W sklepie nikt nawet nie patrzy w jej stronę. Polakom źle się kojarzy, a to witaminowa bomba

Rzepa, niegdyś popularne warzywo, została wypchnięta przez ziemniaki i na długi czas zniknęła z naszych stołów. Obecnie, mimo że pomału wkrada się do różnych potraw, wciąż patrzymy na nią z wątpliwościami. A szkoda, bo rzepa wykazuje liczne właściwości zdrowotne oraz szerokie możliwości zastosowania w kuchni.

RzepaRzepa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rzepa jest warzywem o długiej historii. Jej właściwości były znane i doceniane już tysiące lat temu. Uprawiano ją w starożytnym Rzymie i Grecji, a w Polsce zaczęto ją stosować za czasów dynastii Jagiellonów. Warto zaznaczyć, że w powszechnym użyciu funkcjonuje podział na rzepę białą i czarną. "Czarna rzepa" to jednak nie rzepa, a jedna z odmian rzodkwi. Choć wyglądem przypomina rzepę, nie jest nią. Rzepa natomiast zazwyczaj ma kolor biały lub żółty, choć istnieją również odmiany o różowych, purpurowych i zielonkawych zgrubieniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Dlaczego warto jeść rzepę?

Rzepa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera procesy trawienne, regulując pracę jelit. Zawiera też wiele składników odżywczych, takich jak witaminy C, E i K, a dzięki bogactwu w potas, rzepa wspiera regulację ciśnienia krwi i pracę nerek.

Rzepa to także naturalny eliksir młodości. Witaminy i minerały zawarte w tym warzywie pomagają utrzymać zdrową skórę i zapobiegają jej starzeniu się. Ponadto rzepa jest bogata w składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor i żelazo, które są niezbędne dla zdrowych kości, zębów, mięśni i krwi. Warto również wspomnieć, że to niskokaloryczne warzywo - 100 gramów rzepy dostarcza zaledwie 22 kalorie i 4 gramy węglowodanów. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny (IG = 73).

Rzepa
Rzepa © Pixabay

Jak jeść rzepę? Zastosowanie w kuchni

Rzepę można spożywać na surowo, ugotowaną, pieczoną czy smażoną. Jej ostry smak dodaje pikanterii wielu potrawom, zwłaszcza sałatkom warzywnym. Zazwyczaj jadamy korzeń warzywa, jednakże nie można zapominać o liściach, które również mają swoje zastosowanie w kuchni. Można je przyrządzić na patelni, dusząc razem z czosnkiem i solą, podobnie jak to robi się ze szpinakiem. Rzepa może być również składnikiem kiszonek.

W Stanach Zjednoczonych, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, rzepę dusi się podobnie jak inne warzywa korzeniowe. Natomiast po upieczeniu rzepa staje się chrupiąca i smaczna. W takiej formie jest bardzo popularna jako przystawka lub danie główne. Można ją pokroić w plastry lub kostkę, posypać przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie upiec w piekarniku.

Podana z sosem z jogurtu i czosnku lub z dodatkiem świeżych ziół pieczona rzepa staje się idealnym daniem dla miłośników kuchni wegetariańskiej. W Japonii rzepę często smaży się na ruszcie, dodając do niej sól i sos sojowy. Ta metoda przyrządzania rzepy jest tam bardzo popularna i ceniona za swoje unikalne walory smakowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟