WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Prokuratura Krajowa wszczęła śledztwo

We Francji to rarytas, choć zajadała się nią biedota. Z tym dodatkiem ma lepszy kolor i smak

Chociaż w Polsce zupa cebulowa nie należy do najpopularniejszych, to we Francji jest prawdziwą ikoną. Gotując ją zawsze pamiętam o jednym dodatku, który poprawia nie tylko smak, ale również nadaje jej apetycznego koloru.

We Francji to rarytas, choć zajadała się nią biedotaWe Francji to rarytas, choć zajadała się nią biedota
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych i zawsze uważałam, że niczego jej nie brakuje. Dopiero gdy spróbowałam wersji z dodatkiem suszonych grzybów, zrozumiałam, że bez nich to nie to samo. Od tej pory zawsze dbam o ten składnik – nadaje zupie wyrazistszego aromatu i znacznie intensywniejszego koloru, dzięki czemu zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Zupa cebulowa z grzybami leśnymi

Klasyczna zupa cebulowa to prawdziwa ikona kuchni francuskiej i choć kiedyś była daniem dla niższych warstw społecznych, to dziś kojarzy się raczej z elegancką kuchnią. Już w klasycznej wersji porwała niejedno serce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w łatwy sposób ją ulepszyć.

Suszone grzyby wydobywają z niej głębię smaku i aromatu, więc jeśli tegoroczne grzybobranie okazało się sukcesem, to ususzenie i dodanie grzybów do zupy cebulowej będzie świetnym rozwiązaniem.

Przepis na zupę cebulową

Pamiętaj, że gotując tę zupę, ważna jest cierpliwość. Aby uzyskać najlepszy smak, warto gotować ją powoli i długo – każda minuta poświęcona na powolne gotowanie przyniesie efekt, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 8 dużych cebul, 
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 1 porcja rosołowa z kaczki (np. 2 uda),
  • 500 g wołowiny z kością,
  • 120 ml białego wytrawnego wina,
  • 50 g startego sera Gruyère,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 30 g suszonych grzybów (np. podgrzybków),
  • 1 bagietka,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • szczypta rozmarynu.
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namocz wcześniej w ciepłej wodzie przez 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie je odsącz i posiekaj na drobne kawałki.
  2. Mięso z kaczki i wołowinę zalej około 1,5 l wody.
  3. Obierz i pokrój marchewkę oraz selera, i dodaj do mięsa z wodą.
  4. Dorzuć 2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
  5. Całość gotuj na minimalnym ogniu do miękkości.
  6. W tym czasie obierz cebulę i pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
  7. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę, szczyptę soli i łyżkę cukru.
  8. Duś powoli na wolnym ogniu, aż zacznie się karmelizować.
  9. Po około 20 minutach dodaj namoczone i odciśnięte grzyby oraz czosnek.
  10. Wymieszaj całość. Zalej winem i odparuj alkohol.
  11. Następnie wlej przecedzony wywar, dodaj mięso oddzielone od kości, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
  12. Gotuj jeszcze 40 minut na wolnym ogniu.
  13. W międzyczasie pokrój bagietkę, posyp startym serem i zapiecz.
  14. Podawaj zupę gorącą z grzanką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa