Nie dodawaj takich warzyw do rosołu. Będzie ohydny w smaku i szkodliwy

Warzywa do rosołu powinny być przede wszystkim świeże. To jest podstawa, na którą od razu należy zwrócić uwagę. Chyba nikt nie chce jeść zupy z zepsutymi dodatkami? Podpowiemy, jakich warzyw w ogóle nie używać.

Obrazekwarzywa do rosołu (pixabay)
Paulina Hermann

Włoszczyznę kupujemy regularnie. Staramy się ją oglądać z każdej strony i sprawdzać, czy wszystko jest w porządku. Czasem niestety nie jest to możliwe, bo marchewka, por, seler oraz pietruszka są zapakowane w pudełko lub dobrze związane. To może być zdradliwe i przekonało się o tym wiele osób.

Kupiła warzywa do rosołu. W domu czekała ją niemiła niespodzianka

Zacznijmy od historii pewnej mieszkanki Zgierza. Kobieta postanowiła ugotować zupę i od razu poszła do sklepu po odpowiednie składniki. Jakież było jej zdziwienie, a raczej obrzydzenie, gdy zobaczyła to, co kupiła.

- W domu rozbroiłam pakiecik z włoszczyzną i zajrzałam do środka. Tam... biały, obrzydliwy nalot. Fuj! - ze wzburzeniem opowiedziała "Faktowi".
Obrazek
warzywa do rosołu - pleśń na marchwi (zdjęcie ilustracyjne, adobe)

Mało tego, za cały zestaw zapłaciła 5 złotych (co jak na włoszczyznę jest wysoką ceną). Z tego zestawu, obiadu nie dało się ugotować, więc szybko pobiegła do warzywniaka, by oddać zepsute warzywa i wymienić je na nowe. Nie zgadniecie, co się stało. Drugi zestaw również był pokryty pleśnią!

Samo odkrojenie nadgniłych części to za mało. Takich warzyw nie wkładaj do zupy

Kiedy zauważymy pleśń na jakimkolwiek produkcie, to jest już "po ptakach". Nie wystarczy, że wykroimy zgniłą część. Warzywa do rosołu nie staną się wtedy magicznie zdatne do jedzenia. Dietetyczka Teresa Mieszczańska tłumaczy, że biały nalot jest oznaką, iż cała włoszczyzna została zainfekowana.

- Gdy zauważymy kilka zielonych kropeczek, musimy zapomnieć o oszczędności i od razu wyrzucić dany produkt do kosza - mówiła ekspertka w rozmowie z "Faktem".

Zjedzenie takich produktów może mieć opłakane skutki. Przewlekłe i silne zatrucia oraz nasilone alergie pokarmowe to tylko niektóre z nich. Mytotoksyny mogą przyczynić się również do utraty przytomności, zaburzeń koncentracji, zaburzenia krzepliwości krwi.

Obrazek
Warzywa do rosołu powinny być odpowiednio dobrane (adobe)

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości