W Polsce niestety mało popularna lub uważana za chwast. Zjedz, a pomoże zasnąć i wyciszyć się

Portulaka warzywna dla jednych jest chwastem, dla kolejnych wartościowym ziołem. Już w czasach starożytnego Egiptu spożywano napar z liści portulaki. Dzisiaj wiemy, że roślina ta pod względem zawartości kwasów omega-3 nie ustępuje nawet rybom. Z wyglądu przypomina roszponkę, a w smaku zalatuje czymś pomiędzy szparagami a młodą botwinką. Mało kto o niej pamięta, dlatego warto przypomnieć co nieco na temat portulaki warzywnej.

Kanapki z portulakąKanapki z portulaką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Portulaka pospolita (zwana warzywną) rośnie na całej kuli ziemskiej oprócz Antarktydy. Bez problemu można uprawiać ją w domu w doniczce na balkonie czy na parapecie lub w ogrodzie. Jest rośliną jadalną, dodawaną do sałatek lub potraw na ciepło (np. zup czy stir-fry). Z liści wyciskać można soki, nadają się też do duszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Na co jest dobra portulaka pospolita?

Portulaka warzywna jest szczególnie ceniona w Grecji. Na Krecie liście dusi się jak szpinak, a łodygi gotuje jak szparagi. Również tam na określenie tej rośliny używa się słowa glistrída (γλιστρίδα), co oznacza "śliski". Nazwa ta nawiązywać ma do tego, że po zjedzeniu rośliny język zaczyna się "ślizgać", co znaczy tyle, że mówi się za dużo.

Portulaka warzywna jest źródłem antyoksydantów, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, niacyny, witaminy C i witamin z grupy B, a także minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, manganu, miedzi, kwasu foliowego i selenu. Ze względu na to, że pobudza wydzielanie soków trawiennych, portulakę pospolitą wykorzystuje się do łagodzenia problemów żołądkowo-jelitowych.

Portulaka warzywna to drogocenna roślina
Portulaka warzywna to drogocenna roślina © Adobe Stock

Portulaka warzywa - właściwości. Zdrowy sen i odporność na stres

Portulaka jest źródłem melatoniny, czyli hormonu, który odpowiada za regulację dobrego snu i czuwania. Zawiera także tryptofan - aminokwas odpowiedzialny za utrzymanie nastroju, odporność na stres, regulację cyklu dobowego. Znana jest też z właściwości moczopędnych (za sprawą potasu) - pozwala pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu.

Ponadto przypisuje się jej działanie poprawiające krążenie i regulujące ciśnienie krwi oraz zapobiegające arytmii serca. Portulaka warzywa, a konkretniej napar z liści rośliny polecany jest osobom z problemami cukrzycowymi, ponieważ obniża poziom cukru w moczu. Co ważne, portulaki warzywnej nie powinny jeść kobiety w ciąży, osoby z chorobami nerek, syndromem "leniwego jelita", roślina szkodzi też psom i kotom.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości