Wiele osób kupuje taką wodę, a to najgorszy wybór. Zamiast orzeźwiać, podnosi poziom cukru

Myślisz, że sięgasz po coś zdrowego, gdy pijesz owocową wodę? Niestety często gubi się najważniejszy składnik – wodę – a zostają cukry i dodatki, które bardziej szkodzą niż gaszą pragnienie.

Wybór odpowiedniej wody jest ważny w codziennej diecieWybór odpowiedniej wody jest ważny w codziennej diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dorosły człowiek powinien przyjmować 2-2,5 litra płynów dziennie, a zapotrzebowanie wzrasta w czasie upałów lub większego wysiłku. Około 30 procent tej ilości pochodzi z jedzenia — szczególnie warzyw i owoców — resztę uzupełniamy piciem. Niestety, zamiast wody coraz częściej sięgamy po herbaty, kawy i napoje gazowane, które mogą zawierać mnóstwo cukru. Tymczasem to właśnie woda powinna stanowić minimum 60 procent spożywanych płynów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Woda smakowa — głównie cukier

Choć półki sklepowe uginają się od "owocowych wód" o smakach cytrynowym, jabłkowym czy truskawkowym, warto przyjrzeć się ich składom. W jednej szklance takiego napoju mogą znajdować się nawet dwie łyżeczki sacharozy. To dużo — zwłaszcza że Polacy i tak spożywają zbyt dużo cukru, co prowadzi do próchnicy, zaburzeń hormonalnych, rozwoju drożdżaków, osłabienia odporności, problemów z sercem i przyspieszonego starzenia się organizmu.

Słodziki w wodzie

Nie lepiej wypadają inne słodziki. Syrop glukozowo-fruktozowy, choć tańszy w produkcji, jest powiązany z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, dną moczanową czy zaburzeniami lipidowymi. Sukraloza, choć bezkaloryczna, może rozregulować florę jelitową i wchłanianie składników odżywczych, prowadząc nawet do przybierania na wadze. Aspartam wzbudza kontrowersje jako możliwy czynnik wywołujący problemy neurologiczne, bezsenność, migreny, a nawet pogarszający przebieg choroby Parkinsona czy Alzheimera. Jeszcze inny dodatek – acesulfam-K – może wpływać na materiał genetyczny, a w nadmiarze przyczyniać się do zmian chromosomowych.

Gdzie są owoce?

Choć nazwa sugeruje, że mamy do czynienia z wodą i owocami, prawdziwego soku zwykle brakuje. Za smak odpowiadają sztuczne aromaty i regulator kwasowości, czyli kwas cytrynowy. Spożywany w nadmiarze, może utrudniać przyswajanie wapnia, nasilać ryzyko próchnicy i podrażniać zmiany skórne, np. opryszczkę. Często w składzie znajdziemy też konserwanty, na przykład sorbinian potasu (mogący powodować uczulenia) czy benzoesan sodu — który, w połączeniu z witaminą C, może prowadzić do tworzenia się rakotwórczego benzenu.

Domowa woda smakowa

Zamiast wybierać produkty o długim składzie i ukrytym cukrze, lepiej przygotować wodę smakową samemu. Jeśli nie lubisz pić czystej wody, dodaj do niej kilka plasterków wyparzonej cytryny, listki świeżej mięty albo inne ulubione owoce. Można też sięgnąć po imbir czy rozmaryn, które nadadzą napojowi więcej wyrazistości. Taka domowa wersja najlepiej smakuje po schłodzeniu i po minimum godzinie w lodówce — wtedy aromaty i smak dobrze się rozchodzą.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba