Większość myśli, że są z ziemniaków, a to nieprawda. Najlepiej smakują na słodko

W PRL-u gościły na stołach w każdy piątek. Teraz rzadko pojawiają się w domowej kuchni, a wiele osób nie ma pojęcia o tym, jak je przygotować. Za to w barach mlecznych i na szkolnych stołówkach cieszą się ogromną popularnością. Talerze zawsze wracają puste. Poniżej przypominam tradycyjny przepis na leniwe. Może i twojej rodzinie przypadną do gustu?

W niektórych regionach nazywane są pierogami leniwymiW niektórych regionach nazywane są pierogami leniwymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kluski leniwe to danie, które u wielu osób przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wyjątkowo ekonomiczne. Dla wielu osób to kulinarny powrót do minionych lat, kiedy takie specjały często gościły w domowych lub stołówkowych repertuarach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Z czego zrobione są leniwe?

Podstawowym składnikiem leniwych jest twaróg. Zwróć uwagę na to, aby był świeży i dobrej jakości – to właśnie ten składnik ogrywa decydującą rolę w smaku całej potrawy. Dawniej kluski najczęściej były serwowane z bułką tartą i roztopionym masłem, ale równie dobrym dodatkiem jest domowa konfitura lub sos truskawkowy.

Alternatywą dla osób preferujących wytrawne smaki jest dodanie podsmażonej cebulki albo skwarek. Te składniki przekształcą obiad z deserowego wariantu w sycącą potrawę, przypominającą kopytka.

Przepis na kluski leniwe

Niektórzy, na przykład Jacek Kuroń, do ciasta na leniwe dodają mniej mąki. Delikatne ciasto twarogowe na kluski nakładają na wrzątek przy pomocy stołowej łyżki. Z kolei Ewa Wachowicz dodaje do leniwych pachnący składnik. W tradycyjnej wersji ciasto wychodzi delikatne, ale ma zwartą strukturę, z której możesz uformować wałek.

Składniki:

  • 300 g tłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • masło i bułka tarta do podania.

Kroki wykonania:

  1. Rozdrobnij twaróg widelcem. Wymieszaj z jajkiem, cukrem i solą.
  2. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przełóż ciasto do stolnicę oprószoną mąką, uformuj wałki, a następnie pokrój je pod skosem na małe kawałki.
  4. Zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj kluski partiami do wrzątku. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀