Z czterech składników robię obiad na dwa dni. Przepis dała mi stryjenka ze Śląska

Pierzok to inaczej zapiekane ziemniaki w śląskiej wersji. Od innych zapiekanek tę odróżnia nie tyle połączenie składników (to cebula, boczek i majeranek), a sposób przygotowania. Pierzok powstaje z ziemniaków startych na drobnych oczkach, dzięki temu wnętrze zapiekanki pozostaje delikatne i wilgotne. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Pierzok to zapiekanka ziemniaczana w śląskiej wersji Pierzok to zapiekanka ziemniaczana w śląskiej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeden produkt, setki rozwiązań. Czym byłaby nasza kuchnia bez ziemniaków? Co region, to inny specjał z kartoflami w roli głównej. Również na Śląsku nie brakuje potraw, gdzie pierwsze skrzypce grają właśnie ziemniaki. Przepis na popularną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem (zwaną pierzokiem) podarowała mi stryjenka ze Śląska. Tam specjał ten jadają na co dzień i od święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron idealny na Halloween. Przerażająco smaczny

Pierzok - zapiekanka ziemniaczana ze Śląska

Śląski pierzok to rodzaj zapiekanki z otartych ziemniaków. Te miesza się z podsmażonym boczkiem i cebulą oraz doprawia solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Pierzok najlepiej jest serwować na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca. Na Śląsku podają do niego śmietanę, a także surówki z kapusty kiszonej lub marchewki.

Pierzok jest potrawą o długiej tradycji, która sięga czasów, gdy na Śląsku panował głód i bieda. Ziemniaki stanowiły wtedy podstawowy składnik diety - były tanie, sycące i łatwo dostępne. Pierzok był więc prostym, ale pożywnym daniem, które dawało siłę i energię do pracy.

Pierzok to śląska wersja ziemniaczanej zapiekanki
Pierzok to śląska wersja ziemniaczanej zapiekanki © pexels | Denys Gromov

Jak zrobić śląski pierzok? Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 200 g boczku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce i drobnych oczkach. Następnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Miskę z płynem od ziemniaków odstaw na 15 minut, by skrobia w niej zawarta opadła na dno.
  2. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się nieco tłuszczu, dodaj cebulę. Podsmaż całość, aż cebula zarumieni się.
  3. Do odciśniętych ziemniaków dodaj połowę boczku z cebulą, dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj też skrobię z dna miski. Dokładnie wymieszaj.
  4. Tłuszczem wytopionym boczku wysmaruj naczynie żaroodporne.
  5. Ziemniaczaną masę przełóż do formy i posyp pozostałym boczkiem z cebulą.
  6. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz ok. 1 godzinę.
  7. Na ostatnie 5 minut odkryj naczynie i podpiecz wierzch.
Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇