W sklepie nikt nawet nie patrzy w jej stronę. Polakom źle się kojarzy, a to witaminowa bomba

Rzepa, niegdyś popularne warzywo, została wypchnięta przez ziemniaki i na długi czas zniknęła z naszych stołów. Obecnie, mimo że pomału wkrada się do różnych potraw, wciąż patrzymy na nią z wątpliwościami. A szkoda, bo rzepa wykazuje liczne właściwości zdrowotne oraz szerokie możliwości zastosowania w kuchni.

RzepaRzepa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rzepa jest warzywem o długiej historii. Jej właściwości były znane i doceniane już tysiące lat temu. Uprawiano ją w starożytnym Rzymie i Grecji, a w Polsce zaczęto ją stosować za czasów dynastii Jagiellonów. Warto zaznaczyć, że w powszechnym użyciu funkcjonuje podział na rzepę białą i czarną. "Czarna rzepa" to jednak nie rzepa, a jedna z odmian rzodkwi. Choć wyglądem przypomina rzepę, nie jest nią. Rzepa natomiast zazwyczaj ma kolor biały lub żółty, choć istnieją również odmiany o różowych, purpurowych i zielonkawych zgrubieniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Dlaczego warto jeść rzepę?

Rzepa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera procesy trawienne, regulując pracę jelit. Zawiera też wiele składników odżywczych, takich jak witaminy C, E i K, a dzięki bogactwu w potas, rzepa wspiera regulację ciśnienia krwi i pracę nerek.

Rzepa to także naturalny eliksir młodości. Witaminy i minerały zawarte w tym warzywie pomagają utrzymać zdrową skórę i zapobiegają jej starzeniu się. Ponadto rzepa jest bogata w składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor i żelazo, które są niezbędne dla zdrowych kości, zębów, mięśni i krwi. Warto również wspomnieć, że to niskokaloryczne warzywo - 100 gramów rzepy dostarcza zaledwie 22 kalorie i 4 gramy węglowodanów. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny (IG = 73).

Rzepa
Rzepa © Pixabay

Jak jeść rzepę? Zastosowanie w kuchni

Rzepę można spożywać na surowo, ugotowaną, pieczoną czy smażoną. Jej ostry smak dodaje pikanterii wielu potrawom, zwłaszcza sałatkom warzywnym. Zazwyczaj jadamy korzeń warzywa, jednakże nie można zapominać o liściach, które również mają swoje zastosowanie w kuchni. Można je przyrządzić na patelni, dusząc razem z czosnkiem i solą, podobnie jak to robi się ze szpinakiem. Rzepa może być również składnikiem kiszonek.

W Stanach Zjednoczonych, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, rzepę dusi się podobnie jak inne warzywa korzeniowe. Natomiast po upieczeniu rzepa staje się chrupiąca i smaczna. W takiej formie jest bardzo popularna jako przystawka lub danie główne. Można ją pokroić w plastry lub kostkę, posypać przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie upiec w piekarniku.

Podana z sosem z jogurtu i czosnku lub z dodatkiem świeżych ziół pieczona rzepa staje się idealnym daniem dla miłośników kuchni wegetariańskiej. W Japonii rzepę często smaży się na ruszcie, dodając do niej sól i sos sojowy. Ta metoda przyrządzania rzepy jest tam bardzo popularna i ceniona za swoje unikalne walory smakowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki