Wystarczy łyżka o poranku. Oczyścisz jelita, brzuch stanie się płaski i poczujesz się lżej

O swoje zdrowie i dobrą formę dbać można wielotorowo. Zdrową, zbilansowaną dietę warto wzbogacić warto o naturalne boostery, takie jak olej lniany. Niepozorny płyn przynosi szereg korzyści dla organizmu.

Dzień zacznij od łyżki tego olejuDzień zacznij od łyżki tego oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu osób porannym rytuałem jest kubek gorącej kawy. Warto z początkiem roku nieco zmienić swoje nawyki i dzień rozpoczynać od porcji oleju lnianego. Chociaż brzmi to dość nietypowo, to niesie za sobą szereg zalet, które szybko odczujesz na swojej skórze. Niepozorny olej pomoże zadbać o zdrowie, wspomoże odchudzanie i poprawi ogólny stan organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie, proste i pyszne ciasto bananowe. Przepis warto mieć pod ręką

Zdrowy olej lniany

Olej lniany wspiera odporność, chroni układ krążeniowy i pomaga w nawilżeniu skóry. Jego skład wzbogacają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), takie jak kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3. Kwasy omega-3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Wspierają również pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz mogą chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Omega-3 pomagają regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za apetyt, co może prowadzić do zmniejszenia uczucia głodu. Dzięki temu może być świetnym uzupełnieniem zdrowej diety.

Olej lniany i jego cenne właściwości.
Olej lniany i jego cenne właściwości. © Adobe Stock

Pełen witamin E i A, olej lniany działa jako przeciwutleniacz, chroniąc ciało przed wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem. Jest szczególnie polecany w diecie osób dbających o wagę. Pomaga on w regulacji metabolizmu, co przyczynia się do spalania tłuszczu, obniża apetyt na słodkie pokarmy i reguluje poziom cholesterolu. Jego spożywanie wspiera pracę wątroby, a także pomaga eliminować toksyny z jelit, co sprzyja uczuciu lekkości.

Jak pić olej lniany?

Zaleca się spożywać olej ekologiczny tłoczony na zimno, przechowywany w chłodnych warunkach i w ciemnej butelce, aby zachować jego właściwości. Optymalna dawka dla dorosłych to 2-4 łyżki dziennie. Warto pamiętać, aby nie używać go do smażenia, gdyż traci wtedy swoje dobroczynne właściwości.

Olej lniany
Olej lniany © Wikimedia Commons

Najlepiej pić olej lniany rano, na czczo, rozcieńczony w niewielkiej ilości wody lub soku. Zacznij od jednej łyżki o poranku. Olej lniany możesz dodawać również do sałatek, zup, kasz czy jogurtów. Pamiętaj jednak, by go nie podgrzewać, bo straci swoje właściwości. To niedoceniony produkt, który śmiało można nazwać superfood.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem