Wzmacnia organizm i zwalcza infekcje. Przynieś ze spaceru i zalej mlekiem

Coraz więcej osób składnia się ku naturalnym metodom dbania o zdrowe. Zaczynamy doceniać potencjał drzemiący w naturze. Czujesz, że rozkłada cię przeziębienie? Zanim sięgniesz po aspirynę, przygotuj mleko baziowe. To naturalny eliksir na przeziębienie i grypę.

Jak przygotować mleko baziowe?Jak przygotować mleko baziowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SewcreamStudio

Bazie kotki to niewielkie, puszyste kulki, które ozdabiają kwitnące gałęzie drzew takich jak wierzba, topola, olsza, brzoza czy leszczyna. Pojawiają się w pierwszych dniach wiosny, na przełomie marca i kwietnia. Kojarzą się w Wielkanocną, bowiem bazie kotki wykorzystywane są do licznych świątecznych dekoracji, a część z nas przyozdabia nimi wielkanocny koszyczek. Czy wiesz, że z bazi można przygotować mleko baziowe? To fantastyczny napar, który naturalnie wspiera odporność i chroni organizm przed infekcjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Mleko bazowe — magiczny eliksir na infekcje

Mleko baziowe przygotowuje się z mleka i bazi, czyli kwiatostanów wierzby, olchy czy leszczyny. W niewielkich, puszystych kulkach kryje się duża dawka kwasu salicylowego, który działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Substancja wykorzystywana jest w lekach przeciwko grypie i przeziębieniom. Mleko bazowe działa wykrztuśne i przeciwzapalnie.

Sprawdzi się jako naturalny lek na przeziębienie. Warto pić je jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie, bowiem napar wzmacnia odporność. Można podać je dzieciom powyżej trzeciego roku życia, a także osobom starszym.

Ze względu na charakterystyczny smak napój nie każdemu przypadnie do gustu. Na szczęście, jest na to sposób. Ostudzony napar można wzbogacić o przyprawy takie jak cynamon czy kardamon, a także miód, który podbije jego właściwości prozdrowotne. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Mleko baziowe - przepis

Składniki:

  • łyżka świeżych bazi (same kwiaty),
  • szklanka pełnotłustego mleka,
  • opcjonalnie: cynamon, kardamon, miód, pyłek pszczeli.

Przygotuj:

  1. Bazie umieść w kubku. Zalej je szklanką gorącego, ale nie wrzącego mleka. Kubek przykryj talerzem i odstaw go na 10 minut.
  2. Wypij od razu po ostygnięciu.

Porady:

  1. Jeśli nie jesteś w stanie znieść charakterystycznego, trawiastego posmaku, dodaj do ostudzonego mleka miodu, cynamonu czy kardamonu. Jeśli chcesz podbić jego prozdrowotne właściwości, dodaj łyżkę mielonego pyłku pszczelego lub pierzgi.
  2. Jeśli unikasz produktów odzwierzęcych, mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni