Za komuny były hitem. Teraz Polacy krzywią się na samą myśl, a Hiszpanie zjadają ze smakiem

Dziadek wspomina ich smak z sentymentem, a babcia dodaje, że teraz nikt nie potrafi ich nawet przyrządzić. Tak, ozory wołowe praktycznie zniknęły z naszego menu. Warto jednak ponownie dać im szansę.

Ozór wołowy to przysmak znany w PRL-uOzór wołowy to przysmak znany w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

Ozory wołowe, podobnie jak i inne podroby, wzbudzają teraz sporo kontrowersji. A jeszcze w czasach PRL-u cieszyły się popularnością i często były wykorzystywane do różnych potraw. Co ciekawe, w Hiszpanii nadal są uważane za wykwintny przysmak, cenione za delikatność i bogatą teksturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Ozory kiedyś były w Polsce przysmakiem

Ozory wołowe uchodzą za delikatne i miękkie części wołowiny. W kuchni polskiej przez wiele lat uznawane były wręcz za przysmak. Nadają się do gotowania, duszenia oraz pieczenia. W PRL-u często były podawane w galarecie lub w sosie chrzanowym, musztardowym czy koperkowym.

Nic dziwnego, że seniorzy często z nostalgią wspominają specyficzną konsystencję i wyrazisty smak ozorów. Teraz przyrządzą się je rzadko i podchodzi do nich z dużą rezerwą. Nie każdy nawet wie, jak się za to zabrać. A taki przysmak jak ozór wołowy wymaga sporo cierpliwości podczas przygotowywania. Trzeba go gotować od dwóch do trzech godzin, a wcześniej trzeba oczyścić go z błon oraz ślinianek. Zdejmowanie skóry zaś zaleca się dopiero po gotowaniu, aby nie uszkodzić mięsa.

To warto wiedzieć o ozorach

Oprócz kulinarnych walorów ozór wołowy ma także wartości odżywcze. Zawiera białko oraz niezbędne aminokwasy. Wzmacnia mięśnie i dostarcza energii, bo w jego składzie są witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk.

W nowoczesnym, hiszpańskim wydaniu

Chcesz się przekonać, jak smakuje ten przysmak w nowoczesnym wydaniu? Jeden z ciekawszych przepisów, który inspirowany jest kuchnią hiszpańską, to ozór wołowy z czosnkiem, znany jako lengua al ajillo. W tym daniu niezbędny jest także dodatek białego wina. Dzięki temu nabiera głębi.

Ozór wołowy z czosnkiem na sposób hiszpański

Składniki:

  • 1 ozór wołowy (około 1,5 kg),
  • 3 łyżki octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • 120 g masła,
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki,
  • 200 ml słodkiego białego wina,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • zielona część dymki (posiekana).

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę z octem. Dodaj oczyszczony ozór i gotuj przez 10 minut. Następnie wyjmij ozór, opłucz go wodą i włóż do czystego garnka. Ponownie zalej wodą, dodaj 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz rozmaryn. Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 2-3 godziny. Ozór powinien być cały czas zanurzony w wodzie.
  2. Gdy ozór jest już miękki, wyjmij go z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Zdejmij skórę powoli, aby nie uszkodzić mięsa. Pokrój ozór na plastry o pożądanej grubości. Możesz je dodatkowo lekko posolić i doprawić pieprzem.
  3. Na patelni roztop 2 łyżki masła. Dodawaj partiami plastry ozora i rumień z obu stron. Trzymaj w cieple, np. w nagrzanym wcześniej piekarniku.
  4. Na patelnię dodaj kolejną łyżkę masła. Wrzucaj plasterki czosnku i smaż przez 2 minuty. Dodaj wino, zwiększ ogień i gotuj, aż połowa płynu odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj resztę masła i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj sok z cytryny i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Plasterki ozora wyłóż na półmisek. Polej je sosem i posyp posiekaną dymką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej