Z czterech składników robię obiad na dwa dni. Przepis dała mi stryjenka ze Śląska
Pierzok to inaczej zapiekane ziemniaki w śląskiej wersji. Od innych zapiekanek tę odróżnia nie tyle połączenie składników (to cebula, boczek i majeranek), a sposób przygotowania. Pierzok powstaje z ziemniaków startych na drobnych oczkach, dzięki temu wnętrze zapiekanki pozostaje delikatne i wilgotne. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
06.11.2023 | aktual.: 06.11.2023 15:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeden produkt, setki rozwiązań. Czym byłaby nasza kuchnia bez ziemniaków? Co region, to inny specjał z kartoflami w roli głównej. Również na Śląsku nie brakuje potraw, gdzie pierwsze skrzypce grają właśnie ziemniaki. Przepis na popularną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem (zwaną pierzokiem) podarowała mi stryjenka ze Śląska. Tam specjał ten jadają na co dzień i od święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierzok - zapiekanka ziemniaczana ze Śląska
Śląski pierzok to rodzaj zapiekanki z otartych ziemniaków. Te miesza się z podsmażonym boczkiem i cebulą oraz doprawia solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Pierzok najlepiej jest serwować na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca. Na Śląsku podają do niego śmietanę, a także surówki z kapusty kiszonej lub marchewki.
Pierzok jest potrawą o długiej tradycji, która sięga czasów, gdy na Śląsku panował głód i bieda. Ziemniaki stanowiły wtedy podstawowy składnik diety - były tanie, sycące i łatwo dostępne. Pierzok był więc prostym, ale pożywnym daniem, które dawało siłę i energię do pracy.
Jak zrobić śląski pierzok? Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 200 g boczku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce i drobnych oczkach. Następnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Miskę z płynem od ziemniaków odstaw na 15 minut, by skrobia w niej zawarta opadła na dno.
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się nieco tłuszczu, dodaj cebulę. Podsmaż całość, aż cebula zarumieni się.
- Do odciśniętych ziemniaków dodaj połowę boczku z cebulą, dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj też skrobię z dna miski. Dokładnie wymieszaj.
- Tłuszczem wytopionym boczku wysmaruj naczynie żaroodporne.
- Ziemniaczaną masę przełóż do formy i posyp pozostałym boczkiem z cebulą.
- Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz ok. 1 godzinę.
- Na ostatnie 5 minut odkryj naczynie i podpiecz wierzch.