Nie dodawaj takich warzyw do rosołu. Będzie ohydny w smaku i szkodliwy

Warzywa do rosołu powinny być przede wszystkim świeże. To jest podstawa, na którą od razu należy zwrócić uwagę. Chyba nikt nie chce jeść zupy z zepsutymi dodatkami? Podpowiemy, jakich warzyw w ogóle nie używać.

Obrazekwarzywa do rosołu (pixabay)
Paulina Hermann

Włoszczyznę kupujemy regularnie. Staramy się ją oglądać z każdej strony i sprawdzać, czy wszystko jest w porządku. Czasem niestety nie jest to możliwe, bo marchewka, por, seler oraz pietruszka są zapakowane w pudełko lub dobrze związane. To może być zdradliwe i przekonało się o tym wiele osób.

Kupiła warzywa do rosołu. W domu czekała ją niemiła niespodzianka

Zacznijmy od historii pewnej mieszkanki Zgierza. Kobieta postanowiła ugotować zupę i od razu poszła do sklepu po odpowiednie składniki. Jakież było jej zdziwienie, a raczej obrzydzenie, gdy zobaczyła to, co kupiła.

- W domu rozbroiłam pakiecik z włoszczyzną i zajrzałam do środka. Tam... biały, obrzydliwy nalot. Fuj! - ze wzburzeniem opowiedziała "Faktowi".
Obrazek
warzywa do rosołu - pleśń na marchwi (zdjęcie ilustracyjne, adobe)

Mało tego, za cały zestaw zapłaciła 5 złotych (co jak na włoszczyznę jest wysoką ceną). Z tego zestawu, obiadu nie dało się ugotować, więc szybko pobiegła do warzywniaka, by oddać zepsute warzywa i wymienić je na nowe. Nie zgadniecie, co się stało. Drugi zestaw również był pokryty pleśnią!

Samo odkrojenie nadgniłych części to za mało. Takich warzyw nie wkładaj do zupy

Kiedy zauważymy pleśń na jakimkolwiek produkcie, to jest już "po ptakach". Nie wystarczy, że wykroimy zgniłą część. Warzywa do rosołu nie staną się wtedy magicznie zdatne do jedzenia. Dietetyczka Teresa Mieszczańska tłumaczy, że biały nalot jest oznaką, iż cała włoszczyzna została zainfekowana.

- Gdy zauważymy kilka zielonych kropeczek, musimy zapomnieć o oszczędności i od razu wyrzucić dany produkt do kosza - mówiła ekspertka w rozmowie z "Faktem".

Zjedzenie takich produktów może mieć opłakane skutki. Przewlekłe i silne zatrucia oraz nasilone alergie pokarmowe to tylko niektóre z nich. Mytotoksyny mogą przyczynić się również do utraty przytomności, zaburzeń koncentracji, zaburzenia krzepliwości krwi.

Obrazek
Warzywa do rosołu powinny być odpowiednio dobrane (adobe)
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione