PoradyWstyd podać takie śledzie na święta. Polacy nagminnie popełniają błąd

Wstyd podać takie śledzie na święta. Polacy nagminnie popełniają błąd

Śledzie w oleju, śmietanie, z przyprawami korzennymi, po kaszubsku, wileńsku, grecku – tę przystawkę możesz przygotować w wielu różnych odsłonach. Gustowne słoiczki z marynowanym śledziem są nie tylko smacznym dodatkiem, ale też ozdobą wigilijnego stołu. Jednak chociaż wygląd zazwyczaj kusi, zdarza się, że pierwszy kęs zniechęca do sięgnięcia po dokładkę. Dlaczego śledzie znów wyszły gorzkie?

Najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu śledzi jest umiar
Najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu śledzi jest umiar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niestety, gorzki smak śledzi często bierze się z dobrych chęci. Przygotowując przekąskę, skupiasz się na tym, aby pozbawić filety nadmiaru soli. Wtedy zapominasz o tym, że we wszystkim warto zachować umiar. Kluczowy jest czas moczenia śledzi i dodatki, które wrzucasz do zalewy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie śledzie wybrać na Wigilię?

Świeżych filetów raczej nie dostaniesz w sklepie, więc do wyboru masz śledzie marynowane w oleju lub w solance. Jedne i drugie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub w sałatce. Jednak kupując śledzie z solanki, należy dokładnie spojrzeć, czy filety są świeże. Ich mięso powinno być jasne i jędrne. Śliska powierzchnia płatów i zbyt intensywny zapach to zły znak. Jeśli masz wątpliwości, bezpieczniej jest kupić śledzie zamknięte w szczelnym opakowaniu z nadrukowaną datą produkcji i czytelnym terminem ważności. Zwróć uwagę na certyfikaty świadczące o warunkach połowu ryby.

W czym moczyć śledzie?

Śledzie z oleju wystarczy przepłukać i już są gotowe do spożycia. W przypadku tych z solanki niezbędne jest moczenie w wodzie, mleku lub maślance. Jeśli wolisz delikatniejszy smak ryby, postaw na nabiał. Zarówno do wody, jak i do mleka, warto wrzucić 2 ćwiartki cebuli i 2 liście laurowe. Tylko tyle, nic więcej. Cebula wyciągnie gorycz, a liście laurowe nadadzą subtelnych nut. 

Jak długo moczyć śledzie? Popularny błąd

Nieprzyjemna goryczka najczęściej wynika ze zbyt krótkiego lub zbyt długiego moczenia śledzi. Przygotowywane na szybko przekąski często są zbyt słone i gorzkie. Także długie moczenie śledzi bez wymieniania wody może skutkować gorzkim smakiem. Za gorycz może odpowiadać również zbyt duża ilość przypraw, takich jak ziele angielskie czy pieprz w ziarnach.

Przepis na udane śledzie

Optymalny czas moczenia śledzi w wodzie lub mleku to 2-3 godziny. Po tym czasie przepłucz filety i sprawdź ich smak. Jeśli nadal są bardzo słone, wymień zalewę i pozostaw w lodówce na kolejne 2 godziny. Gorzki smak śledzi delikatnie balansują słodkie lub kwaśne dodatki, takie jak suszone śliwki, rodzynki czy marynowana cebula. Filety dobrze się komponują z olejem lnianym lub słodkim sosem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie