W sklepie nikt nawet nie patrzy w jej stronę. Polakom źle się kojarzy, a to witaminowa bomba
Rzepa, niegdyś popularne warzywo, została wypchnięta przez ziemniaki i na długi czas zniknęła z naszych stołów. Obecnie, mimo że pomału wkrada się do różnych potraw, wciąż patrzymy na nią z wątpliwościami. A szkoda, bo rzepa wykazuje liczne właściwości zdrowotne oraz szerokie możliwości zastosowania w kuchni.
10.01.2024 10:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rzepa jest warzywem o długiej historii. Jej właściwości były znane i doceniane już tysiące lat temu. Uprawiano ją w starożytnym Rzymie i Grecji, a w Polsce zaczęto ją stosować za czasów dynastii Jagiellonów. Warto zaznaczyć, że w powszechnym użyciu funkcjonuje podział na rzepę białą i czarną. "Czarna rzepa" to jednak nie rzepa, a jedna z odmian rzodkwi. Choć wyglądem przypomina rzepę, nie jest nią. Rzepa natomiast zazwyczaj ma kolor biały lub żółty, choć istnieją również odmiany o różowych, purpurowych i zielonkawych zgrubieniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść rzepę?
Rzepa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera procesy trawienne, regulując pracę jelit. Zawiera też wiele składników odżywczych, takich jak witaminy C, E i K, a dzięki bogactwu w potas, rzepa wspiera regulację ciśnienia krwi i pracę nerek.
Rzepa to także naturalny eliksir młodości. Witaminy i minerały zawarte w tym warzywie pomagają utrzymać zdrową skórę i zapobiegają jej starzeniu się. Ponadto rzepa jest bogata w składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor i żelazo, które są niezbędne dla zdrowych kości, zębów, mięśni i krwi. Warto również wspomnieć, że to niskokaloryczne warzywo - 100 gramów rzepy dostarcza zaledwie 22 kalorie i 4 gramy węglowodanów. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny (IG = 73).
Jak jeść rzepę? Zastosowanie w kuchni
Rzepę można spożywać na surowo, ugotowaną, pieczoną czy smażoną. Jej ostry smak dodaje pikanterii wielu potrawom, zwłaszcza sałatkom warzywnym. Zazwyczaj jadamy korzeń warzywa, jednakże nie można zapominać o liściach, które również mają swoje zastosowanie w kuchni. Można je przyrządzić na patelni, dusząc razem z czosnkiem i solą, podobnie jak to robi się ze szpinakiem. Rzepa może być również składnikiem kiszonek.
W Stanach Zjednoczonych, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, rzepę dusi się podobnie jak inne warzywa korzeniowe. Natomiast po upieczeniu rzepa staje się chrupiąca i smaczna. W takiej formie jest bardzo popularna jako przystawka lub danie główne. Można ją pokroić w plastry lub kostkę, posypać przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie upiec w piekarniku.
Podana z sosem z jogurtu i czosnku lub z dodatkiem świeżych ziół pieczona rzepa staje się idealnym daniem dla miłośników kuchni wegetariańskiej. W Japonii rzepę często smaży się na ruszcie, dodając do niej sól i sos sojowy. Ta metoda przyrządzania rzepy jest tam bardzo popularna i ceniona za swoje unikalne walory smakowe.