Wcale nie z botwinki. Babcia Jadzia najlepszy chłodnik na upały robi z innego warzywa

Każdy, słysząc słowo "chłodnik", od razu kojarzy go z różową kompozycją z botwinki. Ale nie ja. Mój ulubiony chłodnik, przyrządzany przez moją babcię, jest robiony z innego warzywa, Smak tej zupy nie zmienił się od 30 lat, a ja nadal jestem jej największym fanem w rodzinie.

Chłodnik ogórkowy - najlepszy, jaki jadłemChłodnik ogórkowy - najlepszy, jaki jadłem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lilecha75

Chłodnik to zupa, której naturalnym środowiskiem są upały. To właśnie wtedy zimne danie z warzyw (no dobrze, zwykle rzeczywiście jest to botwinka, o czym już zresztą pisaliśmy) osiąga największą popularność. Nic dziwnego — płynące z chłodnika orzeźwienie jest jak znalazł na wysokie, letnie temperatury. Muszę jednak zaznaczyć, że w moim przypadku lepiej sprawdza się inne niż klasyczne wydanie chłodnika. Nauczyła mnie tego babcia już za czasów mojej młodości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy deser malinowo-cytrynowy. Przepis idealny na lato

Chłodnik z ogórka — specjał babci Jadzi z Mazur — zawsze smakował mi najbardziej, a staruszka przygotowuje go do dziś. Nie zawsze jest nam jednak dane zobaczyć się latem, dlatego musiałem samemu nauczyć się przyrządzać ten specjał. Jak się okazuje — to nic specjalnie trudnego. I chociaż być może mój chłodnik nie smakuje tak dobrze, jak ten babciny, to sekret tkwi raczej w tym, kto go serwuje, a nie w składnikach. Wniosek? Warto nadawać swoim potrawom magii, choćby poprzez serwowanie ich swoim najbliższym.

Chłodnik z ogórka na lato

Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 jajka,
  • garść ziemniaków.
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem © Canva | timolina

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj także jogurt naturalny i przyprawy (sól i świeżo mielony pieprz). Na koniec wsyp drobno posiekany koperek.
  2. Wstaw chłodnik do lodówki. W międzyczasie ugotuj ziemniaki i jajka.
  3. Kiedy zupa będzie już mocno chłodna, wyjmij ją z chłodziarki i zmieszaj z ziemniakami. Na wierzchu połóż jajka i gotowe. Babciny chłodnik już na ciebie czeka — zjedz go w najbliższy upalny dzień. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby