Wstyd podać takie śledzie na święta. Polacy nagminnie popełniają błąd

Śledzie w oleju, śmietanie, z przyprawami korzennymi, po kaszubsku, wileńsku, grecku – tę przystawkę możesz przygotować w wielu różnych odsłonach. Gustowne słoiczki z marynowanym śledziem są nie tylko smacznym dodatkiem, ale też ozdobą wigilijnego stołu. Jednak chociaż wygląd zazwyczaj kusi, zdarza się, że pierwszy kęs zniechęca do sięgnięcia po dokładkę. Dlaczego śledzie znów wyszły gorzkie?

Najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu śledzi jest umiarNajważniejszą zasadą przy przygotowywaniu śledzi jest umiar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niestety, gorzki smak śledzi często bierze się z dobrych chęci. Przygotowując przekąskę, skupiasz się na tym, aby pozbawić filety nadmiaru soli. Wtedy zapominasz o tym, że we wszystkim warto zachować umiar. Kluczowy jest czas moczenia śledzi i dodatki, które wrzucasz do zalewy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Jakie śledzie wybrać na Wigilię?

Świeżych filetów raczej nie dostaniesz w sklepie, więc do wyboru masz śledzie marynowane w oleju lub w solance. Jedne i drugie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub w sałatce. Jednak kupując śledzie z solanki, należy dokładnie spojrzeć, czy filety są świeże. Ich mięso powinno być jasne i jędrne. Śliska powierzchnia płatów i zbyt intensywny zapach to zły znak. Jeśli masz wątpliwości, bezpieczniej jest kupić śledzie zamknięte w szczelnym opakowaniu z nadrukowaną datą produkcji i czytelnym terminem ważności. Zwróć uwagę na certyfikaty świadczące o warunkach połowu ryby.

W czym moczyć śledzie?

Śledzie z oleju wystarczy przepłukać i już są gotowe do spożycia. W przypadku tych z solanki niezbędne jest moczenie w wodzie, mleku lub maślance. Jeśli wolisz delikatniejszy smak ryby, postaw na nabiał. Zarówno do wody, jak i do mleka, warto wrzucić 2 ćwiartki cebuli i 2 liście laurowe. Tylko tyle, nic więcej. Cebula wyciągnie gorycz, a liście laurowe nadadzą subtelnych nut. 

Jak długo moczyć śledzie? Popularny błąd

Nieprzyjemna goryczka najczęściej wynika ze zbyt krótkiego lub zbyt długiego moczenia śledzi. Przygotowywane na szybko przekąski często są zbyt słone i gorzkie. Także długie moczenie śledzi bez wymieniania wody może skutkować gorzkim smakiem. Za gorycz może odpowiadać również zbyt duża ilość przypraw, takich jak ziele angielskie czy pieprz w ziarnach.

Przepis na udane śledzie

Optymalny czas moczenia śledzi w wodzie lub mleku to 2-3 godziny. Po tym czasie przepłucz filety i sprawdź ich smak. Jeśli nadal są bardzo słone, wymień zalewę i pozostaw w lodówce na kolejne 2 godziny. Gorzki smak śledzi delikatnie balansują słodkie lub kwaśne dodatki, takie jak suszone śliwki, rodzynki czy marynowana cebula. Filety dobrze się komponują z olejem lnianym lub słodkim sosem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟