawiązywać ma do tego, że po zjedzeniu rośliny język zaczyna się "ślizgać", co znaczy tyle, że mówi się za dużo.

Portulaka warzywna jest źródłem antyoksydantów, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, niacyny, witaminy C i witamin z grupy B, a także minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, manganu, miedzi, kwasu foliowego i selenu. Ze względu na to, że pobudza wydzielanie soków trawiennych, portulakę pospolitą wykorzystuje się do łagodzenia problemów żołądkowo-jelitowych.

Portulaka warzywna to drogocenna roślina
Portulaka warzywna to drogocenna roślina © Adobe Stock

Portulaka warzywa - właściwości. Zdrowy sen i odporność na stres

Portulaka jest źródłem melatoniny, czyli hormonu, który odpowiada za regulację dobrego snu i czuwania. Zawiera także tryptofan - aminokwas odpowiedzialny za utrzymanie nastroju, odporność na stres, regulację cyklu dobowego. Znana jest też z właściwości moczopędnych (za sprawą potasu) - pozwala pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu.

Ponadto przypisuje się jej działanie poprawiające krążenie i regulujące ciśnienie krwi oraz zapobiegające arytmii serca. Portulaka warzywa, a konkretniej napar z liści rośliny polecany jest osobom z problemami cukrzycowymi, ponieważ obniża poziom cukru w moczu. Co ważne, portulaki warzywnej nie powinny jeść kobiety w ciąży, osoby z chorobami nerek, syndromem "leniwego jelita", roślina szkodzi też psom i kotom.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo