W święta często dajemy dzieciom do jedzenia. Później SOR‑y pękają w szwach
Zamiast chłonąć magię świąt, rodzice zamartwiają się o swoje pociechy na szpitalnych korytarzach. O błąd, a w efekcie zatrucie pokarmowe, nie jest trudno. Przejrzyj dokładnie planowane wigilijne menu. Z pewnością znajdziesz w nim potrawy, które nie powinny trafić na talerz twojego dziecka.
15.12.2023 17:17
Dzieci do 12. roku życia nie powinny spożywać wszystkich przygotowanych specjalnie z okazji wieczerzy wigilijnej potraw. Dieta dziecka powinna być rozszerzana stopniowo i racjonalnie, a podczas Wigilii na talerzach znajdują się produkty, które mogą mocno zaszkodzić maluchom, a nawet spowodować dolegliwości, które trzeba będzie ratować na SOR-ze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapusta z grzybami na cenzurowanym. Tego nie podawaj dzieciom podczas Wigilii
Powszechne zalecenia wskazują, by dzieciom do 8. roku życia, a według niektórych źródeł nawet do 12. roku życia, nie podawać grzybów leśnych. Stoi za tym obecna w grzybach chityna, będąca elementem budującym ścianę komórkową grzyba. Żołądek człowieka nie trawi chityny, ta więc zalega w nim nawet do trzech dni, zanim trafi do jelit.
Ciężkostrawność grzybów jest szczególnie dokuczliwa dla dzieci i ich delikatnych żołądków, w których grzyby zalegać mogą bardzo długo i powodować wzdęcia i bóle brzucha. Ponadto, według badań, grzyby leśne (w większym stopniu niż uprawne) zawierać mogą metale ciężkie, takie jak rtęć, kadm czy ołów. Te szkodzą wszystkim, jednak to żołądki dzieci są szczególnie wrażliwe na obecność tych niebezpiecznych związków.
Co zamiast grzybów leśnych dla dzieci?
Niestety błędne jest przekonanie, że wystarczy wyjąć grzyby z potrawy, by była odpowiednia dla dziecka. Ewentualne substancje toksyczne znajdują się w całym posiłku i nie należy nim częstować małego dziecka. Maluchom najlepiej jest podawać zamienniki dań wigilijnych, np. stworzone na bazie grzybów hodowlanych. Jak rekomenduje brytyjska organizacja zajmująca się zdrowiem żywieniowym małych dzieci, pieczarki można uwzględniać w diecie 12- lub nawet 10-miesięcznego dziecka.
Warto wiedzieć, że Państwowa Inspekcja Sanitarna nie zaleca spożywania grzybów nie tylko dzieciom, ale też kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom starszym i pacjentom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.