Ten napój to prawdziwy hit. W sklepie kosztuje krocie, w domu zrobisz za grosze
Wśród wielu popularnych i powszechnie dostępnych napojów są takie, których chcielibyśmy spróbować, ale obawiamy się, czy nam posmakują. Wiele osób zachwala właściwości zdrowotne chociażby kombuchy, ale czy wiemy, z czego jest zrobiona? Oto przegląd trunków o tajemniczo brzmiących nazwach.
W erze globalizacji do naszego kraju dochodzą produkty, o których mogliśmy wcześniej w ogóle nie słyszeć. Dziś Polacy nie tylko piją klasyczną czarną herbatę albo kawę, lecz raczą się również bardziej egzotycznymi napojami. Jeśli poczułeś się zaintrygowany tajemniczymi pozycjami w menu kawiarni lub restauracji, to koniecznie sprawdź, co one oznaczają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Sake
Sake to japoński napój, który w Polsce błędnie nazywany jest wódką. W krajach anglosaskich uznaje się go za wino ryżowe. W rzeczywistości sake nie jest ani japońską wódką, ani winem, lecz napojem alkoholowym, który wytwarza się podczas procesu fermentacji ryżu – z wykorzystaniem specjalnej odmiany drożdży. Produkcja sake przypomina warzenie piwa. Sake nie jest wysokoprocentowym alkoholem, choć zdarzają się wersje z dodatkiem mocnego alkoholu. Jest to jednak rzadkość, raczej dla koneserów.
Kombucha
Kombucha lub kombucza to napój o wielu właściwościach leczniczych i bardzo oryginalnym smaku - lekko kwaśnym. Przygotowywany jest na bazie sfermentowanej herbaty (zielonej i czarnej), z dodatkiem cukru, wody i symbiotycznej kultury bakterii oraz drożdży (SCOBY). By napój uzyskał odpowiedni smak, trzeba przeznaczyć na proces fermentacji około 1-2 tygodni. W efekcie powstaje kombucha o niewielkiej ilości alkoholu, zazwyczaj poniżej 0,5 proc. objętości.
Kombucha doceniana jest za zawartość probiotyków, które pomagają w funkcjonowaniu jelit, regulują trawienie i wspierają ogólny stan zdrowia. To także bogactwo antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki w organizmie. Picie kombuczy wzmacnia odporność i oczyszcza organizm, w tym również wątrobę, z toksycznych substancji. Regularne spożywanie kombuczy obniża poziom ,,złego" cholesterolu LDL i podnosi poziom ,,dobrego" cholesterolu HDL.
W Polsce za kombuchę trzeba zapłacić około 20 złotych. W domu można ją zrobić tak naprawdę za grosze.
Oskoła
Oskoła to staropolska nazwa soku z brzozy. Wyróżnia się delikatnym, przyjemnym smakiem i bezbarwnym, przezroczystym kolorem. Napój ten uważany jest za źródło wielu witamin i minerałów, docenia się go za właściwości lecznicze. Sok pozyskuje się najczęściej z pnia, młodych liści, albo z dojrzewających pączków i składa się w 95 proc. z wody (pozostałe 5 proc. to witaminy i minerały). Wśród jego najważniejszych właściwości zdrowotnych wymienia się m.in.: działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, obniżanie poziomu ,,złego" cholesterolu, przeciwdziałanie rozwojowi zakrzepicy, wzmacnianie kości, regeneracja organizmu, szybsze gojenie ran i działanie moczopędne. Jest polecany osobom będącym na diecie, ponieważ wpływa na zmniejszenie uczucia głodu, a dodatkowo zawiera niewiele cukru i kalorii.
Matcha
Matcha to rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty, która słynie z wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Oprócz sproszkowanej formy, wyróżnia ją intensywny zielony kolor i specyficzny zapach. Jeśli chodzi o smak, jest on nieco inny niż pozostałe herbaty, określany jako gorzko-słodki, z wyraźnym posmakiem ,,trawiastości".
Zdaniem specjalistów, picie matchy wykazuje korzystny wpływ na spowolnienie procesu starzenia się komórek w organizmie. Regularne jej spożycie poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pozytywnie oddziałuje na koncentrację, pamięć i naukę. Zauważono również, że picie matchy zwiększa wytrzymałość, dodaje energii i działa pobudzająco.
Matchę można łączyć z wodą, ale zdecydowanie lepiej smakuje w zestawieniu z innymi płynami, np. krowim lub kokosowym mlekiem czy innym napojem roślinnym. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do deserów i rozmaitych dań.
Mango lassi
Mango lassi to napój pochodzący z Indii, którego historia sięga ponoć czasów przed naszą erą. Nazywany ,,starożytnym smoothie", koktajl mieszkańcy Indii piją nie tylko dla smaku, ale również dlatego, że przynosi orzeźwienie w upalne dni. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się go na bazie mango - owocu, który właśnie najlepiej dojrzewa w Indiach. W klasycznym wydaniu mango łączy się z jogurtem naturalnym, zimną wodą i przyprawami (np. kardamonem).
Mango lassi charakteryzuje się gęstą, aksamitną konsystencją, ma słodki smak z odczuwalną słoną nutą, dzięki czemu pasuje do potraw kuchni hinduskiej. Jest idealny jako przekąska, dodatek do głównych dań lub jako deser.
Bawarka
Bawarka to nazwa, którą większość z was kojarzy, jednak wiele osób doszukuje się w tym czegoś więcej. W rzeczywistości bawarka to nic innego, jak herbata z mlekiem w dowolnych proporcjach. Warto zauważyć, że termin "bawarka" odnosi się do napoju z mlekiem wyłącznie w Polsce. W innych krajach określa się tak herbatę z mlekiem i innymi dodatkami, np. z miodem czy syropem malinowym, miętowym, imbirowym albo syropem z paproci. Bawarka posłodzona takim syropem zyskała cenne właściwości i polecana była m.in. w przypadku chorób górnych dróg oddechowych.
Najpopularniejsza jest bawarka na bazie czarnej herbaty, jednak w tym przypadku śmiało można również eksperymentować z innymi rodzajami herbat. Miłośnicy oryginalnych smaków mogą wybierać wśród herbat owocowych, białych, zielonych czy rooibos. Dowolność panuje także w kwestii mleka - herbatę można łączyć również z mlekiem roślinnym, np. owsianym, sojowym czy migdałowym. Jednym słowem, każdy może stworzyć swoją ulubioną wersję bawarki.