Weź z kuchni i wsyp szczyptę do wody. Nawodni cię lepiej niż izotonik ze sklepu

Tropikalne upały nie odpuszczają. Kluczową sprawą w takiej sytuacji jest odpowiednie nawodnienie organizmu. I tak się składa, że wiele osób robi to w zły sposób. Co należy wtedy pić, a jakich produktów lepiej unikać? Śpieszę z odpowiedzią!

ObrazekDomowe izotoniki skutecznie pomogą w walce z upałami/źródło: Галина Сандалова/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że kiedy leje się z nieba żar, to nagle tracimy całą energię. Mamy też wtedy mniejszy apetyt i ogólnie odczuwamy ciągłe zmęczenie. Dlatego tak ważne jest, aby w trakcie fali upałów pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. I tu pojawia się spory problem, bo jak się okazuje, wiele osób sięga po złe produkty.

A ty wiesz, co powinno się pić w upały? Przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy na pewno nie popełniasz podstawowego błędu.

Obrazek
Podczas upałów należy pamiętać przede wszystkim o odpowiednim nawodnieniu organizmu/źródło: Pio Si/Adobe Stock

Czego nie pić w upały?

Kiedy słońce praży wręcz niemiłosiernie, pierwsza myśl, jaka pojawia się w naszych głowach, to sięgnąć po coś mega zimnego do picia. Najlepiej, żeby było to jeszcze coś gazowanego. Wydaje się nam, że tylko takie rozwiązanie skutecznie ugasi pragnienie, ochłodzi i nawodni organizm. Wiele osób sięga więc po kolorowe i słodzone napoje gazowane lub próbuje dodać sobie dodatkowego zastrzyku energii przy pomocy silnej kawy. Niestety wszystkie te produkty wcale nie są dobrym wyborem. Dlaczego?

Po pierwsze, zarówno słodzone i kolorowe napoje gazowane, jak i mocna kawa, zamiast nawodnić nasz organizm, działają wręcz odwrotnie. Nie ugaszą też pragnienia. Z podobnych przyczyn lepiej zrezygnować też z picia herbaty i domowych kompotów z dużą ilością cukru. Podczas upałów lepiej też unikać alkoholu. To jednak nie koniec. Picie mocno schłodzonych napojów lub wody też nie jest dobrym pomysłem. Łatwo wtedy o przeziębienie, infekcje gardła, a nawet problem z zatokami.

Dlaczego warto postawić na izotoniki?

Skoro już wiesz, czego lepiej unikać, czas skupić się na dobrych wyborach. Jak się okazuje, najlepiej w tej roli spiszą się domowe izotoniki, które możesz przygotować na wiele ciekawych sposobów. Co więcej, zrobisz je w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni.

Zacznijmy jednak od początku. Czym w ogóle są domowe izotoniki? Są to naturalne napoje, które zawierają elektrolity. Jeśli w naszym organizmie zabraknie odpowiedniej ilości m.in. potasu, sodu, wapnia, czy magnezu, może mieć to swoje przykre konsekwencje. Wspomnieć można tu, chociażby o pogłębieniu uczucia zmęczenia, czy skurczach mięśni. Kiedy tracimy najwięcej elektrolitów? Właśnie podczas upałów i wysiłku fizycznego, dlatego tak ważne jest, aby je uzupełniać.

Przepisy na domowe izotoniki

Aby przygotować napój na bazie cytryny i miodu, wystarczy, że połączysz ze sobą 500 ml ciepłej wody, szczyptę soli, sok z połówki cytryny oraz 1,5 łyżki miodu. Możesz również przygotować mieszankę na bazie jabłek. W tym celu wymieszaj 500 ml soku jabłkowego, 300 ml wody, szczyptę soli oraz łyżkę soku z cytryny. Kolejną ciekawą propozycją jest pomarańczowy izotonik, który przygotujesz zaledwie z trzech składników: 500 ml soku pomarańczowego, 500 ml wody oraz szczypty soli.

Jak sam widzisz, masz do wyboru kilka opcji. Co więcej, przygotowanie domowego izotoniku nie zajmie sporo czasu. A korzyści jest naprawdę sporo.

Zanim się pożegnamy, pamiętaj o jednym, podczas upałów nie lekceważ spożywania odpowiedniej ilości płynów. Jeśli nie przepadasz za piciem samej wody, zawsze możesz dodać do niej trochę soku z cytryny i kilka listków mięty. Podczas upałów najlepiej stawiaj na wodę wysokozmineralizowaną. Nie zapomnij też o przygotowaniu domowych izotoników.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie