Wyglądają pięknie, ale mało osób gotuje je poprawnie. Świetnie smakują w żurku
Jajka to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Choć na świątecznym stole królują jajka kurze, warto urozmaicić menu, wykorzystując mniejsze, ale równie pyszne jajka przepiórcze. Te niepozorne cuda natury skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych i zachwycają pięknym wyglądem.
30.03.2024 15:25
Jajka stanowią istotny element wielu kulinarnych tradycji, zwłaszcza podczas świąt Wielkanocnych, symbolizując triumf nad śmiercią i nowe życie. Oprócz tradycyjnych jajek kurzych, coraz częściej na świątecznych stołach pojawiają się także jajka przepiórcze, które nie tylko zachwycają wyglądem, ale również wspaniale komponują się z wieloma potrawami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka przepiórcze – wielkanocny rarytas na twoim stole
Jajka przepiórcze są bogate w witaminy i mikroelementy, a przy tym zawierają mało tłuszczu. Mogą je spożywać osoby z alergią na białko kurze, cukrzycą, astmą czy chorobami nerek i wątroby.
Sekret idealnego gotowania jajek przepiórczych
Przed gotowaniem jajka przepiórcze sprawdzamy w misce z zimną wodą – te, które wypłyną, nie nadają się do spożycia. Gotujemy je wkładając do wrzątku – na miękko 90 sekund, a na twardo do 4 minut.
Przepiórcze inspiracje na wielkanocny stół
- Żurek z jajkami przepiórczymi: Ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajka przepiórcze to efektowny dodatek do tradycyjnego żurku. Możemy podawać je z białą kiełbasą, wędzonką, frankfurterkami lub chipsami z boczku.
- Jajka w zielonym majonezie: Kilka łyżek majonezu miksujemy z koperkiem lub szczypiorkiem, układamy na nim ugotowane i przekrojone jajka, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy papryczką chili oraz szczypiorkiem.
- Sałatka z przepiórczymi jajkami: Jajka przepiórcze świetnie komponują się z rukolą, marchewką, pieczarkami, czerwoną cebulą i pestkami. Sałatkę skrapiamy dressingiem miodowo-czosnkowym, a dla ozdoby dodajemy płatki migdałowe i kiełki.
- Jajka w galarecie: Do wydmuszek z kurzych jaj dodajemy mięso, warzywa (marchew, zielony groszek) i ugotowane jajko przepiórcze. Zalewamy galaretą i pozostawiamy do stężenia.
- Wielkanocne koreczki: Ugotowane na twardo jajka przepiórcze nabijamy na wykałaczki z białą kiełbasą, chrzanem i rzeżuchą.
Jajka przepiórcze to nie tylko piękny dodatek, ale też źródło zdrowia i smaku. Wykorzystaj je w swoich wielkanocnych potrawach, a z pewnością zaskoczysz i zachwycisz swoich gości!