Większość myśli, że są z ziemniaków, a to nieprawda. Najlepiej smakują na słodko

W PRL-u gościły na stołach w każdy piątek. Teraz rzadko pojawiają się w domowej kuchni, a wiele osób nie ma pojęcia o tym, jak je przygotować. Za to w barach mlecznych i na szkolnych stołówkach cieszą się ogromną popularnością. Talerze zawsze wracają puste. Poniżej przypominam tradycyjny przepis na leniwe. Może i twojej rodzinie przypadną do gustu?

W niektórych regionach nazywane są pierogami leniwymiW niektórych regionach nazywane są pierogami leniwymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kluski leniwe to danie, które u wielu osób przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wyjątkowo ekonomiczne. Dla wielu osób to kulinarny powrót do minionych lat, kiedy takie specjały często gościły w domowych lub stołówkowych repertuarach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Z czego zrobione są leniwe?

Podstawowym składnikiem leniwych jest twaróg. Zwróć uwagę na to, aby był świeży i dobrej jakości – to właśnie ten składnik ogrywa decydującą rolę w smaku całej potrawy. Dawniej kluski najczęściej były serwowane z bułką tartą i roztopionym masłem, ale równie dobrym dodatkiem jest domowa konfitura lub sos truskawkowy.

Alternatywą dla osób preferujących wytrawne smaki jest dodanie podsmażonej cebulki albo skwarek. Te składniki przekształcą obiad z deserowego wariantu w sycącą potrawę, przypominającą kopytka.

Przepis na kluski leniwe

Niektórzy, na przykład Jacek Kuroń, do ciasta na leniwe dodają mniej mąki. Delikatne ciasto twarogowe na kluski nakładają na wrzątek przy pomocy stołowej łyżki. Z kolei Ewa Wachowicz dodaje do leniwych pachnący składnik. W tradycyjnej wersji ciasto wychodzi delikatne, ale ma zwartą strukturę, z której możesz uformować wałek.

Składniki:

  • 300 g tłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • masło i bułka tarta do podania.

Kroki wykonania:

  1. Rozdrobnij twaróg widelcem. Wymieszaj z jajkiem, cukrem i solą.
  2. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przełóż ciasto do stolnicę oprószoną mąką, uformuj wałki, a następnie pokrój je pod skosem na małe kawałki.
  4. Zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj kluski partiami do wrzątku. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej