Wymiata toksyny z organizmu. Napój nazywany "eliksirem życia"

Kombucha, nazywana także kombuczą, zyskała miano zdrowego, ale też modnego i dość drogiego napoju. Czy warto jej spróbować? Na pewno tak, jednak czy stanie się stałym elementem diety, to już zależy tylko od nas.

kombuchaKombucha zyskuje coraz większą popularność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BRIAN PHAN

Kombucha jest napojem fermentowanym, który zyskuje coraz większą popularność. Ta lekko musująca herbata o charakterystycznym smaku, powstaje na bazie kultury drożdży i bakterii zwanej SCOBY. Kombucha zawiera liczne składniki, takie jak kwasy organiczne, witamina C, witaminy z grupy B, a także kofeinę i alkohol, które są efektem fermentacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Jakie właściwości ma kombucha

Komucha słynie przede wszystkim z właściwości detoksykujących oraz pozytywnego wpływu na mikrobiom jelitowy. Dostarcza też polifenoli, które działają antyoksydacyjnie. W jej składzie jest kwas octowy, który może wspierać walkę z infekcjami. Są też doniesienia, że kombucha może wspomagać regulację poziomu cholesterolu i cukru we krwi, jednak efekty te wymagają dalszych badań.

Możesz kombuchę przygotować samodzielnie

Kombuchę można już kupić w większości sklepów, ale można ją także przygotować w domu. Potrzebne będą szklane naczynia, bo kombuchę można robić tylko takich, a nigdy w glinianych, plastikowych, metalowych czy aluminiowych. Na liście składników jest zaś herbata, cukier, grzybek herbaciany i ewentualnie ocet jabłkowy. Proces fermentacji trwa kilka dni. Herbaciane grzybki można dostać w sklepach ze zdrową żywnością.

Domowa kombucha

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 2-3 torebki czarnej lub zielonej herbaty (może być też 4-6 łyżeczek herbaty liściastej),
  • grzybek herbaciany,
  • 200 ml wywaru z kombuchy z poprzedniej fermentacji lub 2-3 łyżki octu jabłkowego,
  • 160 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę zaparz i wyjmij z niej torebki lub odcedź ją z liści. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Gdy będzie już miała temperaturę pokojową, wlej do niej zostawiony z poprzedniej fermentacji wywar.
  3. Jeśli nie masz wywaru, bo robisz kombuchę po raz pierwszy, wlej do herbaty ocet jabłkowy. Ostrożnie wyłóż na wierzch grzybek herbaciany. Staraj się, by nie dotykał brzegów naczynia. Całość zakryj gazą, którą zaciśnij gumką recepturką.
  4. Odstaw w suche i zacienione miejsce na maksymalnie 8 dni. Już po trzech dniach napój może nadawać się do picia.
  5. Gdy napój jest gotowy – na jego powierzchni nie są już widoczne bąbelki – wtedy wyjmij z niego grzybek, który możesz przechować w lodówce w szklanym naczyniu z niewielką ilością napoju.
  6. Kombuchę przelej przez sitko i wlej do butelek. Przechowuj je w lodówce.
  7. Pamiętaj, by 200 ml napoju odlać do osobnego pojemnika, by wykorzystać go w kolejnej produkcji.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę