Wyglądają pięknie, ale mało osób gotuje je poprawnie. Świetnie smakują w żurku

Jajka to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Choć na świątecznym stole królują jajka kurze, warto urozmaicić menu, wykorzystując mniejsze, ale równie pyszne jajka przepiórcze. Te niepozorne cuda natury skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych i zachwycają pięknym wyglądem.

Wyglądają pięknie, ale mało osób gotuje je poprawnie. Świetnie smakują w żurkuWyglądają pięknie, ale mało osób gotuje je poprawnie. Świetnie smakują w żurku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajka stanowią istotny element wielu kulinarnych tradycji, zwłaszcza podczas świąt Wielkanocnych, symbolizując triumf nad śmiercią i nowe życie. Oprócz tradycyjnych jajek kurzych, coraz częściej na świątecznych stołach pojawiają się także jajka przepiórcze, które nie tylko zachwycają wyglądem, ale również wspaniale komponują się z wieloma potrawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 bit w wiosennym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Jajka przepiórcze – wielkanocny rarytas na twoim stole

Jajka przepiórcze są bogate w witaminy i mikroelementy, a przy tym zawierają mało tłuszczu. Mogą je spożywać osoby z alergią na białko kurze, cukrzycą, astmą czy chorobami nerek i wątroby.

Sekret idealnego gotowania jajek przepiórczych

Przed gotowaniem jajka przepiórcze sprawdzamy w misce z zimną wodą – te, które wypłyną, nie nadają się do spożycia. Gotujemy je wkładając do wrzątku – na miękko 90 sekund, a na twardo do 4 minut.

Przepiórcze inspiracje na wielkanocny stół

  • Żurek z jajkami przepiórczymi: Ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajka przepiórcze to efektowny dodatek do tradycyjnego żurku. Możemy podawać je z białą kiełbasą, wędzonką, frankfurterkami lub chipsami z boczku.
  • Jajka w zielonym majonezie: Kilka łyżek majonezu miksujemy z koperkiem lub szczypiorkiem, układamy na nim ugotowane i przekrojone jajka, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy papryczką chili oraz szczypiorkiem.
  • Sałatka z przepiórczymi jajkami: Jajka przepiórcze świetnie komponują się z rukolą, marchewką, pieczarkami, czerwoną cebulą i pestkami. Sałatkę skrapiamy dressingiem miodowo-czosnkowym, a dla ozdoby dodajemy płatki migdałowe i kiełki.
  • Jajka w galarecie: Do wydmuszek z kurzych jaj dodajemy mięso, warzywa (marchew, zielony groszek) i ugotowane jajko przepiórcze. Zalewamy galaretą i pozostawiamy do stężenia.
  • Wielkanocne koreczki: Ugotowane na twardo jajka przepiórcze nabijamy na wykałaczki z białą kiełbasą, chrzanem i rzeżuchą.

Jajka przepiórcze to nie tylko piękny dodatek, ale też źródło zdrowia i smaku. Wykorzystaj je w swoich wielkanocnych potrawach, a z pewnością zaskoczysz i zachwycisz swoich gości!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie