Włoch płakał, jak widział. Taką pizzę piekła moja babcia
W świecie opanowanym przez cienkie ciasto w stylu neapolitańskim, domowa, swojska pizza na grubym, puszystym spodzie może wywołać kontrowersje. Dla wielu Polaków jest to jedyna słuszna wersja. To danie, które kojarzy się z ciepłem, weekendową ucztą i domową kuchnią w najlepszym wydaniu.
Ta pizza to zaprzeczenie włoskiej zasady mniej znaczy więcej. Tutaj nie ma miejsca na cienką warstwę sosu i sera. Jest na bogato, kolorowo i sycąco. Babcia robiła ją na tym, co umiała najlepiej, czyli puszyste drożdżowe ciasto, które po upieczeniu było miękkie jak chmurka, ale wciąż potrafiło udźwignąć ciężar dodatków.
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Pizza na grubym cieście
Zawsze była smaczna, pożywna i obłędnie kolorowa. Kluczem do sukcesu było to, że można było dodać to, co tylko się chce. Moja babcia nigdy nie szczędziła kukurydzy, która nadawała całości słodyczy. Dorzucała też świeżą paprykę, a czasem też cukinię. Rolę mięsnej wkładki pełniła pokrojona w kostkę szynka lub kiełbasa, później zastępowana także przez salami. Na koniec obowiązkowo warstwa sosu czosnkowego, mocnego i wyrazistego.
Ta pizza to postrach Włochów, ale gdyby zamknęli oczy, to sami zakochaliby się w tym babcinym przepisie.
Składniki:
Ciasto drożdżowe (na dużą blachę z piekarnika):
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Sos pomidorowy:
- 500 g przecieru pomidorowego,
- woda,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- 300 g startego sera,
- 100 g szynki lub salami,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 czerwona papryka,
- pół cukinii.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj drożdże z cukrem, dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody. Odstaw na 15 minut, aby zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dolewając resztę ciepłej wody.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij je równomiernie dłońmi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i podpiekaj przez ok. 20 minut. Dzięki temu ciasto nie będzie surowe pod dodatkami.
- W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oregano, solą i pieprzem. Wody dodawaj tyle, aby uzyskać odpowiednią, niezbyt rzadką konsystencję.
- Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Od razu posmaruj je sosem pomidorowym i posyp odrobiną sera.
- Ułóż pokrojoną szynkę lub salami, a następnie hojnie rozrzuć wszystkie warzywne dodatki: kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz cukinię.
- Na wierzch też posyp pozostałą, dużą część sera.
- Wstaw pizzę z dodatkami z powrotem do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser się roztopi, pięknie zarumieni, a ciasto będzie gotowe.
Gotową pizzę serwuj na ciepło, najlepiej z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!