WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wcale nie z botwinki. Babcia Jadzia najlepszy chłodnik na upały robi z innego warzywa

Każdy, słysząc słowo "chłodnik", od razu kojarzy go z różową kompozycją z botwinki. Ale nie ja. Mój ulubiony chłodnik, przyrządzany przez moją babcię, jest robiony z innego warzywa, Smak tej zupy nie zmienił się od 30 lat, a ja nadal jestem jej największym fanem w rodzinie.

Chłodnik ogórkowy - najlepszy, jaki jadłemChłodnik ogórkowy - najlepszy, jaki jadłem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lilecha75

Chłodnik to zupa, której naturalnym środowiskiem są upały. To właśnie wtedy zimne danie z warzyw (no dobrze, zwykle rzeczywiście jest to botwinka, o czym już zresztą pisaliśmy) osiąga największą popularność. Nic dziwnego — płynące z chłodnika orzeźwienie jest jak znalazł na wysokie, letnie temperatury. Muszę jednak zaznaczyć, że w moim przypadku lepiej sprawdza się inne niż klasyczne wydanie chłodnika. Nauczyła mnie tego babcia już za czasów mojej młodości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy deser malinowo-cytrynowy. Przepis idealny na lato

Chłodnik z ogórka — specjał babci Jadzi z Mazur — zawsze smakował mi najbardziej, a staruszka przygotowuje go do dziś. Nie zawsze jest nam jednak dane zobaczyć się latem, dlatego musiałem samemu nauczyć się przyrządzać ten specjał. Jak się okazuje — to nic specjalnie trudnego. I chociaż być może mój chłodnik nie smakuje tak dobrze, jak ten babciny, to sekret tkwi raczej w tym, kto go serwuje, a nie w składnikach. Wniosek? Warto nadawać swoim potrawom magii, choćby poprzez serwowanie ich swoim najbliższym.

Chłodnik z ogórka na lato

Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 jajka,
  • garść ziemniaków.
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem © Canva | timolina

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj także jogurt naturalny i przyprawy (sól i świeżo mielony pieprz). Na koniec wsyp drobno posiekany koperek.
  2. Wstaw chłodnik do lodówki. W międzyczasie ugotuj ziemniaki i jajka.
  3. Kiedy zupa będzie już mocno chłodna, wyjmij ją z chłodziarki i zmieszaj z ziemniakami. Na wierzchu połóż jajka i gotowe. Babciny chłodnik już na ciebie czeka — zjedz go w najbliższy upalny dzień. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze