Z czterech składników robię obiad na dwa dni. Przepis dała mi stryjenka ze Śląska

Pierzok to inaczej zapiekane ziemniaki w śląskiej wersji. Od innych zapiekanek tę odróżnia nie tyle połączenie składników (to cebula, boczek i majeranek), a sposób przygotowania. Pierzok powstaje z ziemniaków startych na drobnych oczkach, dzięki temu wnętrze zapiekanki pozostaje delikatne i wilgotne. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Pierzok to zapiekanka ziemniaczana w śląskiej wersji Pierzok to zapiekanka ziemniaczana w śląskiej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeden produkt, setki rozwiązań. Czym byłaby nasza kuchnia bez ziemniaków? Co region, to inny specjał z kartoflami w roli głównej. Również na Śląsku nie brakuje potraw, gdzie pierwsze skrzypce grają właśnie ziemniaki. Przepis na popularną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem (zwaną pierzokiem) podarowała mi stryjenka ze Śląska. Tam specjał ten jadają na co dzień i od święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron idealny na Halloween. Przerażająco smaczny

Pierzok - zapiekanka ziemniaczana ze Śląska

Śląski pierzok to rodzaj zapiekanki z otartych ziemniaków. Te miesza się z podsmażonym boczkiem i cebulą oraz doprawia solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Pierzok najlepiej jest serwować na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca. Na Śląsku podają do niego śmietanę, a także surówki z kapusty kiszonej lub marchewki.

Pierzok jest potrawą o długiej tradycji, która sięga czasów, gdy na Śląsku panował głód i bieda. Ziemniaki stanowiły wtedy podstawowy składnik diety - były tanie, sycące i łatwo dostępne. Pierzok był więc prostym, ale pożywnym daniem, które dawało siłę i energię do pracy.

Pierzok to śląska wersja ziemniaczanej zapiekanki
Pierzok to śląska wersja ziemniaczanej zapiekanki © pexels | Denys Gromov

Jak zrobić śląski pierzok? Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 200 g boczku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce i drobnych oczkach. Następnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Miskę z płynem od ziemniaków odstaw na 15 minut, by skrobia w niej zawarta opadła na dno.
  2. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się nieco tłuszczu, dodaj cebulę. Podsmaż całość, aż cebula zarumieni się.
  3. Do odciśniętych ziemniaków dodaj połowę boczku z cebulą, dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj też skrobię z dna miski. Dokładnie wymieszaj.
  4. Tłuszczem wytopionym boczku wysmaruj naczynie żaroodporne.
  5. Ziemniaczaną masę przełóż do formy i posyp pozostałym boczkiem z cebulą.
  6. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz ok. 1 godzinę.
  7. Na ostatnie 5 minut odkryj naczynie i podpiecz wierzch.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką