PrzepisProste przepisyWiększość myśli, że są z ziemniaków, a to nieprawda. Najlepiej smakują na słodko

Większość myśli, że są z ziemniaków, a to nieprawda. Najlepiej smakują na słodko

W PRL-u gościły na stołach w każdy piątek. Teraz rzadko pojawiają się w domowej kuchni, a wiele osób nie ma pojęcia o tym, jak je przygotować. Za to w barach mlecznych i na szkolnych stołówkach cieszą się ogromną popularnością. Talerze zawsze wracają puste. Poniżej przypominam tradycyjny przepis na leniwe. Może i twojej rodzinie przypadną do gustu?

W niektórych regionach nazywane są pierogami leniwymi
W niektórych regionach nazywane są pierogami leniwymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluski leniwe to danie, które u wielu osób przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wyjątkowo ekonomiczne. Dla wielu osób to kulinarny powrót do minionych lat, kiedy takie specjały często gościły w domowych lub stołówkowych repertuarach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Z czego zrobione są leniwe?

Podstawowym składnikiem leniwych jest twaróg. Zwróć uwagę na to, aby był świeży i dobrej jakości – to właśnie ten składnik ogrywa decydującą rolę w smaku całej potrawy. Dawniej kluski najczęściej były serwowane z bułką tartą i roztopionym masłem, ale równie dobrym dodatkiem jest domowa konfitura lub sos truskawkowy.

Alternatywą dla osób preferujących wytrawne smaki jest dodanie podsmażonej cebulki albo skwarek. Te składniki przekształcą obiad z deserowego wariantu w sycącą potrawę, przypominającą kopytka.

Przepis na kluski leniwe

Niektórzy, na przykład Jacek Kuroń, do ciasta na leniwe dodają mniej mąki. Delikatne ciasto twarogowe na kluski nakładają na wrzątek przy pomocy stołowej łyżki. Z kolei Ewa Wachowicz dodaje do leniwych pachnący składnik. W tradycyjnej wersji ciasto wychodzi delikatne, ale ma zwartą strukturę, z której możesz uformować wałek.

Składniki:

  • 300 g tłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • masło i bułka tarta do podania.

Kroki wykonania:

  1. Rozdrobnij twaróg widelcem. Wymieszaj z jajkiem, cukrem i solą.
  2. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przełóż ciasto do stolnicę oprószoną mąką, uformuj wałki, a następnie pokrój je pod skosem na małe kawałki.
  4. Zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj kluski partiami do wrzątku. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą lub innymi ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie