Wzmacnia organizm i zwalcza infekcje. Przynieś ze spaceru i zalej mlekiem
Coraz więcej osób składnia się ku naturalnym metodom dbania o zdrowe. Zaczynamy doceniać potencjał drzemiący w naturze. Czujesz, że rozkłada cię przeziębienie? Zanim sięgniesz po aspirynę, przygotuj mleko baziowe. To naturalny eliksir na przeziębienie i grypę.
21.03.2024 09:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bazie kotki to niewielkie, puszyste kulki, które ozdabiają kwitnące gałęzie drzew takich jak wierzba, topola, olsza, brzoza czy leszczyna. Pojawiają się w pierwszych dniach wiosny, na przełomie marca i kwietnia. Kojarzą się w Wielkanocną, bowiem bazie kotki wykorzystywane są do licznych świątecznych dekoracji, a część z nas przyozdabia nimi wielkanocny koszyczek. Czy wiesz, że z bazi można przygotować mleko baziowe? To fantastyczny napar, który naturalnie wspiera odporność i chroni organizm przed infekcjami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleko bazowe — magiczny eliksir na infekcje
Mleko baziowe przygotowuje się z mleka i bazi, czyli kwiatostanów wierzby, olchy czy leszczyny. W niewielkich, puszystych kulkach kryje się duża dawka kwasu salicylowego, który działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Substancja wykorzystywana jest w lekach przeciwko grypie i przeziębieniom. Mleko bazowe działa wykrztuśne i przeciwzapalnie.
Sprawdzi się jako naturalny lek na przeziębienie. Warto pić je jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie, bowiem napar wzmacnia odporność. Można podać je dzieciom powyżej trzeciego roku życia, a także osobom starszym.
Ze względu na charakterystyczny smak napój nie każdemu przypadnie do gustu. Na szczęście, jest na to sposób. Ostudzony napar można wzbogacić o przyprawy takie jak cynamon czy kardamon, a także miód, który podbije jego właściwości prozdrowotne. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
Mleko baziowe - przepis
Składniki:
- łyżka świeżych bazi (same kwiaty),
- szklanka pełnotłustego mleka,
- opcjonalnie: cynamon, kardamon, miód, pyłek pszczeli.
Przygotuj:
- Bazie umieść w kubku. Zalej je szklanką gorącego, ale nie wrzącego mleka. Kubek przykryj talerzem i odstaw go na 10 minut.
- Wypij od razu po ostygnięciu.
Porady:
- Jeśli nie jesteś w stanie znieść charakterystycznego, trawiastego posmaku, dodaj do ostudzonego mleka miodu, cynamonu czy kardamonu. Jeśli chcesz podbić jego prozdrowotne właściwości, dodaj łyżkę mielonego pyłku pszczelego lub pierzgi.
- Jeśli unikasz produktów odzwierzęcych, mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny.