PrzepisTani obiadZ czterech składników robię obiad na dwa dni. Przepis dała mi stryjenka ze Śląska

Z czterech składników robię obiad na dwa dni. Przepis dała mi stryjenka ze Śląska

Pierzok to zapiekanka ziemniaczana w śląskiej wersji
Pierzok to zapiekanka ziemniaczana w śląskiej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.11.2023 15:20, aktualizacja: 06.11.2023 15:34

Pierzok to inaczej zapiekane ziemniaki w śląskiej wersji. Od innych zapiekanek tę odróżnia nie tyle połączenie składników (to cebula, boczek i majeranek), a sposób przygotowania. Pierzok powstaje z ziemniaków startych na drobnych oczkach, dzięki temu wnętrze zapiekanki pozostaje delikatne i wilgotne. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Jeden produkt, setki rozwiązań. Czym byłaby nasza kuchnia bez ziemniaków? Co region, to inny specjał z kartoflami w roli głównej. Również na Śląsku nie brakuje potraw, gdzie pierwsze skrzypce grają właśnie ziemniaki. Przepis na popularną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem (zwaną pierzokiem) podarowała mi stryjenka ze Śląska. Tam specjał ten jadają na co dzień i od święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierzok - zapiekanka ziemniaczana ze Śląska

Śląski pierzok to rodzaj zapiekanki z otartych ziemniaków. Te miesza się z podsmażonym boczkiem i cebulą oraz doprawia solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Pierzok najlepiej jest serwować na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca. Na Śląsku podają do niego śmietanę, a także surówki z kapusty kiszonej lub marchewki.

Pierzok jest potrawą o długiej tradycji, która sięga czasów, gdy na Śląsku panował głód i bieda. Ziemniaki stanowiły wtedy podstawowy składnik diety - były tanie, sycące i łatwo dostępne. Pierzok był więc prostym, ale pożywnym daniem, które dawało siłę i energię do pracy.

Pierzok to śląska wersja ziemniaczanej zapiekanki
Pierzok to śląska wersja ziemniaczanej zapiekanki© pexels | Denys Gromov

Jak zrobić śląski pierzok? Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 200 g boczku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce i drobnych oczkach. Następnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Miskę z płynem od ziemniaków odstaw na 15 minut, by skrobia w niej zawarta opadła na dno.
  2. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się nieco tłuszczu, dodaj cebulę. Podsmaż całość, aż cebula zarumieni się.
  3. Do odciśniętych ziemniaków dodaj połowę boczku z cebulą, dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj też skrobię z dna miski. Dokładnie wymieszaj.
  4. Tłuszczem wytopionym boczku wysmaruj naczynie żaroodporne.
  5. Ziemniaczaną masę przełóż do formy i posyp pozostałym boczkiem z cebulą.
  6. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz ok. 1 godzinę.
  7. Na ostatnie 5 minut odkryj naczynie i podpiecz wierzch.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także