W tonach wywozimy do Niemiec, a sami prawie nie jemy. To mięso wzmacnia serce

Polska od dawna jest jednym z głównych dostawców wysokiej jakości mięsa na rynki zagraniczne. Dobrym przykładem jest gęsina, którą zajadają się zwłaszcza Niemcy. U nas nie jest popularna, choć smaku jej nie brakuje i zawiera cenne składniki odżywcze.

Polska gęsina jest eksportowana przede wszystkim do NiemiecPolska gęsina jest eksportowana przede wszystkim do Niemiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ирина Доброхотова

Polska od lat jest jednym z czołowych eksporterów wysokiej jakości mięsa, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem za granicą. Paradoksalnie, w rodzimych domach gęsina nie gości zbyt często, a szkoda. Ma znacznie więcej wartości odżywczych niż kurczak. Od wieków uchodzi za prawdziwy rarytas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Wartości odżywcze gęsiny

Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs. Jest bogata w witaminy A, C, D, E oraz cały kompleks witamin z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy. Oprócz tego zawiera cenne minerały, w tym żelazo, cynk, potas i fosfor, które mają dobry wpływ na naszą dobrą kondycję.

To, co wyróżnia gęsinę spośród innych mięs, to wysoka zawartość zdrowych tłuszczów. Jest ona bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają układ krążenia, regulują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Choć często postrzegana jest jako tłuste mięso, w rzeczywistości jej tłuszcz jest znacznie bardziej wartościowy niż ten obecny w wieprzowinie czy kurczaku.

Jak wykorzystać gęsinę w kuchni?

Mięso gęsi jest bardziej treściwe i sycące, dlatego wystarczy mniejsza porcja, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do przemysłowo hodowanego drobiu, gęś owsiana hodowana jest w bardziej naturalnych warunkach, co przekłada się na jakość i smak mięsa.

Gęsina to idealne mięso na wyjątkowe okazje, ale sprawdzi się również na co dzień. Najczęściej przyrządza się ją w piekarniku, co pozwala zachować jej soczystość i chrupiącą skórkę. Doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, jak i lekkimi sałatkami czy pieczonymi warzywami.

Doskonałym dodatkiem do gęsiny są jabłka, tymianek, rozmaryn oraz warzywa korzeniowe, które podkreślają jej głęboki smak. Można ją także faszerować suszonymi owocami lub grzybami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni